02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2023 19:55 | Son Güncelleme: 06.08.2023 19:57

VR teknolojisine yeni görev: Yaşlıların yalnızlığını paylaşacak

İngiltere'de geliştirilen sanal gerçeklik teknolojisi, yaşlıların çevrimiçi ortamda güvenli bir şekilde etkileşime girmelerini sağlayarak yalnızlıkla mücadeleye yardımcı olacak
VR teknolojisine yeni görev: Yaşlıların yalnızlığını paylaşacak

60'lı yaşların üzerindekilerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan Planet WellBeing projesi kapsamında oyunlar, müzik ve avatarlar aracılığıyla ileri yaştakilerin platforma katılmasını sağlıyor. Bu yaş grubunun yarısından fazlası sosyal izolasyon riski altında ve bu da fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir.

Sheffield Hallam Üniversitesi, Age UK ve teknoloji sağlayıcısı Pixelmill Digital ile ortak bir proje üzerinde çalışıyor. The Mirror, sonunda piyasaya sürülecek ve hatta pratisyen hekimler tarafından reçete edilebilecek teknolojiyi hayal etmeye yardımcı olan emeklilerden bazılarıyla bir danışma oturumuna katıldı.

Grup, taktıkları VR gözlükleriyle bir yandan görüntüleri izliyor, diğer yandan tuvallere resim yaparak keyifli vakit geçiriyor. Chesterfield'de yaşayan 77 yaşındaki emekli aktör Stephen Crane, tırmanma duvarındaki bir sonraki kayaya uzanırken gülüyor ve"Bu kesinlikle harika. İlk başta gözüm korkmuştu ama bu harika bir şey" diyor.

Çıkacak çözüm kapsayıcı olmalı

Pixelmill Digital'in ürünü geliştirirken dikkate alması gereken çok sayıda geri bildirim var. Finansman 15 ay sürecek, bu nedenle önümüzdeki yaza kadar uygulanabilir bir ürünün hazır olması umuluyor, ancak danışma sürecinin daha sonra kullanılabilirlikle ilgili sorunları öngörecek kadar güçlü olması gerekiyor. Grup, sonucun hareketlilik seviyeleri ve bilişsel yetenekler dikkate alınarak tüm kullanıcıları kapsayıcı olması gerektiği konusunda hemfikir.

İzole edilmiş hissediyorum

Bu projenin dayanak noktası hem kendini dünyadan izole hisseden hem de evinden pek de çıkma şansı olmayan ileri yaşlılar. The Mirror, projeye gerekçe olan bazı dikkat çekici örnekleri paylaşıyor.

78 yaşındaki Celia Cruise, kocası Martin'i beş yıl süren Alzheimer savaşının ardından iki yıl önce kaybetti. Yalnızlığa alışma sürecinde zorlanan Celia, kendisinin ve diğerlerinin teknolojiye ayak uydurmakta zorlandığından endişe ediyor. Celia konuyla ilgili şu sözleri kaydetti:

"Oğlum bana Wordle oynamayı öğretti. Şimdi o olmadan güne başlayamıyorum. WhatsApp kullanıyorum. Jetonlu sayaçların kullanımdan kaldırıldığını duyduğum için telefonumla park ücretini nasıl ödeyeceğimi bulmaya çalışıyordum, bu yüzden tablet mağazasına cihazımı götürdüm ve WhatsApp'ıma yüklemelerini istedim. Çok naziktiler ama hayır, bunun için bir uygulamaya ihtiyacım olduğunu söylediler. Sorun şu ki bir akıllı telefona ihtiyacım var ve elimdeki telefon çok basit. Ama kimse size bunu söylemiyor, kendi başınıza çözmek zorunda kalıyorsunuz. İzole edilmiş hissediyorum. Çocuklarım çok iyi ama onları sürekli sorularla rahatsız etmek istemiyorum"

Evinde Wi-Fi olmayanlar gerçekten yalnızlar

Sabit geliri olanlar için diğer bir husus da maliyet, özellikle de bankacılık uygulamalarını platform haline getirebilen bir akıllı telefon kullanmak ve evden geniş bant bağlantısı çalıştırmak. Celia konuyla ilgili "Sanki son 20 yılda bana erişilemez gelen yepyeni bir dünya inşa edilmiş gibi. Yakınımda evinde Wi-Fi olmayan 90 yaşında insanlar tanıyorum. Biz onları ziyarete gitmediğimiz sürece toplumdan kopmuş durumdalar. Bu gerçek bir yalnızlık"

Sheffield'den eski bir öğretmen ve sendikacı olan 84 yaşındaki Francis Luckcock, bu yeni teknolojinin kapsayıcı olması gerektiğini söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu gezegendeki herkes yürüyen bir kültürel deneyimdir. Teknoloji bunu bizim için tamamen kopyalayabilir mi? Sonunda ne elde edersek edelim, herkese ulaşabilmesi için çok kültürlü olması gerekiyor"

Kendi evinden dünyayı dolaşmak

Stephen da aynı fikirde ve şöyle diyor: "Diğer kültürler hakkında bilgi edinmek, kendi evinizden dünyayı dolaşmak ilginç olurdu"

Eşini kaybeden tarihçi 72 yaşındaki Jennifer Morton ise şu sözleri kaydediyor: "Kafanızın içinde arkadaşlarınızla birlikte bir bahçeyi ziyaret etmek ne güzel olurdu. Bu, artık çok fazla seyahat edemeyen bizler için gerçek bir nimet olurdu"