19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2024 01:09 | Son Güncelleme: 14.08.2024 01:10

Trump ile büyük buluşmada 'teknik' kriz: X Elon Musk'ı neden yarı yolda bıraktı?

Dünyanın en zengin adamı olabilir, ancak ABD eski Başkanı Donald Trump ile yaptığı aksaklıklarla dolu söyleşinin de gösterdiği gibi Elon Musk hala X'in teknik sorunlarının üstesinden gelemiyor gibi görünüyor
Trump ile büyük buluşmada 'teknik' kriz: X Elon Musk'ı neden yarı yolda bıraktı?

Musk'ın başkan adayıyla yaptığı görüşme, platform teknik sorunlarla boğuşurken 40 dakika gecikti.
Bu, X'in ilk büyük teknik sorunu da değildi. Mayıs 2023'te Florida valisi Ron DeSantis, Musk ile X'te Beyaz Saray için kendi adaylığını duyurmaya çalıştı. Ancak sonuçta başarısız olan kampanyası gibi, sorunlar o röportajı da zora soktu. 

Musk, Trump ile görüşmesinden bir gün önce X'in sesli sohbet özelliğinin adı olan "Spaces" üzerinde "sistem ölçeklendirme testleri" yapacağını söyledi. Ancak bu hazırlıkla bile, Reuters'e göre bir noktada yaklaşık 1,3 milyon kişinin dinlediği gibi teknik sorunlarla başa çıkamadı.

İnterneti 'çökerten' röportaj

Kullanıcılar bu büyük başarısızlık hakkında paylaşımlarda bulundukça, dakikalar içinde X'te "çöktü" kelimesi trend oldu. Bazıları elbette bu fırsatı Musk'ı hedef almak için kullandı. Diğerleri ise röportajın "interneti çökertecek" kadar büyük ilgi gördüğünü iddia etti.

Musk ise tamamen başka bir şeyi işaret etti: Bir siber saldırı. Musk, "X'e büyük bir DDoS saldırısı var gibi görünüyor" paylaşımında bulundu. DDoS, bir web sitesini aşırı yükleyerek kullanımını zorlaştıran ya da başka bir şekilde erişilemez hale getiren bir siber saldırı türü. Henüz bu tip bir siber saldırının gerçekleşip gerçekleşmediği doğrulanmış değil, ancak teknoloji blogu The Verge, X'teki kaynaklarının böyle bir saldırı olmadığını söylediğini belirtiyor.

Teknik sorun mu DDoS saldırısı mı?

Bu arada uzmanlar da ikiye bölünmüş durumda. Güvenlik firması Cloudflare'in başkanı Matthew Prince BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu pekala bir DDoS saldırısı olabilir" dedi.

X, Spaces sisteminin güvenliğini sağlamak için Cloudflare kullanmadığı için Prince, bunu bilmelerinin imkansız olduğunu söyledi, ancak firmasının yardım teklif etmek için Musk'a ulaştığını söyledi.

X seyircilerin yoğun ilgisini kaldıramamış olabilir

Bu arada Netblocks'un direktörü Alp Toker, sosyal medya platformunun sorunun nasıl çözüldüğüne dair açıklamasının bir DDoS saldırısıyla özellikle tutarlı olmadığını söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"Elon Musk'ın X'in sorunu hafifletmek için canlı dinleyici sayısını sınırlamak zorunda kaldığı iddiası göz önüne alındığında, kesintinin canlı dinleyici sayısıyla ilişkili olduğu sonucunu çıkarabiliriz"

Ağ istihbarat şirketi Cisco ThousandEyes de bir siber saldırı izi görünmediğini söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada "Olayın altında yatan nedeni kesin olarak ifade edemesek de Cisco ThousandEyes, ağ tıkanıklığı, paket kaybı ve yüksek gecikme süresi gibi tipik olarak bir DDoS saldırısı sırasında mevcut olan trafik koşullarını gözlemlemedi" denildi.

Yeterli mühendis yok

Yaşananların daha yavan bir açıklaması daha var: Musk'ın şirketin işgücünü azaltması. Siber güvenlik firması ESET'in Küresel Siber Güvenlik Danışmanı Jake Moore, "Spaces, X'in bu alanına çok sayıda kullanıcı girdiğinde tarihsel olarak katlanmıştır" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu durum Musk'ın platformun kontrolünü ele geçirdiğinde büyük miktarda çalışanı işten çıkarması nedeniyle de artmış olabilir"

Musk'ın şirketin mühendislerinin yüzde 80'ini işten çıkarmasının bu tip sorunlarda her zaman önemli bir etkisi olacağını söyleyen BCS başkanı Rashik Parmar, "Mühendisler bu siber tehditlere karşı savunmanın ön saflarında yer alıyor. Yeterli personel olmadan, sosyal medya platformlarının ağlarını ve kullanıcılarını DDoS saldırılarından koruma yeteneği ciddi şekilde tehlikeye girer" dedi.

İster kötü niyetli bir üçüncü taraf isterse kendi eksiklikleri nedeniyle olsun, sonuç aynı. Musk'ın çok iddialı konuştuğu X ekosistemi hala basit bir teknik sorunu bile çözecek durumda değil.