06 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2022 14:15 | Son Güncelleme: 29.10.2022 17:05

Ünlülerin deepfakeleri izinleri olsun ya da olmasın reklamlarda görünmeye başladı

Ünlülerin dijital simülasyonlarından oluşan deepfake videolar reklam sektörüne hızlı bir giriş yaptı ve gittikçe çoğalıyor. Elon Musk, Tom Cruise gibi oyuncuların izinleri olmadan kullanılan yüzleri, etik sorunlarını ve hukuksal problemleri de gün yüzüne çıkarıyor
Ünlülerin deepfakeleri izinleri olsun ya da olmasın reklamlarda görünmeye başladı

Elon Musk, Tom Cruise, Leonardio DiCaprio ve diğer ünlülerin dijital simülasyonları, görüntü birleştirme teknolojisi daha popüler hale geldikçe reklamlarda sık sık görülmeye başlandı.

Ünlülerin deepfake'leri reklam sektörüne giriyor

Yakın zamandaki girişimler arasında geçen yıl Rus telekomünikasyon şirketi MegaFon, Hollywood efsanesi Bruce Willis'in bir bombayı etkisiz hale getirmeye yardımcı olduğu reklam filmi yayınladı. Fakat asıl sorun Willis'in reklam filminden haberinin bile olmamasıydı. Geçen hafta Elon Musk, emlak yatırım girişimi reAlpha Tech Corp'un bir pazarlama videosunda başrolde göründü.

Geçen ay ise makine öğrenimi firması Paperspace Co. için hazırlanan bir tanıtım videosunda Tom Cruise ve Leonardo DiCaprio gibi aktörlerin konuşma şekilleri gösterildi. Bu ünlülerin hiçbiri bu kampanyaların çekimlerinde bir dakika bile geçirmedi. Musk, Cruise ve DiCaprio söz konusu şirketleri desteklemeyi hiçbir zaman kabul etmediler bile.

İzinli deepfake’ler yaratıcı olanaklar yaratabilir

İzinli deepfake'ler, pazarlamacıların reklamlarda büyük yıldızlara, onların sette ya da kameralar önünde görünmelerine gerek kalmadan yer vermelerini sağlayarak maliyetleri düşürebilir ve yeni yaratıcı olanaklar yaratabilir. Ancak izinsiz olmaları yasal olmayan bir alan yaratıyor. Uzmanlar, ünlülerin kendilerinin izinsiz dijital reprodüksiyonlarının çoğalmasını ve marka ve itibarlarının manipüle edilmesini engellemekte zorlanabileceklerini söylüyor.

“Deepfakekler sahte bilgilerle mücadelemizi zorlaştırıyor”

Carnegie Mellon Üniversitesi Heinz Bilgi Sistemleri ve Kamu Politikası Fakültesi'nde dijital medya ve pazarlama profesörü olan Ari Lightman "Sahte bilgilerle yeterince zor zamanlar geçiriyoruz. Şimdi de her zamankinden daha inandırıcı görünen deepfakelerimiz var" dedi. Ancak uzmanlar, özellikle reklamlarda deepfake kullanımını ele alan yasalardan haberdar olmadıklarını söylediler.

Hukuk firması Greenberg Glusker'in dava departmanı başkanı Aaron Moss, ünlülerin, görüntülerinin izinsiz kullanımı nedeniyle reklamcıları sözde tanıtım hakkı yasaları uyarınca dava etmekte bazı başarılar elde ettiklerini söyledi. Moss, Woody Allen'ın 2009 yılında American Apparel ile yönetmenin müstehcen giyim markasının reklamını yapan bir reklam panosunda onaylanmamış bir şekilde görünmesi üzerine yaptığı 5 milyon dolarlık anlaşmayı örnek gösterdi.

Deepfake videosu Youtube’da 1,2 milyon izlendi

Pazarlama müdürü Christie Currie, reAlpha'nın Musk videosunun hiciv olduğunu belirten sağlam feragatnameler içerdiğini söyledi. reAlpha'nın geçen yıl yayınladığı benzer bir videoda da Musk köpük banyosunda oturuyor ve Regulation A+ yatırımcılığı ya da hisse senedi kitle fonlaması kavramını açıklıyordu. İlk Musk videosu, reAlpha'nın 2021'de A+ düzenlemesi kapsamında bir halka arz başlatmasından günler sonra yayına girdi. Currie bir e-postada, videonun YouTube'da 1,2 milyon kez izlendiğini ve 83 ülkeden 22 bin kişinin reAlpha'ya aktif ilgi gösterdiğini söyledi. Currie, şirketin videoyu doğrudan bağış toplama çabalarına bağlamaktan kaçındığını da sözlerine ekledi.