08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2023 17:38 | Son Güncelleme: 01.04.2023 20:50

Twitter'ın en çok takipçili şirketlerine 1000 dolarlık altın rozeti bedava olacak

Twitter'da aylık 1000 dolarlık ücretle kullanılabilen altın rozetler için en çok reklam veren ve en çok takipçiye sahip olanlar istisna kapsamında tutulacak, herhangi bir ücret ödemeyecek
Twitter'ın en çok takipçili şirketlerine 1000 dolarlık altın rozeti bedava olacak

Sosyal medya Twitter'ı satın almasıyla birlikte yeni gelir modelleri arayan Elon Musk, Twitter Blue'da çare görmüş ve hızlıca yeni ücretli aboneliğini aktif hale getirmişti. Kurumsal abonelere sunulan özel altın rozet ise daha gelişmiş özellikler sunarken aylık 1000 dolarlık bir ücretle kullanılabiliyor. Ancak Musk'ın bu ücret için bazı kullanıcı ve kurumsal şirketlere istisna uygulayacağı ortaya çıktı.

The New York Times'ın haberine göre Twitter, platformunda en çok harcama yapan 500 reklamverenin yanı sıra takipçi sayısına göre ilk 10 bin kuruluşa ücretsiz geçiş hakkı veriyor.

Karar, Twitter'ın doğrulamanın Twitter'da çalışma biçiminde büyük değişiklikler yapmaya hazırlandığı bir dönemde geldi. Twitter, eski doğrulama programını Nisan ayında sonlandırmaya başlayacağını söyledi ve kuruluşlar için Twitter Doğrulama planlarını açıkladı. Bu program, ayda 1000 dolar ödemeyi kabul eden şirketlerin doğrulamalarını sürdürmelerine ve belirli hesapları "bağlı" olarak göstermelerine olanak tanıyacak.

Twitter'ın en büyük 500 reklamvereninin de profillerinde altın rozet bulundurmak için ödeme yapmak zorunda kalmayacağı belirtiliyor.

Örneğin, bir yayın, bir şirket kendisi için çalışanları doğrulayabilir ve ilgili kişinin gerçekten orada çalıştığını kanıtlayabilir. Markalar da bağlı hesapları doğrulamak için bunu kullanabilir. Twitter şu anda bunu Twitter Destek ve Twitter Blue hesaplarıyla yapıyor.

Aylık 1000 dolar ve her hesap için ek 50 dolar

Yine de bu özellik ucuza gelmiyor. Kuruluşlar için Doğrulama'nın aylık 1000 dolarlık fiyatına ek olarak, her bir bağlı hesap için de ayda 50 dolar ödemeniz gerekiyor. Bu fiyat hızla artabilir.

Twitter'ın bu paketin en azından bir kısmını reklamcılara ve çok sayıda takipçisi olan kuruluşlara ücretsiz olarak sunması, doğrulamadaki yüksek fiyat artışının Twitter topluluğunu çok fazla etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir. Hizmeti bir bilgi kaynağı olarak kullananlar, bu bilginin gerçekten doğrulanmış bir hesaptan geldiğini bilmek istiyor ve Twitter'a yılda 12 bin dolar ödemek istemeseler bile, büyük oyuncuların çoğu onay işaretlerini kaybetmeyecek gibi görünüyor.

Reklamverenlere zeytin dalı

Bu aynı zamanda Twitter ile ilişkileri son zamanlarda gergin olan reklamverenlere de bir zeytin dalı. Twitter'ın reklam gelirlerinin Elon Musk'ın devralmasından bu yana hızla düştüğü ve büyük reklam firmalarının müşterilerini dikkatli olmaları konusunda uyardığı biliniyor. Aylık 1000 dolarlık bir faturanın pek çok reklamveren için bardağı taşıran son damla olması çok olası, ancak Twitter bunu ücretsiz olarak sunarsa, bu kararı vermek zorunda kalmayacaklar.

Girişimcilerin işi zor

Bununla birlikte, bu sistemin büyük sıkıntıları da ortaya çıkabilir. Örneğin yeni şirketlerin platformda bir kitle oluşturması zorlaşabilir, çünkü ya doğrulanmadıkları halde doğrulanan markalarla rekabet etmeleri ya da onay işaretini almak için ayda 1000 doları ödemeleri gerekecek.

Twitter Blue'nun ücretli doğrulama sistemini ilk kez başlattığında ortaya çıkan sahte hesap dalgasında gördüğümüz gibi, markalar taklit edilmeye en açık olanlardan bazıları ve herhangi bir kullanıcının ücretini ödeyerek mavi rozeti satın almasına izin veriyor. Bu çerçevede Twitter, bunun tekrarlanmasını önlemek amacıyla bazı engeller koydu, örneğin profil resminizi, görünen adınızı veya @ ile belirtilen kullanıcı adınızı değiştirirseniz, Twitter taklitçiliğe karşı kurallarını ihlal etmediğinizden emin olmak için profilinizi inceleyene kadar mavi rozeti geçici olarak kaybediyorsunuz.

Eski rozetler kaldırılacak

Ancak Twitter, mavi ve altın rozet için ödeme yapmaya başlamadıkları takdirde hem kişilerin hem de kurumların "eski" rozetlerini kaldırmaya hazırlanırken, taklitçiler ve diğer kötü aktörler neredeyse kesinlikle bu güvenlik sistemlerini test edecekler. 

Onay işareti için ödeme yapmamayı tercih ederlerse, şakacıların ve dolandırıcıların ilk bakışta gerçek hesaptan daha resmi görünen bir hesap oluşturma olasılığı var. Ancak Twitter'ın özellikle korumak istediği şirketler için bu o kadar da endişe verici bir durum olmayacak gibi görünüyor.