25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2023 15:44 | Son Güncelleme: 25.03.2023 17:08

Elon Musk'ın OpenAI'ın yönetim kurulundan ayrılma nedeni ortaya çıktı

2018 yılında Elon Musk, Tesla ile çıkar çatışmalarını neden göstererek OpenAI'ın yönetim kurulundan ayrıldı. Ancak şirkete yakın kaynaklara göre Musk'ın ayrılık nedeni bu değil
Elon Musk'ın OpenAI'ın yönetim kurulundan ayrılma nedeni ortaya çıktı

Elon Musk'ın, Sam Altman ve diğer kurucu ortakların şirketi yönetme planını reddetmesinin ardından 2018 yılında OpenAI yönetim kurulundan ayrıldığı ortaya çıktı. Musk 2018 yılında OpenAI yönetim kurulundan ayrıldığında, bunun nedeni olarak Tesla ile olası bir çıkar çatışmasından kaçınmak olduğu gösterildi. Semafor'un haberine göre ise asıl neden başarısız bir devralma girişimi. 

Yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Musk, 2018'in başlarında kurucu ortaklardan Sam Altman'a, o zamandan beri ChatGPT'yi yaratan OpenAI'nin Google'ın gerisinde kaldığını düşündüğünü söyledi. Musk, OpenAI'nin başına geçmeyi teklif etti ancak Altman ve diğer kurucu ortaklar hayır deyince Musk yönetim kurulundan çekildi ve büyük bir bağıştan vazgeçti. Twitter CEO'su konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. 

Musk'ın Şubat 2018'de ayrılmasının ardından OpenAI, kuruluşa fon sağlamaya ve tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğini söyledi. OpenAI o zaman bir blog yazısında "Tesla yapay zekaya daha fazla odaklanmaya devam ederken, bu Elon için gelecekteki potansiyel bir çatışmayı ortadan kaldıracak" dedi. Musk yıllarca Tesla'nın sürücüsüz elektrikli otomobiller konusundaki hedeflerinden bahsetti.

Şirketin eleştirmenine dönüştü

OpenAI'den ayrıldığından bu yana Musk, şirketin açık sözlü bir eleştirmeni haline geldi. Yönetim kurulundan ayrıldıktan bir yıl sonra, "OpenAI ekibinin yapmak istediği bazı şeylere katılmadığını" belirtti ve 2020'de firmanın daha açık olması gerektiğini söyledi. 

Aralık ayında, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden günler sonra, Musk, "OpenAI açık kaynaklı ve kar amacı gütmeyen olarak başlatıldı. İkisi de hala doğru değil" dedi. Altman tarafından paylaşılan bir Twitter mesajında Musk, "ChatGPT korkutucu derecede iyi. Tehlikeli derecede güçlü bir yapay zekadan uzak değiliz" yorumunu yaptı.