19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 21:15 | Son Güncelleme: 14.11.2023 21:37

Telefonlar şekil değiştiriyor, AI Pin ekranları avuç içine taşıyor

İki eski Apple çalışanının kurduğu Humane teknolojide yeni bir devrim yapmak istiyor. Bugünün telefonlarını bir tarafa iten ikili, AI Pin isminde özel bir cihaz geliştirdi. Kullanıcılar bu minik aygıtı yakalarına taktıklarında avuç içlerini ekran gibi kullanabiliyor ve bundan çok daha fazlası da var
Telefonlar şekil değiştiriyor, AI Pin ekranları avuç içine taşıyor

Humane Ai Pin nihayet Perşembe günü görücüye çıktı ve akıllı telefonun yerini almak isteyen ekransız yapay zekalı giyilebilir cihaz hayatımıza girdi. Eski Apple çalışanlarından Imran Chaudhri ve Bethany Bongiorno tarafından yönetilen Humane, bu haftaya kadar sessizce yeni teknolojileri üzerinde çalıştı ve Ai Pin'i bilgisayarın geleceği olarak lanse etti.

Elbette bu oldukça iddialı bir söylem ve gerçekten böyle bir dönüşümün yaşanıp yaşanmayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Ai Pin'in iPhone kadar devrimci olup olmadığı ya da yenilikçiliğinin kalıcı bir güce ulaşıp ulaşamayacağı konusunda net bir karar vermek için henüz oldukça erken.


Her şeye rağmen Ai Pin, ekransız kullanım için ikna edici bir durum oluşturan etkileyici yeteneklerle dolu. Ai Pin'in akıllı telefonu ele geçirmek için bir araya getirdiği fütüristik özelliklere bir göz atalım.

Akıllı telefonların yerini alması için geliştirilen bir giyilebilir cihaz olan Humane Ai Pin, tıpkı bir pin veya bir broş gibi göğsünüzün üstüne takılıyor

Ekran yok, avuç içiniz var

Humane, Ai Pin'i bir ekrana bakmak yerine etrafınızdaki dünyayla etkileşime girebileceğiniz güçlü bir akıllı telefon alternatifi olarak tanıtıyor. Aslında tam olarak alternatif de değil ve telefona ekransız bir model sunuyor.

Ancak telefon ya da tablet kullanırken çoğu zaman görsellere ihtiyaç duyarsınız. Bunu telafi etmek için Ai Pin, avucunuza yansıtabilen bir "lazer mürekkep ekran" üretti. Apple Watch'un çift dokunma özelliğine benzer şekilde, işaret parmağınızla başparmağınıza birlikte dokunarak müziği duraklatabiliyor veya oynatabiliyorsunuz. Diğer hareketler arasında elinizi öne, arkaya ya da aşağı eğmek de yer alıyor.

Kendi özel yazılımı ve OpenAI'nin GPT'sinin bir karışımını kullanan AI Pin, karmaşık sorular sormaktan arama yapmaya ve mesaj göndermeye kadar her şeyi sadece sesinizi kullanarak yapmanızı sağlıyor.

Sesli komut

Ekran olmadığı için Ai Pin'in temel iletişim şekli sese dayanıyor. Humane, arama ve görev yönetimini sesli komut veya Ai Mic adını verdiği yöntemle gerçekleştirmek için OpenAI'nin modelini kullanıyor.

Ai Pin üzerinde projeksiyon mantığı ile çalışan bir lazer ekran bulunuyor. Söz konusu projeksiyon avuç içinizi bir ekrana dönüştürüyor

ChatGPT zaten bunun bir versiyonuna sahip, bu yüzden cihazla etkileşim kurmanın ana yolu olarak GPT-4'ten de yararlanıyor. Ai Pin ile tüm uygulamalarınız ve hesaplarınız cihaza bağlanırken böylece gelen kutunuzda bir rezervasyon kodu aramak veya kişi listenizdeki kişilere mesaj göndermek için Ai Mic'i kullanabilirsiniz.

Yiyeceklerin besin değerini söylüyor

Tanıtım videosunda bir kadın Ai Pin'in bilgisayar vizyonunu kullanarak bir ejder meyvesinde ne kadar şeker olduğuna bakıyor ve bunun diyet hedeflerini karşılayıp karşılamadığını görüyor.

Ai Pin'in avucunuzdaki bir avuç bademi inceleyerek ne kadar protein içerdiğini söyleyebileceği de iddia ediliyor. Ancak bu tam olarak doğru olmayabilir. Humane bu işlevi bir beslenme aracı olarak başlatıyor ancak gelecekte daha fazla kullanıma açılacağını söylüyor.

Dilleri gerçek zamanlı olarak çevirebilir

Ai Pin'in lanse edilen özelliklerinden bir diğeri de gerçek zamanlı çeviri. Cihaz konuşulan dili tanıyabiliyor ve birkaç basit komutla size geri çevirebiliyor ya da tam tersini yapabiliyor. Henüz alacağı çok yol var, ancak bu cihaz bir gün yaygınlık kazanırsa ve daha da gelişirse 'yabancı dil' sorunu tarih olabilir. 

Gizlilik ve güvenlik

Siri, Alexa ve Google Assistant gibi diğer sesli asistanların aksine, Ai Pin'in uyandırma sözcüğü yok. Yani "Hey Siri" diyerek komutları dinlemeye hazır hale gelen Apple cihazlarını unutun. Burada amaç kullanıcıları cihazı kullanmadıklarında dinlenilmediğine ya da verilerinin kayıt altına alınmadığına ikna etmek. 

Yani cihaz  konuşmalarınızı pasif olarak dinlemiyor. En azından şirketin iddiası bu yönde. Yalnızca cihaz sahibi manuel olarak etkinleştirdiğinde açılıyor. Hatta cihaz etkin olduğunda ve veri alışverişinde bulunduğunda üzerindeki minik bildirim lambasıyla da karşı tarafa bu konuda bilgi veriyor.

Aylık maliyeti de olacak

Humane, Ai Pin için siparişleri 16 Kasım'da almaya başlayacak ve Ai Pin ve aksesuarları 699 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. Cihazların yeni yılla birlikte satışa sunulması planlanıyor.

Ancak ürünü satın almakla iş bitmiyor. GSM operatörü T-Mobile üzerinden bir hücresel plan için ayda 24 dolar da ödenmesi gerekiyor.