03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2023 18:35 | Son Güncelleme: 05.07.2023 18:53

Türkiye'de başvurular başladı: Instagram ve Facebook'ta ücretli mavi rozet dönemi

Meta'nın bir süredir üzerinde çalıştığı Meta Verified servisi dünyadan sonra Türkiye'de de aktif hale geliyor. Kullanıcılar ücretini ödeyerek onaylı hesaba geçiş yapmak için başvuruda bulunabiliyor. Peki mavi rozet almak için hangi adımları izlemek gerekiyor?
Türkiye'de başvurular başladı: Instagram ve Facebook'ta ücretli mavi rozet dönemi

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından Meta, beklendiği gibi Facebook ve Instagram hesaplarını doğrulanmış hesaplara çevirmek için yeni bir abonelik servisini hayata geçiriyor. Türkiye'de de aktif hale gelen bu servis sayesinde ücretini ödeyen doğrulanmış hesaba sahip olacak ve bunun karşılığında da diğer doğrulanmış hesaplarda olduğu gibi kullanıcı adının yanına mavi rozet eklenecek. 

Doğrulanmış hesaba geçiş neye yarayacak?

Facebook ve Instagram hesabı olan gerçek kişiler kolayca başvuruda bulunabiliyor. Meta'nın abonelik sürecini onaylamasıyla birlikte ise kullanıcılar Facebook ve Instagram'da doğrulanmış bir hesaba sahip olabiliyor. Bu geçiş sonrası Meta'nın sağladığı ek servisler ise şöyle:

Gelişmiş doğrulama - Instagram/Facebook profiline bir doğrulanmış rozeti ekleniyor ve kullanıcının sahte hesap olmadığı ve gerçek kişi olduğu teyit edilmiş oluyor.
Proaktif koruma - Bu servisi kullananlara özel aktif hesap denetimiyle kimlik taklidinin önüne geçiliyor, kişinin kendi hesabına benzer sahte hesaplarının açılması engelleniyor.
Doğrudan destek - Kullanıcılar kendi hesaplarıyla ilgili bir sorunla karşılaştıklarında doğrudan bir yetkiliye ulaşarak sorununu aktarabiliyor. Ancak bu servis şimdilik sadece İngilizce, Fransızca, Portekizce ve İspanyolca dillerinde sağlanıyor. Henüz Türkçe dil desteği gelmiş değil.
Daha fazla erişim - Meta'nın belirttiğine göre doğrulanmış hesaplar yorum yaptığında veya paylaşım yaptıklarında görünürlüğü daha fazla olacak ve öne çıkarılacak. 
Özel Çıkartmalar - Meta Verified üyesi olanlar hesaplarında özel çıkartmalar kullanabiliyor.

Başvuru nasıl yapılır?

Meta Verified başvurusu about.meta.com/technologies/meta-verified/ adresinden yapılabiliyor. Bu adrese giren kullanıcılar kendi Instagram ve Facebook hesaplarını kullanarak kendilerini bekleme listesine aldırabiliyor. Bu listeye giren kullanıcılar Meta'dan gelecek yanıta göre hesaplarını 'doğrulamış' oluyor.

Kimler başvurabilir?

Meta, 18 yaşının altında olan kullanıcılar haricinde gerçek kişi olmak kaydıyla herkese bu servisi sunmayı planlıyor. Bu noktada yaş dışında ek bir sınırlama getirilmedi.

Doğrulama için kullanıcıdan ne isteniyor?

Meta Verified aboneliği için onay almadan önce kullanıcıların kimliğinin doğrulanabilmesi için devlet tarafından verilmiş bir kimlik ve varsa bir selfie videosu sağlanması gerekiyor. Kimlik, başvurulan Instagram veya Facebook hesabının profil adı ve fotoğrafıyla eşleşmeli. Profil doğrulandıktan sonra, Meta Verified abonelik ve doğrulama başvuru sürecinden tekrar geçmeden kullanıcı adı veya doğum tarihi bilgilerinin değiştirilmesi mümkün olmayacak. 

Meta Verified aboneliğinin ücreti

Twitter Blue'da olduğu gibi Meta Verified abonesi olmanın da kullanıcılara aylık bir maliyeti olacak. Meta'nın sayfasında paylaşılan bilgiye göre kullanıcılar aylık 279,99 TL ödeme yaparak mavi rozetlerini alabilecek. 

Mevcut doğrulanmış hesaplara ne olacak?

Meta'nın doğrulanmış abonelik sistemini ücretli hale getirmesi halihazırda bu tür hesabı olanların da kafasını karıştırdı. Ancak Meta, Twitter'dan farklı olarak daha önce doğruladığı hesaplardan ek ücret almayacak ve bu hesapların mavi rozetlerini kaldırmayacak.

Elon Musk, Twitter Blue abonesi olmayan ve daha önce doğrulanmış hesabı olanların mavi rozetlerini kaldırmıştı ve sadece 1 milyonu aşkın takipçisi olanların rozetlerine dokunmamıştı. 

Facebook ve Instagram üyeliği bir mi olacak?

Meta, Facebook ve Instagram hesaplarını bu üyelik noktasında ayrı tutuyor. Yani kullanıcılar Instagram için ayrı, Facebook için ayrı başvuru yapması gerekiyor. Böylece iki hesabını da doğrulamak isteyenler toplamda 559,98 TL aylık ödeme yapması gerekecek.