ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının bir gecede patlaması, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin dikkatini çekerken Biden yönetimi de Salı günü yeni nesil yapay zekayı düzenlemeye yönelik bir adım attı. ABD Ticaret Bakanlığı, yapay zeka sistemlerinin ilan edildiği gibi çalışmasını sağlayacak ve zararları en aza indirecek düzenlemeleri nasıl oluşturabileceği konusunda kamuoyundan görüş istedi.
Yönetimin bu adımı, bir insan gibi yazı, görüntü, video ve daha fazlasını hızlı bir şekilde üretebilen yapay zeka araçlarının kullanımındaki patlamanın ortasında geldi. Microsoft destekli OpenAI'nin chatbot'u ChatGPT'nin bugüne dek tüm tüketici uygulamalarından daha hızlı bir şekilde yayılma şansı bulduğu ve 100 milyon kullanıcıya ulaştığı tahmin ediliyor.
Bazı korkulukları koymak gerekiyor
Ticaret Bakanlığı'nın yorum talebinde bulunan kurumu Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi'nin başında bulunan Alan Davidson, "Bu araçların emekleme döneminde bile neler yapabileceğini görmek inanılmaz" dedi ve ekledi: "Sorumlu bir şekilde kullanıldıklarından emin olmak için bazı korkuluklar koymamız gerektiğini biliyoruz"
Davidson, önümüzdeki 60 gün boyunca kamuoyundan gelen yorumların dikkatle takip edileceğini, ABD yönetiminin yapay zekaya nasıl yaklaşılacağı konusunda bu yorumları dikkate alacağını söyledi. Davidson, ajansının yasal görevinin yönetmelik yazmak ya da uygulamaktan ziyade başkana teknoloji politikası konusunda danışmanlık yapmak olduğunu da sözlerine ekledi.
Yapay zekaya ilişkin endişeler
Sektör ve hükümet yetkilileri, teknolojinin suç işlemek veya yalanları yaymak için kullanılması da dahil olmak üzere bir dizi potansiyel yapay zeka zararına ilişkin endişelerini dile getirdiler.
Senatör Richard Blumenthal bir röportajında, "Yapay zekanın yapabileceği iyi ve kötü şeyler hakkında aktif görüşmeler devam ediyor. Kongre için bu, son derece karmaşık ve teknik, çok önemli riskler ve muazzam aciliyet içeren nihai bir meydan okuma."
Altı aylık moratoryum çağrısı
Aralarında Elon Musk'ın da bulunduğu teknoloji liderleri geçtiğimiz günlerde, OpenAI'nin yaklaşık bir ay önce piyasaya sürülen sohbet robotu versiyonu GPT-4'ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesi için altı aylık bir moratoryum çağrısında bulundu. OpenAI ile Alphabet'in Google'ı gibi rakipler arasında gelişen yarışın, potansiyel riskler konusunda yeterli yönetim ve planlama olmadan gerçekleştiği konusunda uyarıda bulundular.
Başkan Biden geçen hafta Beyaz Saray'da bilim adamlarından oluşan bir danışma konseyi ile konuyu tartıştı. Bir muhabirin bu teknolojinin tehlikeli olup olmadığını sorması üzerine Biden "Bunu göreceğiz. Olabilir" yanıtı verdi.
Her soruya cevap vermemeli
Danışma grubunda yer alanlar arasında Microsoft ve Google temsilcileri de vardı. Bu şirketler ve yapay zeka sistemlerini piyasaya süren diğer şirketler, sohbet robotlarını belirli sorulara cevap vermeyecek şekilde programlamak gibi güvenlik önlemlerini sürekli olarak güncellediklerini söylediler.
ChatGPT'nin mimarı OpenAI, ABD yönetiminin düzenleme konusunda adım atmasına sıcak bakıyor. Şirketin yakın tarihli bir blog yazısında şu sözlere yer verildi:
"Güçlü yapay zeka sistemlerinin titiz güvenlik değerlendirmelerine tabi tutulması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür uygulamaların benimsenmesini sağlamak için düzenlemeye ihtiyaç var ve bu tür bir düzenlemenin alabileceği en iyi biçim konusunda hükümetlerle aktif olarak çalışıyoruz."
Açılış konuşmasını ChatGPT yazdı
Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nden Nancy Mace, geçen ay yapay zeka konulu bir oturumu yapay zekanın risklerini ve faydalarını anlatarak açtı. Mace'in asıl vurucu sözleri ise şu oldu: "Açılış konuşmamda söylediğim her şey tahmin ettiğiniz gibi ChatGPT tarafından yazıldı."
Mace, kendi sözleriyle tanıklara sektörün yapay zeka geliştirme konusunda çok hızlı hareket edip etmediğini sordu: "İnsanlığın varlığı için tehlike oluşturabilecek bir yapay zeka geliştirme kapasitesine sahip miyiz? Yoksa bu sadece bilim kurgu mu?"
Biz Terminatör yapmıyoruz
Yapay zekanın ulusal güvenlik etkileri üzerine bir kongre komisyonuna başkanlık eden eski Google CEO'su Eric Schmidt, "Herkes inşa ettiğimiz yapay zekanın Terminatör filmlerinde gördükleri şey olduğuna inanıyor ve biz kesinlikle böyle şeyler inşa etmiyoruz" dedi.
Schmidt Kongre'nin yetenek geliştirme ve inovasyonu teşvik etmeye odaklanması gerektiğini söyledi ve Biden yönetimine seslendi:
"Bırakın Amerikan yaratıcılığı, Amerikan bilim insanları, Amerikan hükümeti ve Amerikan şirketleri bu geleceği icat etsin, istediğimize oldukça yakın bir şey elde edeceğiz ve sonra siz de kötüye kullanımın olduğu kenarlarda çalışabilirsiniz."