Alphabet ve Google İcra Kurulu Başkanı Sundar Pichai bir röportajında, yapay zeka teknolojisini benimseme çabasının potansiyel olumsuzluklardan kaçınmak için iyi düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Bloomberg'ün haberine göre Pichai, 60 Minutes röportajında kendisine yapay zeka ile ilgili olarak geceleri uykularını kaçıran şeyin ne olduğu sorulduğunda, "Yapay zeka konusunda çalışma ve onu faydalı bir şekilde kullanma konusundaki aciliyet uykumu kaçırıyor. Aynı zamanda da yanlış kullanıldığında çok zararları da olabilir" dedi.
OpenAI yapay zeka yarışı başlattı
California merkezli Google, hizmetlerinde yapay zekayı geliştirme ve uygulama konusunda liderler arasında yer alıyor. Google Lens ve Google Fotoğraflar gibi yazılımlar şirketin görüntü tanıma sistemlerine dayanırken, Google Asistan da Google'ın yıllardır yaptığı doğal dil işleme araştırmalarından faydalanıyor. Fakat OpenAI'nin ChatGPT'si yapay zeka araçlarıyla çok daha hızlı bir şekilde ilerlemek için bir yarış başlattı.
Pichairogramlanmadan Benaglce öğrenerek herkesi şaşırtan Google’ın yapay zeka uygulaması Bard’la ilgili Google CEO’su Sundar Pichai "Henüz tüm cevaplara sahip değiliz ve teknoloji hızla ilerliyor. Peki bu beni geceleri uyutmuyor mu? Kesinlikle" ifadelerini kullandı.
“Yapay zeka gelişimindeki bir yavaşlama Çin’e fayda sağlar”
Google şu anda ürünlerini, kullanıcı istemlerine göre metin, resim, müzik ve hatta video oluşturabilen bir yazılım olan üretken yapay zeka ile donatmaya çalışıyor. ChatGPT ve bir başka OpenAI ürünü olan Dall-E, teknolojinin potansiyelini gösterdi ve Silikon Vadisi'nden Çin'in internet liderlerine kadar sayısız işletme şimdi kendi tekliflerini sunmaya hazırlanıyor. Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt küresel teknoloji şirketlerini bir araya gelerek standartları geliştirmeye çağırdı ve gelişimdeki herhangi bir yavaşlamanın sadece Çin'e fayda sağlayacağı uyarısında bulundu.
Topluma uyum sağlaması önemli
Sektördeki aciliyet hissine rağmen Pichai, şirketlerin rekabet dinamiklerine kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu. Pichai, "Belirttikleri noktalardan biri, böyle bir teknolojiyi çok çok güçlü olduğunda ortaya koymak istemezsiniz çünkü topluma uyum sağlamak için zaman tanımaz. Bunun makul bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Düzenlenmesi için bir çok neden var
Pichai'nin vurguladığı üretken yapay zekanın riskleri arasında, bireylerin aslında söylemedikleri sözleri söylerken gösterilebildikleri deepfake videolar da yer alıyor. Pichai, bu tür tuzakların yapay zekanın düzenlenmesi gerektiğini gösterdiğine değiniyor. Pichai "Topluma zarar veren deepfake videolar yaratmanın sonuçları olmalı. Yapay zeka ile bir süre çalışmış olan herkes, bunun o kadar farklı ve derin bir şey olduğunu fark eder. Nasıl adapte olacağımızı düşünmek için toplumsal düzenlemelere ihtiyaç duyarız" ifadelerini kullandı.