23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2023 17:10 | Son Güncelleme: 19.04.2023 17:41

The Telegraph yazdı: Musk insanlığı tehdit edebilecek bir güçle uğraşıyor

Elon Musk, kendi yapay zekasını yapmayı planladığını açıkladıktan sonra çoğu uzman endişelerini dile getirdi. The Telegraph'ın köşe yazarı Ben Marlow'a göre neyin gerçek olup olmadığını bazen anlayamayan egoist milyarder, insanlığı tehdit edebilecek korkunç bir güçle uğraşıyor
The Telegraph yazdı: Musk insanlığı tehdit edebilecek bir güçle uğraşıyor

Facebook, Google, Salesforce, Twitter, Cisco, Amazon, Intel, Tesla bu büyük  şirketlerin hepsi Silikon Vadisi'ni kasıp kavuran salgın sonrası teknoloji enkazının altında kaldı. Bu kalabalıktan sadece Apple kıl payı kurtulmayı başardı. ABD'nin büyük teknoloji firmalarında çalışan yaklaşık çeyrek milyon kişinin son bir yıl içinde işlerini kaybettiği tahmin ediliyor. Büyük teknoloji hisseleri 2022 yılında toplu olarak yaklaşık 4 trilyon dolar değer kaybetti. 

Telegraph'ın köşe yazarı Ben Marlow teknoloji endüstrisine, mesih kompleksli, egoist ve kısa dikkat sürelerine sahip bir avuç mega-milyarderin egemen olduğunu yazdı. Bu da bir sonraki büyük olaya durmaksızın odaklanmak anlamına geliyor. Sürücüsüz arabalardan, uçan arabalardan ve elektrikli arabalardan bıkmış olan milyarderler uzayı fethetmeye çalışıyor. Marlow'a göre bunlardan biri de Elon Musk

Tesla'nın sahibi aynı zamanda Çin'in otomobil pazarında büyük bir fiyat savaşı başlattı ve bu hareketiyle bazı küçük rakiplerini hızla işsiz bırakacak gibi görünüyor. Yine de bu durum Musk'ı OpenAI, Google ve Microsoft gibi şirketlerle birlikte hızla tırmanan yapay zeka yarışına katılma planları yapmaktan alıkoymadı. 

“İnsanları yok etme olasılığı düşük”

Musk, Fox News'e verdiği röportajda, yapay zekanın karanlık tarafıyla ilgili endişeleri gidermek için açık bir girişimde bulunduğunu söyledi. Musk "TruthGPT ya da evrenin doğasını anlamaya çalışan maksimum doğruyu arayan bir YZ olarak adlandırdığım bir şey başlatacağım" ifadelerini kullandı. Musk "Bence bu, evreni anlamayı önemseyen bir yapay zekanın insanları yok etme olasılığı düşük. Yapay zeka güvenliğe giden en iyi yol olabilir çünkü biz evrenin ilginç bir parçasıyız" dedi.

“Neyin gerçek olmadığını anlamakta zorlanıyor”

Telegraph yazarına göre bu takdire şayan bir arayış, ancak aynı zamanda çeşitli düzeylerde endişe verici. Öncelikle, zaman zaman neyin gerçek olup neyin olmadığı konusunda zorlanan birinin birdenbire gerçeğin kalesi olmak istemesindeki ironiyi görmezden gelmek mümkün değil.

“İfade özgürlüğü savaşını Twitter ile kaybetti”

Bu arada, Musk'ın kendisini ifade özgürlüğü savaşçısı olarak gösterme çabaları, geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasından bu yana dezenformasyonun yaygınlaşmasıyla kötü bir şekilde baltalandı. Musk böyle bir konuda güvenilemeyecek kadar fevri, pervasız ve ideolojik güdülerle hareket eden biri.

“Umarım zarardan çok fayda sağlar”

Ancak büyük bir yapay zeka oyuncusu olma konusunda ciddi olduğu varsayılırsa, Fox News röportajının en korkutucu yanı, Musk'ın güvence sunarken yapay zekası hakkında 'Umarım zarardan çok fayda sağlar' demesi. Marlow'a göre umut yapay zeka ile aynı cümlede yer alması gereken bir kelime değil. Ulusal televizyona çıkıp evreni anlayacak bir şey yaratma isteğinden belli belirsiz bahsetmek çok iyi ama aynı zamanda onun nasıl çalıştığını ya da kontrol edilip edilemeyeceğinin anlaşılmadığı söylemek doğru değil.

Bilim insanları bile endişeli

En iyi huylu haliyle yapay zeka heyecan verici ve olumlu bir değişimi tetikleme potansiyeline sahip. Ancak sorun şu ki, gezegendeki en parlak bilim insanları bile yapay zekanın mevcut sohbet robotu formundan çıkıp insanlığı tehdit edecek kadar yıkıcı bir güce dönüşmeyeceğini garanti edemiyor. Google'ın patronu Sundar Pichai yapay zekayı insanlığın üzerinde çalıştığı en derin teknoloji ateşten, elektrikten ya da geçmişte yapılan her şeyden daha derin olarak tanımladı ve YZ'deki hızlı ilerlemelerin kendisini geceleri uykusuz bıraktığını itiraf etti.

Asıl sorun daha büyük

En korkutucu kehanet, bir karar teorisyeni ve Kaliforniya'daki Makine Zekası Araştırma Enstitüsü'nün baş araştırmacısı olan Eliezer Yudkowsky'den geldi. Time dergisinde yazan Yudkowsky, "Asıl mesele insan ve rekabetçi zeka değil. Yapay zeka insandan daha akıllı hale geldikten sonra ne olacağıdır" dedi. Kendisi de dahil olmak üzere pek çok araştırmacının insanüstü akıllı YZ inşa etmenin en olası sonucunun  dünyadaki herkesin ölmesi olduğunu söylüyor. 

“Çok geç olmadan hepsi kapatılsın”

Yine de Silikon Vadisi her şeye rağmen yoluna devam ediyor ve teknolojiyi denetleyecek bir düzenleyici kurum olmadan çalışmaları sürdürüyor. Yudkowsky'nin çözümü ise çok geç olmadan hepsinin kapatılması.