Bir Kuantum Kıyameti internet bankacılığından devlet sırlarına kadar her şeyi yerle bir edebilir ve uzmanlar bunun sadece birkaç yıl sonra gerçekleşebileceği konusunda uyarıyor. Normal bir bilgisayarın karmaşık bir veriyi deşifre etmesi, milyarlarca kombinasyonu çözmesi yıllar sürebilir. Belki de bu işlemi hiçbir zaman tamamlayamaz. Fakat Google ve IBM gibi şirketlerin geliştirdiği kuantum bilgisayarlar bunu kolayca yapabilir. Bu korku, bu yılın başlarında Çinli araştırmacılar tarafından hazırlanan bir akademik makalede, bir kuantum bilgisayarının insanları dijital ortamda güvende tutan şifrelemeyi kırabileceğinin öne sürülmesiyle ortaya çıktı.
Amacı dışında kullanılabilir
Siber güvenlik şirketi Sectigo'nun baş deneyim sorumlusu Tim Callan, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, nispeten ilkel bir durumda da olsa halihazırda var olan kuantum bilgisayarların bir gün şu an kullanılan şifrelemeyi amaca uygun olmaktan çıkarabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlar endişeli
Callan, kuantum bilgisayarının başardığı işlemin geleneksel bilgisayarlar için neredeyse imkansız olduğunu ve tüm olasılıkları deneseler bile kodu kırmanın yaklaşık 300 trilyon yıl alacağını söyledi. Ancak uzmanlar kuantum cihazlarının tasarımları nedeniyle 1970'lerden bu yana kullanılan şifrelemeyi kısa sürede çözebileceklerinden korkuyor. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarların aksine ikili sayı sistemini yani 1 ve 0’ları kullanmak yerine kubitleri (kuantum bit) kullanıyor. Kubitler, süperpozisyon (üst üste binme) ismi verilen bir halde bulunuyor ve bu aynı anda hem 1 hem de 0 olarak davranabilecekleri anlamına geliyor. Geleneksel bilgisayarlar sadece 1 ya da sadece 0 kullanabiliyor
“Veri güvenliği için önemli bir tehdit”
Callan "Kuantum bilgisayarların evrimi veri güvenliği için önemli bir tehdit oluşturuyor" uyarısında bulundu. Bu bilgisayarların muazzam işlem gücü şifrelemeyi büyük bir hızla kırabilir ve banka hesap bilgilerinden tıbbi kayıtlara hatta devlet sırlarına kadar önemli verileri savunmasız bırakabilir. Bu senaryo endişe verici olduğu için uzamanlar bunu Kuantum Kıyameti olarak adlandırıyor.
ABD kendini korumaya almaya başladı
Callan, siber güvenlik uzmanları tarafından Q-Day olarak da adlandırılan bu senaryoda, dünyanın sırlarının yeterince güçlü bir kuantum bilgisayarı olan herkese karşı savunmasız hale geleceği konusunda uyarıyor. Bu konudaki endişeler hükümet çevrelerinde zaten dile getirildi. Biden yönetimi geçen yıl bir kuantum saldırısına karşı korunmak için güvenliğini güncellemeyi planladığını duyurdu.
8 ila 20 yıl arasında gerçekleşmesi mümkün
Kuantum bilgisayarlar henüz emekleme aşamasında, ancak halihazırda geliştirilmiş olanlar arasında IBM'in 2021'de tanıttığı, 400 kübite sahip ve şimdiden son derece güçlü olan Osprey bilgisayarı da yer alıyor. IBM, makinenin durumunu temsil etmenin evrendeki atom sayısından daha fazla klasik bit (birler ve sıfırlar) gerektireceğini iddia ediyor. Ancak Çinli araştırmacılar 378 kübitlik nispeten küçük bir kuantum bilgisayarın bile güçlü şifrelemeyi kırabileceğini söylüyor. Uzmanlar bunun önümüzdeki sekiz ila 20 yıl içinde gerçekleşebileceğini öngörüyor.
Kuantum bilgisayara karşı çalışmalara başlandı
Sectigo gibi siber güvenlik şirketleri kuantum bilgisayarların gücüne karşı bağışıklığı olan kuantum güvenli şifreleme tasarlıyor. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) 2015 yılından bu yana kuantuma dayanıklı şifreleme algoritmaları üzerinde çalışıyor. NSA, Ulusal Güvenlik Sistemleri'nde veri iletimini güvence altına almak için kriptografi çözümlerinin kullanımını değerlendirmeye devam ediyor.
Kuantum bilgisayarın ortaya çıkışı
İlk olarak 1982'de fizikçi Richard Feynman'nın kuramlaştırdığı kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan temelde veri aktarma ve saklama yöntemiyle ayrışıyor.
Ülkelerin kuantum kıyametiyle savaşı
ABD, Çin, Rusya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke kuantum bilgisayarlar geliştirmek için çok ciddi yatırımlar yapıyor. Siber dünyada üstünlük kazanmaya çalışıyorlar. Her gün şifrelenmiş veriler siber dünyada izinsiz bir şekilde toplanıp veri bankalarında saklanıyor. Bu veriler, veri hırsızlarının kuantum bilgisayarlarla yapabileceği saldırılara karşı çok hassas.
PostQuantum adlı şirkette baş stratejist olarak çalışan Harri Owen, "İnternette günümüzde, alışveriş, banka işlemleri, sosyal medya etkileşimi gibi yaptığımız her şey şifreli bir şekilde yapılıyor.Ancak bu şifreleri kırma kapasitesine sahip bir kuantum bilgisayar icat edilince, ele geçiren kişi bütün banka hesaplarına erişim sağlayabilecek ve devletlerin savunma sistemlerini yok edebilecek güce sahip olacak. Bitcoin cüzdanları tamamen boşaltılacak” ifadelerini kullandı.
Kuantum bilgisayarlarının gelişimi
Google dışında dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları da kuantum hesaplama sistemlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışmaya devam ediyor. IBM, Intel ve Microsoft gibi pek çok teknoloji şirketi kendi kuantum bilgisayarlarını üretmek ve bilgi işlemenin bir sonraki devrimini kaçırmamak için devasa kaynaklar ve bütçeler ayırıyor. Kanada'daki D-Wave gibi bazı küçük firmalar da kuantum bilgisayarlar inşa ediyor ve bunların NASA, CIA gibi kurumlarca kullanıldığı öne sürülüyor. Kuantum bilgisayarların sıra dışı potansiyeli siber güvenlikten iletişime, sağlık hizmeti ve hava tahminlerine kadar her şeyi değiştirmeye yeter.