07 Şubat 2025, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.01.2025 14:20 | Son Güncelleme: 22.01.2025 14:20

TikTok muammasında yeni perde: MrBeast de satın alma yarışına katıldı

ABD'de TikTok'a yönelik tartışmalar sürerken uygulamayı satın almak isteyenlere MrBeast de dahil oldu.
TikTok muammasında yeni perde: MrBeast de satın alma yarışına katıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 47'nci Başkanı olarak ikinci kez koltuğa oturan Donald Trump'ın gündem maddelerinden biri de Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok. TikTok yasağının en çok konuşulduğu ülkelerin başında gelen ABD'de Trump'ın yasağın ertelenmesine yönelik bir kararname imzalayacağını ancak şirketin yarısının ABD'lilere ait olmasını istediğini açıklamasının ardından satın alma yarışı da başladı. 

Dünyaca ünlü YouTube yayıncısı ve internet üzerinden en çok geliri elde eden kişi olarak nam salan MrBeast de TikTok'un ABD operasyonlarına talip oldu.  İngiltere merkezli The Guardian'da yer alan habere göre 26 yaşındaki genç girişimci, TikTok'un ABD birimi için sunacakları teklifin detaylarını görüşmek üzere insan kaynakları şirketi employer.com'un kurucusu Jesse Tinsley ile bir araya geldi. MrBeast adıyla bilinen Jimmy Donaldson'ın bu hamlesi, Trump'ın ABD'li teknoloji milyarderleri Elon Musk ve Larry Ellison'a TikTok konusunda yeşil ışık yaktığı sırada geldi. 

'Satın alacağım ve yasaklanmayacak'

MrBeast, TikTok'u satın almakla ilgilendiğini bir dizi sosyal medya paylaşımında dile getirmiş ve 13 Ocak'ta X platformunda şu paylaşımı yapmıştı: “TikTok'u satın alacağım, böylece yasaklanmayacak.” Donaldson, ardından TikTok heabından yaptığı bir başka paylaşımda da platform için sunulacak teklif hakkında “bir grup milyarderle” konuştuğunu belirtmişti. 

ABD'li hukuk firması Paul Hastings salı günü yaptığı bir açıklamayla Donaldson'ın teklifini kamuoyuna duyurdu. Açıklamada Tinsley'in bir yatırımcı grubuna liderlik ettiği ancak MrBeast'in grubun adı kamuya açıklanan tek üyesi olduğu ifade edildi. Ancak MrBeast'in de dahil olduğu grubun TikTok için sunduğu teklife ilişkin bilgi verilmedi. Forbes'a göre, YouTube'da 346 milyon takipçisi olan MrBeast, geçen yıl 85 milyon dolar kazanarak dünyanın en başarılı internet yayıncısı oldu.

Trump'tan Musk ve Ellison'a tekllif 

ABD Başkanı ayrıca dünyanın en zengin insanı Musk ya da Oracle'ın multimilyarder kurucusu ve dünyanın en zengin dördüncü insanı Ellison'a da teklifte bulundu. Salı günü düzenlediği basın toplantısında Trump, Musk'ın teklif vermesine açık olduğunu söyledi ve ekledi: "Eğer satın almak isterse ben de isterim. Larry'nin [Ellison] de satın almasını isterim."

Basın toplantısında bulunan Ellison, Trump'ın teklifine "iyi bir anlaşma" yorumunu yapmıştı. Trump'a göre, TikTok'un yüzde 50 ABD mülkiyeti altında faaliyet gösterme "izni" ile değeri 1 milyon dolar değerinde. Uygulamanın ABD'deki geleceği, belirsizliğini koruyor.