08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 23:40 | Son Güncelleme: 14.07.2024 23:58

Ünlü yatırımcıdan sürpriz Nvidia tahmini: Hisse fiyatı 20 bin doları görebilir

Ünlü teknoloji yatırımcılarından James Anderson, çip üreticisi Nvidia'nın on yıl içinde neredeyse 50 trilyon dolar değerinde olabileceğini söyledi. Bu, S&P 500'de işlem gören şirketlerin toplam değerinin de üzerinde
Ünlü yatırımcıdan sürpriz Nvidia tahmini: Hisse fiyatı 20 bin doları görebilir

Kısa bir süre de olsa Microsoft'u tahtından ederek dünyanın en değerli şirketi olan Nvidia'ya ilişkin çarpıcı bir tahmin ortaya atıldı. Tesla ve Amazon gibi şirketlere yaptığı ilk bahislerle tanınan yatırımcı James Anderson "En iyimser sonuçta Nvidia'nın potansiyel ölçeği hem daha önce gördüğümden çok daha yüksek hem de çift haneli trilyon dolarlık bir piyasa değerine yol açabilir. Bu bir tahmin değil, yapay zeka müşteriler için çalışırsa ve Nvidia'nın liderliği devam ederse bir olasılık" ifadelerini kullandı.

Nvidia hisseleri yılbaşından bu yana %162 yükseldi

Nvidia, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi güçlü üretici yapay zeka modellerini eğitip çalıştırabilen çiplere yönelik talep patlamasından en çok faydalanan şirket oldu. Hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 162 artarak çip üreticisinin piyasa değerini 3 trilyon doların üzerine çıkardı. Apple'ın trilyon dolar değerlemeye ulaşan ilk şirket olduğu Ağustos 2018'de şirketin değeri yaklaşık 150 milyar dolardı ve bu rakam 20 kat arttı.

CEO'su Jensen Huang'ın şirketin yeni bir sanayi devriminin merkezinde olduğunu ilan ettiği Nvidia, Haziran ayında Microsoft ve Apple'ı kısa süreliğine geride bırakarak dünyanın en değerli halka açık şirketi haline geldi. Geçen yıl İtalyan Agnelli ailesinin holding şirketiyle bir araya gelerek Lingotto Investment Management'ı kuran ve en büyük pozisyonu ABD'li çip üreticisi Nvidia olan Anderson, şirketin donanım ve yazılımdaki rekabetçi avantajlarını göz önünde bulunduğuna dikkat çekti

Anderson, veri merkezi yapay zeka çip talebindeki gerçek büyümenin yılda yaklaşık yüzde 60 oranında gerçekleştiğini yazdı. Önümüzdeki on yıla bakıldığında, sadece veri merkezi gelirlerinde yüzde 60'lık büyümenin ve marjların değişmediği 10 yılın, hisse başına 1350 dolarlık kazanç ve hisse başına yaklaşık 1000 dolarlık serbest nakit akışı anlamına geleceğini söyledi.

S&P 500'deki şirketlerin toplam değerinden fazla

Yüzde 5'lik bir serbest nakit akışı getirisi varsayıldığında, bir Nvidia hissesi 10 yıl içinde 20 bin 000 dolar değerinde olabilir ve bu da 49 trilyon dolarlık bir piyasa değerine karşılık gelir. Anderson, bu tür bir sonucun olasılığını yüzde 10-15 olarak ifade etti. S&P 500'deki tüm şirketlerin mevcut toplam piyasa değeri yaklaşık 47 trilyon dolar. 

Anderson, bu yolun dalgalı olmasının muhtemel olduğunu ve Nvidia'nın yüzde 35-40'lık bir veya daha fazla düşüş yaşamasının kendisini şaşırtmayacağını da sözlerine ekledi: "Böyle şeyler olur ve umarım bu durumda daha fazla alım yaparız"

Nvidia şu anda önümüzdeki yıl için tahmini hisse başına kazancının 47 katından fazla bir fiyatla işlem görüyor.