29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2023 16:32 | Son Güncelleme: 15.09.2023 16:33

TikTok'a AB veri yasasını ihlal ettiği için 345 milyon euro para cezası

İrlandalı yetkililer TikTok'un 13-17 yaşındaki kullanıcıların hesaplarını varsayılan olarak herkese açık ayarına getirdiğini açıkladı. Bu nedenle AB veri yasasını ihlal suçundan platforma 345 milyon euro para cezası verildi. Ancak şirket bu uygulamanın 2021'den sonra değiştiğini belirtti
TikTok'a AB veri yasasını ihlal ettiği için 345 milyon euro para cezası

TikTok, reşit olmayan kullanıcıların içeriğini kamusal görünümden koruyamamak da dahil olmak üzere, çocuk hesaplarını ele alırken AB veri yasasını ihlal ettiği için 345 milyon euro para cezasına çarptırıldı. AB genelinde TikTok'u düzenleyen İrlandalı veri yetkilileri, Çin'in sahip olduğu video uygulamasının kuralları birden fazla kez ihlal ettiğini söyledi.

Birçok kuralı ihlal etti

Yapılan açıklamaya göre TikTok, çocuk kullanıcıların hesaplarını varsayılan olarak herkese açık bir ortama yerleştirdi, bu hesaplarda herkese açık yorumlara izin verdi. Ayrıca incelemelere göre platform herkese açık bir ortama yerleştirilen 13 yaşın altındaki çocukların maruz kaldığı riskleri uygun şekilde dikkate almadı. 

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), 13 ila 17 yaş arasındaki kullanıcıların kayıt sürecinde, hesaplarının varsayılan olarak herkese açık olarak ayarlanmasıyla (yani herkesin bir hesabın içeriğini görebilmesi veya yorum yapabilmesi) sonuçlanacak şekilde yönlendirildiğini söyledi. Ayrıca, bir yetişkinin bir çocuğun hesap ayarları üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlayan aile eşleştirme planının, çocuk kullanıcıyla eşleştirilen yetişkinin bir ebeveyn veya vasi olup olmadığını kontrol etmediğini tespit etti.

The Guardian'ın haberine göre DPC kararı, TikTok'un Nisan ayında Birleşik Krallık veri düzenleyicisi tarafından platformunu ebeveyn izni olmadan kullanan 13 yaşın altındaki 1,4 milyon çocuğun verilerini yasadışı olarak işlediği gerekçesiyle 12,7 milyon Sterlin para cezasına çarptırılmasının ardından geldi. Yetkililer, TikTok'un platformu kimin kullandığını kontrol etmek için çok az şey yaptığını söyledi. 

"Cezaya katılmıyoruz, birçok değişiklik yaptık"

TikTok, soruşturmanın şirketin 31 Temmuz ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki gizlilik kurulumunu incelediğini ve soruşturma tarafından gündeme getirilen sorunları ele aldığını söyledi. 13-15 yaş arası çocuklar için tüm mevcut ve yeni TikTok hesapları 2021'den bu yana varsayılan olarak özel olarak ayarlandı. Yani yalnızca kullanıcı tarafından onaylanan kişiler içeriklerini görüntüleyebiliyor.

TikTok konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Karara, özellikle de verilen para cezasının seviyesine saygıyla katılmıyoruz. DPC'nin eleştirileri, üç yıl önce yürürlükte olan özelliklere ve ayarlara odaklanıyor ve 16 yaşın altındaki tüm hesapları varsayılan olarak özel olarak ayarlamak gibi soruşturma başlamadan çok önce değişiklikler yaptık" ifadelerini kullandı.