08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2024 14:59 | Son Güncelleme: 19.07.2024 15:59

Tarihin en büyük bilişim krizi: 3 soru 3 yanıt

Havayollarından finansa ve medya gruplarına kadar birçok şirket küresel bilişim krizinden etkilendi. Uzmanlar binlerce aksaklığa neden olan sorunu tarihin en büyük bilişim sorunu olarak nitelendiriyor. Peki bu sabah ne oldu? Hangi sektörler nasıl etkilendi? İşte krize dair 3 soru 3 yanıt
Tarihin en büyük bilişim krizi: 3 soru 3 yanıt

Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler ve kurumlar bir bilişim kesintisinin ardından çevrimdışı kaldı. İngiltere'de doktorlar hasta kayıtlarına erişemediklerini ya da randevu alamadıklarını açıkladı. Sky News birkaç saatliğine yayın yapamadı. Birçok ülkede binlerce uçuş iptal oldu, havalimanlarında kaos yaşandı. Dünyanın dört bir yanında bankalar, süpermarketler ve diğer büyük kurumlar bilgisayar sorunlarının hizmetleri aksattığını açıkladı. İşte tarihin en büyük bilişim krizine dair bilinenler:

1. Mavi ekran kesintisi neleri etkiledi?

Bankalar, telekomünikasyon firmaları, TV ve radyo yayıncıları ve süpermarketler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin tümü bilişim sorunları yaşadığını açıkladı. Havayolları da etkilendi ve American Airlines, Delta ve United Airlines gibi ABD havayolu şirketlerinin uçuşları durduruldu. Almanya ve İspanya'daki havaalanlarında da sorunlar yaşandığı duyuruldu. Reuters haber ajansından bir görgü tanığı, Edinburgh havalimanındaki otomatik check-in tarayıcılarının devre dışı kaldığını söyledi. Havalimanının biniş kartlarını manuel olarak kontrol ettiğini söylediler. 

Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, Şu anda küresel bir sistem arızası var. Bu aksaklık Schiphol'e ve Schiphol'den yapılan uçuşları da etkiliyor" denildi. Berlin Brandenburg havalimanından yapılan açıklamada ise “teknik bir arıza nedeniyle check-in işlemlerinde gecikmeler yaşanacağı” belirtildi. Eyalet polis teşkilatına göre, ABD'nin Alaska eyaletindeki acil durum hattı 911 çöktü. Yapılan açıklamada, “Ülke çapında teknolojiyle ilgili bir kesinti nedeniyle, Alaska eyaleti genelinde birçok 911 ve çağrı merkezleri düzgün çalışmıyor” ifadeleri kullanıldı. 

Financial Times'a konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Kevin Beaumont, "Kurtarma yalnızca manuel olarak mümkün. Bir sunucuya ya da bilgisayara gitmeniz, güvenli modda başlatmanız, yönetici olarak oturum açmanız ve ardından sistemi tekrar çevrimiçi hale getirmek için temel olarak hacklemeniz gerekiyor" dedi.

Birleşik Krallık'ta, Govia Thameslink demiryolunun tüm markaları olan Southern, Thameslink, Gatwick Express ve Great Northern'da demiryolu hizmetleri yaygın BT sorunları yaşıyordu. Londra Menkul Kıymetler Borsası da etkilenen işletmeler arasında. Borsadan yapılan açıklamada, "RNS haber servisi şu anda üçüncü taraflara ait küresel bir teknik sorun yaşamakta ve haberlerin www.londonstockexchange.com adresinde yayınlanmasını engellemektedir. Teknik ekipler hizmeti eski haline getirmek için çalışmaktadır. Londra Borsası da dahil olmak üzere grup genelindeki diğer hizmetler normal şekilde çalışmaya devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

Tıbbi yetkililer X'te yaptıkları açıklamada, İngiltere'deki doktorlar tarafından kullanılan NHS randevu sisteminin de çevrimdışı olduğunu söyledi. TV ve radyo yayıncıları etkilendi ve SkyNews cuma sabahı canlı TV yayını yapamadı. Sky News Group'un yönetim kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada şunları söyledi: Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz. Haber bültenimizin büyük bir kısmı halen internet üzerinden erişilebilir durumda ve tüm hizmetleri yeniden sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Türk havayolları, KLM, Eurowings, Swiss International Air Lines ve Wizz Air teknik zorluklarla karşılaştıklarını, check-in sürelerinin uzadığını ve bazı uçuşların ertelendiğini veya iptal edildiğini açıkladı. Sydney ve Avustralya'daki diğer havalimanlarındaki bazı uçuş ekranları cuma akşamı karardı ve Virgin Australia yolculara iptaller ve gecikmeler beklediklerini söyledi.

Melbourne havaalanı X'te yaptığı bir paylaşımda Jetstar'ın önemli bir kesinti yaşadığını, Qantas ve Virgin'in ise yolcuları yavaş aldığını söyledi. Jetstar'ın uluslararası kolu ve Singapurlu havayolu şirketi Scoot da sorun yaşıyordu. Commonwealth Bank bazı PayID ödeme işlemlerinin etkilendiğini doğrularken, ANZ'deki müşterilerin de bazı transferlerde sorun yaşadığı anlaşıldı.

2. Hangi ülkeler etkilendi?

Hindistan, ABD, Avrupa, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından sorunlar yaşandığını açıkladı.

3. Krizin etkisi ne kadar büyük?

Kesintinin nedeni hala araştırılıyor ancak küresel olarak Windows PC'leri etkilediği görülüyor. BT güvenlik firması CrowdStrike Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili arızadan haberdar olduğunu söyledi. 

CrowdStrike bir siber güvenlik şirketi ve Falcon sensörü bilgisayar sistemlerini siber saldırılardan korumak için tasarlanmış bir yazılım. Bu sabah erken saatlerde şirket, kullanıcılarını Windows sistemlerinin “Falcon sensörüyle ilgili bir hata kontrolü / mavi ekran hatası yaşadığı” konusunda uyardı ve mühendislik ekiplerinin sorunu çözmek için çalıştığını söyledi.

CrowdStrike CEO'su George Kurtz, sorunun “Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan” kaynaklandığını söyledi. X'te şunları yazdı: CrowdStrike, Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışıyor. Mac ve Linux ana bilgisayarları etkilenmemiştir. Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş ve bir düzeltme dağıtılmıştır.