29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2023 13:07 | Son Güncelleme: 19.11.2023 15:08

Üretken yapay zekaya odaklanan Amazon yüzlerce çalışanının işine son veriyor

E-ticaret devi Amazon, değişen iş önceliklerini ve üretken yapay zekaya daha fazla odaklanmayı gerekçe göstererek Alexa sesli asistan biriminden yüzlerce çalışanının işine son verdi
Üretken yapay zekaya odaklanan Amazon yüzlerce çalışanının işine son veriyor

Reuters'ın haberine göre Amazon'daki işten çıkarma kararı, Alexa üzerinde çalışan birkaç yüz çalışanı etkiliyor. Bir sözcü, tam olarak kaç kişinin etkilendiği konusunda ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

Alexa ve Fire TV'den sorumlu başkan yardımcısı Daniel Rausch e-postada, "İş önceliklerimizle ve müşterilerimiz için en önemli olduğunu bildiğimiz şeylerle daha iyi uyum sağlamak için bazı planlarımızı değiştiriyoruz, bu, kaynaklarımızı ve üretken yapay zekaya odaklanan çabalarımızı en üst düzeye çıkarmayı içeriyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu değişimler bizi bazı girişimleri durdurmaya yöneltiyor"

İşten çıkarmaların ardında yapay zeka mı var?

Amazon bu ay müzik ve oyun bölümleri ve bazı insan kaynakları rolleri de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde küçülmeye gidiyor. Bir sözcü, etkilenen işlerin çoğunun cihazlar bölümünde olduğunu, ancak birkaçının farklı bir birimde Alexa ile ilgili ürünler üzerinde çalıştığını söyledi. Birçok şirket kaynaklarını, kısa komutlardan yazılım kodu ve uzun metin yanıtları oluşturabilen üretken yapay zekaya kaydırıyor.

Alexa, zamanlayıcıları ayarlamak, arama sorguları sormak, müzik çalmak veya bir ev otomasyon merkezi olarak kullanılabilen bir sesli asistan.

Reuters'in Eylül ayında geçtiği bir habere göre, cihazlar bölümündeki çalışanlar, kendi birimlerinin zayıf bir ürün hattı olarak görüldüğü endişesini taşıyordu. Konuya aşina olan kişiler özellikle, artık neredeyse on yaşında olan Alexa sesli asistanın, üretken yapay zeka çağına ayak uyduramadığına işaret etti.

Cihaz birimi daha geçen ay yeni bir şefe kavuştu: Microsoft'tan şirkete katılan Panos Panay, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Blue Origin roket şirketinin başına geçmek üzere bu yılın sonunda şirketten ayrılacak olan 13 yıllık deneyimli David Limp'in yerini aldı. Panay, Surface tabletin geliştirilmesini denetlemişti.

Amazon, birçok kişinin Echo hoparlörleri veya video ekranları aracılığıyla kullandığı Alexa'dan herhangi bir kâr elde etmekte zorlandı. Ondan para kazanma çabalarının çoğu, Amazon.com'dan satın almayı kolaylaştırmaya odaklandı.

Seattle merkezli çevrimiçi perakendecinin sesli asistan ürünleri, Alphabet ve Apple'ın teklifleriyle rekabet ediyor.

2023'te 27 bin çalışanını işten çıkardı

Amazon, pandemi sırasında sektörün yoğun bir şekilde işe alım yapmasının ardından ABD'de yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası olarak geçtiğimiz yıl şirket genelinde 27 binden fazla kişiyi işten çıkardı.

Son kesintiler, Amazon'un üçüncü çeyrekte analist tahminlerini aşan net gelir bildirdiği ve yılın son çeyreğinde beklentilere paralel gelir tahmin ettiği bir dönemde geldi. Dördüncü çeyrek, tatil alışverişini de içerdiği için Amazon'un en kritik dönemi.

Rausch, Alexa konusunda iyimser olduğunu belirtti ve üretken yapay zeka için başka bir terim kullanarak şunları söyledi:

"Yeni bir büyük dil modelini sesli, kişisel bir yapay zekaya dahil etmek, muazzam bir bilimsel ve mühendislik zorluğu olmuştur ve olmaya devam etmektedir"