20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 10:32 | Son Güncelleme: 13.08.2024 10:49

NYT X'teki canlı sohbeti yazdı: Musk-Trump yoldaşlığı gözler önüne serildi

X'in sahibi Elon Musk ve eski başkan Donald Trump arasındaki sohbet, ikilinin ilişkileri buzları erittiğinin göstergesi. NYT'nin haberine göre canlı sohbette Musk ve Trump'ın yoldaşlığı açık bir şekilde sergilendi
NYT X'teki canlı sohbeti yazdı: Musk-Trump yoldaşlığı gözler önüne serildi

Michael Gold / New York Times

X'in sahibi Elon Musk ve bir dönem platformdan uzaklaştırılan Donald Trump'ın X canlı yayınında gerçekleştirdiği canlı sohbet teknik sorunlar nedeniyle önemli ölçüde gecikti ve aksaklıklar yaşandı. Ancak, planlanandan 40 dakika sonra sohbet başladığında, Musk ve Trump'ın yeni geliştirdikleri yoldaşlık açık bir şekilde sergilendi ve milyarder teknoloji girişimcisi, Trump'ın başkanlık kampanyasını canlandıran sözler söylemesine izin veren yumuşak sorular sordu.

İddialarını tekrarladı

Sohbet Trump'ın görüşleri hakkında çok az yeni bilgi sundu. İki saati aşkın bir süre boyunca Trump, Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e, Başkan Joe Biden ile birlikte ABD'nin Meksika sınırındaki geçişleri ele almada başarısız olan bir "sahtekar" olarak saldırdı. Harris, 2020 seçimlerine hile karıştırıldığı, kendisine karşı açılan ceza davalarının Biden yönetiminin adaylığını baltalamak için kurduğu bir komplo olduğu ve diğer ulusların liderlerinin kasıtlı olarak suçluları ve 'üretken olmayan insanlarını' Amerika'ya gönderdiği gibi bir dizi yanlış iddiayı tekrarladı.

Musk Trump'a katılıyor

Tüm bu noktalara Musk büyük ölçüde katıldığını dile getirdi ve bir zamanlar siyasi şiddeti teşvik eden yanlış iddiaları desteklediği için yasaklanan bir sosyal medya platformunda Trump'ın görüşlerini yaymaya yardımcı olacak sempatik bir ortak olduğunu kanıtladığı için sık sık övgüde bulundu. Musk 2022 yılında Twitter'ı satın aldı ve geçen yıl X olarak yeniden markalaştırdı.

Sohbetlerinin sonuna doğru "Daha önce çok politik değildim" diyen Musk, kendisini "ılımlı, ılımlı değilse de hafif sol" olarak tanımladı ve kendilerini bu şekilde kategorize eden dinleyicilerin Trump'ı desteklemesi gerektiğini ekledi. Gecenin başlarında, Trump ile ana akım medyayı küçümseyen Musk, "düşmanca" bir röportaj yapmadığını, ancak açık fikirli, bağımsız seçmenlerin sadece bir titreşim yakalamasına yardımcı olmak istediğini açıkça belirtti. Musk, "Bunun bir sohbet olduğunu vurgulamak istiyorum ve gerçekten de Donald Trump'ın bir sohbette nasıl biri olduğuna dair bir fikir edinmeyi amaçlıyor" dedi.

Aksaklıkları siber saldırıya bağladı

Bu oyunun Trump'ın kararsız seçmenleri kazanmasına ya da Musk'ın platformuna olan güveni yeniden kazanmasına yardımcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Musk'ın bir siber saldırıya bağladığı hatalı başlangıç, konuşmayı gölgelemekle tehdit etti. Teknik hatalar, geçen yıl Musk'ın ev sahipliği yaptığı bir başka siyasi etkinlikte yaşanan benzer sorunları hatırlattı: Ron DeSantis'in Twitter'daki başkanlık kampanyası duyurusu aksaklıklar, sıcak mikrofonlar ve ölü hava ile doluydu.

Röportaj vermeyen Harris'i hedef aldı

X'in sesli canlı yayın platformu Spaces üzerinden gerçekleştirilen konuşma, Trump ve ekibinin Biden'ın yeniden seçilme şansını kaybetmesi ve Harris'in Demokratların adayı olmasından bu yana kaybettiği ivmeyi yeniden yakalamak için gösterdiği bir dizi çabanın ardından geldi. Trump, resmi bir basın toplantısı düzenlemediği ve gazetecilerle röportaj yapmaktan kaçındığı için Harris'e defalarca saldırdı. Siyasi spot ışıklarını geri almaya çalışırken soru alma konusundaki istekliliğini öne çıkardı. Birkaç noktada Musk ile yaptığı görüşmeyi de bu saldırı hattının bir parçası olarak çerçeveledi.

Helikopter hikayesi tepki çekti

Geçtiğimiz ay Trump, Ulusal Siyah Gazeteciler Birliği kongresinde siyah kadın gazetecilerden oluşan bir panelle röportaj yaparken hırçın davranmış ve Harris'in ırksal kimliğini sorgulamıştı. Geçen hafta da Florida Palm Beach'te aceleyle planlanmış basın toplantısında sorular karşısında sinirlenmiş, cevapları sık sık dolambaçlı bir hal almış ve helikopter yolculuğu ile ilgili anlattığı bir hikaye büyük tepki çekmişti.

1 milyon kişi takip etti

Buna karşın Musk ile yaptığı görüşme, Trump'a, nadiren sözünü kesen ya da gerçekleri kontrol eden sunucular tarafından görüşlerini paylaşması için sıklıkla yer verilen sağcı radyo programları ya da muhafazakâr televizyon kanallarının ötesine geçmesi için bir sosyal medya aracı sağladı. X'e göre, sohbeti 1 milyondan fazla dinleyici takip etti. Konuşma, Musk'ın inovasyonu engellediğini söylediği hükümet düzenlemelerine yönelik eleştirileri de dahil olmak üzere kendi şikayetlerinin çoğunu dile getirmesine olanak sağladı. Musk, X paylaşımlarında Biden'ı sık sık eleştirdi ve Trump'ın başkanı zayıf ve beceriksiz, Harris'i de liderlik için uygunsuz olarak tasvir etmesini destekledi. Musk, konuşmanın çoğunu Trump'ın yaptığı bir saatin ardından "Sizinle gerçekten sohbet edilebilir. Biden ya da Kamala ile sohbet edemezsiniz. Bu mümkün değil" dedi.

'Bencil zenginlere hizmet ediyor'

Harris'in kampanya sözcüsü Joseph Costello, X'in teknik sorunlarıyla alay etti ve ikilinin görüşlerini eleştirdi. Costello yaptığı açıklamada "Trump'ın tüm kampanyası Elon Musk ve kendisi gibi insanlara hizmet ediyor: Orta sınıfı satacak ve 2024 yılında bir canlı yayını yönetemeyecek olan bencil zenginler" dedi.

Musk-Trump ilişkisi tersine döndü

Trump'ın Musk ile görüşmesi, buz gibi ilişkilerinde kayda değer bir tersine dönüşe işaret etti. Musk yıllardır Trump'ı eleştiriyordu ancak transseksüel hakları, göçmenlik ve Biden yönetiminin Tesla'ya muamelesi konusunda Demokratlara kızgınlığı arttıkça siyasi bir dönüşüm geçirdi. Musk, eski başkanın geçen ay bir suikast girişiminden kurtulmasından kısa bir süre sonra Trump'ı destekledi ve Trump kampanyasının çabalarına yardımcı olabilecek Cumhuriyetçiler için yeni bir zemin oyunu oluşturmak amacıyla büyük meblağlar harcamak isteyen bir süper siyasi eylem komitesinin kurucularından biri oldu.

© 2024 The New York Times Company