ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'un satışına yönelik 5 Nisan için belirlediği son tarihin "muhtemelen" uzatılacağını söyledi. Bu açıklama, TikTok'un Çin merkezli sahibi ByteDance'in, belirtilen tarihe kadar ABD’li bir alıcı ile anlaşma sağlayamayabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Trump, Perşembe günü bir gazetecinin, Ocak ayında verdiği kararnameyle belirlediği 75 günlük süreyi uzatıp uzatmayacağı sorusuna "muhtemelen" yanıtını verdi ve "TikTok'a büyük bir ilgi var... umarım Çin bu anlaşmayı onaylar" şeklinde ekledi.
TikTok, ByteDance'in alıcı bulması için Kongre'nin belirlediği son tarihten bir gün önce 19 Ocak'ta yaklaşık 12 saat boyunca erişime kapandı, ancak Trump'ın süreyi uzatma sözü vermesinin ardından uygulama tekrar açıldı.
Ancak yasal düzenlemeler, Trump’ın süreyi yalnızca 90 gün uzatabileceğini ve sadece ByteDance’in satış sürecini yürüttüğünü gösteren bir kanıt olması durumunda bu uzatmanın geçerli olacağını belirtiyor.
TikTok ABD'de neden kısıtlanıyor?
Geçen yıl, Kongre, Çin hükümetinin uygulamayı kullanıcıları izlemek için kullanabileceği endişesiyle ByteDance'in TikTok'u satmasını zorunlu kılacak bir yasa çıkarmıştı. ByteDance, Çin hükümetiyle herhangi bir koordinasyon içinde olmadığını iddia etse de, şirketin Çin hükümetiyle bağlantılarıyla ilgili çok sayıda rapor bulunuyor.
Trump’ın TikTok’u kurtarma girişimi, önceki yönetimindeki aksine bir yaklaşım; daha önce TikTok’un ABD’de kullanımını kısıtlamak için çeşitli adımlar atmıştı. Trump, ABD'nin TikTok'un yüzde 50’sine sahip olacağı bir ortak girişim kurmayı daha önce gündeme getirmişti. Geçen ay ise, TikTok'un satış sürecini denetlemek üzere Başkan Yardımcısı JD Vance ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Walz'i görevlendirdi.
Tarifeden nasıl etkilenecek?
Trump’ın Çin'e uyguladığı yeni tarifelerin, Çin’in TikTok'un satışını onaylama kararını nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Trump, salı günü, Çin mallarına daha önce uyguladığı yüzde 10’luk vergilerin üzerine, ek bir yüzde 10 vergi daha ekledi. Pekin, buna karşılık olarak ABD’ye ait 15 firmaya yeni ihracat kısıtlamaları getirdi ve bir dizi ürün için retorik tarifeler uyguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, "Eğer ABD savaş istiyorsa, ister tarifeler savaşı, ister ticaret savaşı ya da başka bir tür savaş, sonuna kadar savaşmaya hazırız" diye uyardı.