02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2023 18:20 | Son Güncelleme: 13.05.2023 18:27

Telefon satışları düştü Oppo çip geliştirme merkezini kapatma kararı aldı

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Çin merkezli Oppo, dünya genelinde telefon satışlarının düşmesiyle birlikte önemli bir karar alarak çip geliştirme merkezini kapatma kararı verdi. Samsung da haftalar önce çip üretimini kısma kararı alarak dikkatleri üzerine çekmişti
Telefon satışları düştü Oppo çip geliştirme merkezini kapatma kararı aldı

Çinli akıllı telefon üreticisi Oppo, küresel ekonomideki durgunluk ve akıllı telefon sektöründeki belirsizlikleri gerekçe göstererek çip tasarım birimini kapatacağını açıkladı.

Çin'in en çok satan yerli akıllı telefon markalarından biri olan şirket, 2019 yılında kurduğu Zeku biriminin faaliyetlerini durdurma kararı alırken, bu merkezde geliştirilen ürünleri arasında, akıllı telefonlarda çekilen video ve fotoğraflar için görüntüleri iyileştiren bir sinir işleme birimi (NPU) olan MariSilicon X çipi de yer alıyor.

Oppo'da çalışan ve ismini vermek istemeyen bir temsilci Reuters'a verdiği demeçte şu sözleri kaydetti: "Küresel ekonomi ve akıllı telefon sektöründeki belirsizlikler nedeniyle, uzun vadeli gelişim için zor ayarlamalar yapmak zorundayız"

Dünyanın en büyük telefon pazarı olan Çin'de Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrası telefon satışlarında artış yaşanmamasının Oppo'nun aldığı bu kararda etkili olduğu belirtildi.

2022 yılında akıllı telefon sevkiyatları yüzde 14 düştü ve toplam birim sevkiyatı on yıl sonra ilk kez 300 milyonun altına geriledi. Araştırma şirketi Canalys'in geçen ay yaptığı açıklamaya göre, ilk çeyrekte toplam akıllı telefon sevkiyatı yıllık yüzde 11 düşüşle 67,2 milyon adede gerileyerek 2013'ten bu yana en düşük çeyrek toplamına ulaştı.

Oppo ve Xiaomi gibi Çinli rakipleri, ABD'nin Huawei Technologies'in akıllı telefon bölümünü kilit bileşenleri tedarik etmesini engelleyen yaptırımları uygulamaya koymasının ardından kendi kendine yeterlilik arayışıyla şirket içi çip tasarım birimleri kurdu.

Oppo, bir diğer en çok satan Çinli akıllı telefon markası olan Vivo'nun da sahibi olan BBK Electronics'e ait.