04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2023 14:44 | Son Güncelleme: 01.04.2023 16:02

Twitter'ın algoritması herkese açıldı

Elon Musk satın almadan önce kullanıcılara verdiği sözü tutarak, her zaman merak konusu olan Twitter'ın öneri algoritmasını açık kaynak olarak paylaştı
Twitter'ın algoritması herkese açıldı

Twitter CEO'su Elon Musk, sosyal medya kullanıcılara özel öneri sunulmasını sağlayan algoritmanın kaynak kodlarını GitHub'da herkese açık bir şekilde paylaştı. Şirket kaynak kodların yayımlanmasını "daha şeffaf olmak için ilk adım" diye niteledi. Paylaşılan kaynak kodları, Sana Özel kısmı ve kullanıcıya herhangi bir Tweet’i önerirken algoritmanın ne gibi faktörleri göz önünde bulundurduğu ve filtreleme mekanizmasına sahip olduğunu açıklıyor.

Paylaşılan bilgilere göre her şey 3 aşamadan oluşuyor;

  1. En iyi Tweet'ler toplanıyor
  2. Makine öğrenimi modeliyle Tweet'ler sıralanıyor
  3. Engellediğiniz kişilerden gelen, daha önce gördüğünüz veya iş için güvenli olmayan Tweet'ler filtreleniyor

Musk konuyla ilgili "Hiç şüphe yok ki, birçok utanç verici sorun keşfedilecek, ancak bunları hızlı bir şekilde çözeceğiz!" ifadelerini kullandı.

Sizin için akışı değişecek

Şirkete göre kullanıcıların bu öneri mekanizmasını öğrenmesi şeffaflık adına önemli olsa da aslında Twitter bu mekanizmayı yakın zamanda değiştirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenlemeye göre 15 Nisan'dan itibaren yalnızca doğrulanmış, "mavi tikli" hesapların paylaşımları diğer kullanıcılara önerilecek ve sadece bu hesapların anketlerde oy kullanmasına izin verilecek.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde Twitter'ın temel yapı taşları olan kaynak kodun bazı bölümleri FreeSpeechEnthusiast adlı bir kullanıcı tarafından kod paylaşım platformu GitHub'a sızdırılmıştı. Microsoft'un sahibi olduğu GitHub, Twitter'ın telif hakkı yasası uyarınca yayından kaldırma talebinde bulunmasının ardından, sızdırılan kodu ve sızdıran kişinin hesabını sitesinden kaldırmıştı. İnternette kaldığı süre boyunca kodu indiren ve sızdıran şahıs ve şahıslar hakkındaki incelemeler ve araştırma sürüyor.