Kanadalı bilim insanlarının, uzayda tespit ettikleri ve tekrarlayan sinyaller Güneş'in üç günde ürettiğinden daha fazla enerjiyi bir milisaniyede açığa çıkaran patlamalardan oluşuyor. Bilim insanları bu keşifle birlikte şimdiye dek uzayda tespit edilmiş, tekrarlayan radyo sinyallerinin sayısını iki katına çıkarmış oldu.
İlk tekrar eden FRB 2016'da keşfedildiğinde, gökbilimciler bunun bir tesadüf veya anormallik olabileceğini düşünmüştü. Ancak son keşiften önce 24 tane daha tekrarlayan FRB tespit edilmişti. Dolayısıyla bu tespitlerin bir anormallik olma ihtimali ortadan kalkmıştı. Şimdiyse Kanadalı gökbilimcilerin keşfi, tekrarlayan FRB sayısını ikiye katlayarak 50'ye çıkardı.
Bu kanıtlar hakemli bilimsel dergi The Astrophysical Journal'da Nisan 2023'te yayımlanan bir makalede sunuldu. Araştırmada yenilikçi bir teleskop olan Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi'nden verileri inceleyen araştırma ekibi, 2019 ve 2021 arasında tespit edilen sinyalleri taradı. Daha sonra bu sinyaller arasındaki tekrarlayan FRB'leri ayıklamak için bir yapay zeka algoritması kullanıldı. Geniş görüş alanı ve frekans aralığı nedeniyle bu teleskop FRB'leri tespit etmek için vazgeçilmez bir araç. Gökbilimciler bu teleskobu kullanarak bugüne kadar binden fazla kaynak tespit etti.
FRB'ler konusunda fikir birliğine varılamadı
Bazı uzmanlar bu sinyallerin nötron yıldızları ve karadeliklerden geldiğine inanılıyor. Ancak bilim dünyası FRB'lerin kaynağı konusunda fikir birliğine varabilmiş değil. Zira bu sinyallerin pulsar veya magnetarlardan geldiğini düşünenler olduğu gibi, FRB'leri Dünya dışı yaşamla ilişkilendirmeye çalışanlar da var. Uzmanlara göre Kanada'daki gibi güçlü teleskoplarla yapılan deneyler yakın gelecekte bu gizemli fenomenin açıklığa kavuşmasını sağlayabilir.