04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.04.2023 19:31 | Son Güncelleme: 08.04.2023 21:14

Wall Street Journal: Elon Musk Twitter'ın medya sektörünü yıkabileceğini düşünüyor

Elon Musk Twitter'dan New York Times ve National Public Radio'nun habercilik anlayışlarının sorgulanması gerektiğini söyleyerek haber sektörüyle rekabet halinde olduğunu gösterdi. Wall Street Journal Musk'ın, Twitter'ın medya sektörünü yıkabileceği düşüncesine sahip olduğunu yazdı
Wall Street Journal: Elon Musk Twitter'ın medya sektörünü yıkabileceğini düşünüyor

Twitter CEO'su Elon Musk son günlerde sosyal medya platformu üzerinden New York Times ve National Public Radio'ya yüklendi ve bazı haber kaynaklarının doğruluğunu sorguladı. Milyarder girişimci uzun zamandır haber kuruluşlarına soğuk bakıyor ve bu kuruluşların makaleleri için maksimum tıklama almaya çalıştıklarını ve reklam verenlere borçlu olduklarını söylüyor.

Twitter Inc. şirketini satın alarak, sosyal medya platformunu vatandaş gazeteciliği ile beslenen gerçek zamanlı bir haber kaynağı olarak konumlandırmaya çalışırken, şimdi gazeteleri rakipler olarak gösteriyor. Musk geçen ay bir konferansta "Biz buranın temelde neler olup bittiğini öğrenmek ve gerçek hikayeyi öğrenmek için kullandığınız yer olmasını istiyoruz" dedi.

“Twitter’ı gazetelerle karşılaştırmayın”

Twitter geleneksel haber kaynakları gibi görünmüyor ya da davranmıyor. Musk, makaleler oluşturmak için muhabir ve editörlerle dolu bir haber odası çalıştırmıyor. Bunun yerine kullanıcılar ve onların tweet'lerinde doğruluğu sağlamayı amaçlayan bir doğruluk kontrol sistemine güveniyor. Musk geçen hafta "Bunu bir gazetede olanlarla karşılaştırırsanız: Bilgiyi öğrenmeleri, editörlerine bir makale önermeleri, onay almaları, makaleyi yazmaları, düzenlemeleri, hangi gün yayınlanacağına karar vermeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Gazetecilik olarak adlandırılması endişe verici

Musk, neredeyse 30 yıl önce Zip2 adlı bir startup'ın kurucularından biri olarak gazete endüstrisinin nasıl işlediğine dair fikri olduğunu söylemişti. Sosyal medya şirketleri, tipik olarak daha düşük değerli eski medya ile aynı kefeye konulmaktan çekindiler. Mark Zuckerberg 2018'de Kongre'ye "Bizi bir teknoloji şirketi olarak görüyorum" dedi. Musk'ın şu anda Twitter'da yaptıklarını gazetecilik olarak adlandırmak bazı kesimleri endişelendiriyor. 

Mali durumunu düzeltmek için büyük planları var

Musk'ın Twitter'ın mali durumunu düzeltmek için büyük planları var. Şirketi reklama daha az bağımlı hale getirmenin yollarını arıyor ve aynı zamanda dünyanın en büyük finans kurumu olacak bir uygulama olarak kullanıcıların hayatlarının merkezinde 250 milyar doların üzerinde bir değer elde etmeyi hedefliyor. 

lonMusk kısa bir süre önce New York Times'ın Twitter'daki mavi tikini, ödeme yapmayacağını söylemesinin ardından kaldırdı. Bu da Musk'ın daha fazla gelir elde etme planının bir parçası. Salı günü, sosyal medya şirketi, Twitter'ın mavi tiki için ödeme yapmayacağını söyleyen NPR'yi, Rusya'nın RT ağı ve Çin'in Xinhua Haber Ajansı ile aynı doğrultuda devlete bağlı bir medya kuruluşu olarak etiketlemeye başladı.