08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2023 13:24 | Son Güncelleme: 28.09.2023 13:53

Wall Street Journal yazdı: iPhone 15 Pro sahipleri aşırı ısınma sorunlarından şikayetçi

Birçok ülkedeki kullanıcılar iPhone 15 Pro cihazlarında ısınma sorunu olmasından şikayet etmeye başladı. Cihazı test eden Wall Street Journal yazarı da aynı sorunla karşılaştığını yazdı. Bu sorun teknoloji devinin satışları artırmak için bel bağladığı pro modeller için tehdit yaratabilir
Wall Street Journal yazdı: iPhone 15 Pro sahipleri aşırı ısınma sorunlarından şikayetçi

Yeni iPhone 15 Pro bazılarının kaldıramayacağı kadar sıcak olabilir. Hem de gerçek anlamda. The Wall Street Journal tarafından yapılan incelemelere, testlere ve Çin, ABD ve Kanada'daki kullanıcıların sosyal medya paylaşımlarına göre Apple'ın en pahalı yeni iPhone'ları bazı senaryolarda ısınıyor ve belirli zamanlarda dokunmayı zorlaştıran yüksek sıcaklıklara ulaşıyor. Bazı iPhone 14 Pro sahipleri geçtiğimiz yıl içinde benzer bir ısınma sorununu fark ettiklerini belirtiyorlardı.

Apple'ın en yeni 15 Pro modellerindeki yüksek sıcaklıklar (genellikle şarj olurken ve ağır uygulamalar kullanılırken), şirketin performansı etkileyebilecek yazılım güncellemelerinde aşırı ısınmayı ele alması gerekebileceği endişelerine yol açıyor. Pro iPhone'lar, akıllı telefon talebinin küresel olarak düşmesi nedeniyle Apple için uzun zamandır kritik bir nakit kaynağı. Şirket iPhone 15'in, özellikle de Pro modellerinin işlerini yeniden büyüteceğini umuyor. Cleveland'dan 23 yaşındaki Thomas Galvin, iPhone 15 Pro Max'inin çok sıcak olduğunu ve iade etmeyi düşündüğünü söyledi. Apple müşteri hizmetleri ona ısının yeni telefonun kurulumundan kaynaklandığını belirtti ancak Galvin, birkaç gün sonra bile hala iPhone 13 Pro Max'ten çok daha kötü olduğunu anlattı.

41 dereceye kadar ısındı

Apple, Wall Street Journal'ın konuyla ilgili yorum taleplerini reddetti. X (eski adıyla Twitter) ve Reddit'teki diğer kullanıcılar da ısınma konusunda benzer şikayetlerde bulundu ve bazıları telefonun tutulması zor olacak kadar ısındığını belirtti. Wall Street Journal'dan Joanna Stern, geçtiğimiz hafta yaptığı incelemede iPhone 15 Pro Max'in şarj olurken 41 santigrat dereceye ulaştığını belirtti. Daha sonraki testlerde, telefon aynı anda şarj olurken ve oyun gibi işlemci yoğun görevler yaparken 50 dereceye varan sıcaklıklara ulaştı. Aynı testte iPhone 14 Pro Max de benzer sıcaklıklara ulaştı. Tipik günlük kullanım sırasında (mesajlaşma, e-posta gönderme, Instagram'da gezinme) sıcaklıklar her iki test telefonumuz için de normal aralıkta seyretti.

Sorun titanyum mu?

TF International Securities'de şirketin tedarik zincirini takip eden etkili bir Apple analisti olan Ming-Chi Kuo, ısı sorunlarını iPhone 15 Pro'nun ısıyı eski modeller kadar iyi dağıtamayan yeni hafif tasarımına bağladı. Kuo, sadece Pro modellerinde bulunan yeni titanyum çerçevenin de muhtemelen bir sorun olduğunu söyledi. Titanyum zayıf bir ısı iletkenidir ve ısının azaltılmasını zorlaştırabilir.

Çinli teknoloji bilgi platformu DGtle tarafından iPhone 15 Pro Max üzerinde yapılan bir testte, 5G ağında popüler mobil oyun olan Genshin Impact'in indirilmesi telefonun yaklaşık 50 dereceye kadar ısınmasına neden oldu. Oyunu yaklaşık 15 dakika boyunca yüksek çözünürlük modunda oynamak telefonu benzer bir sıcaklıkta tuttu. Bir başka popüler Çin sosyal medya platformunda, Zengzeng olarak tanımlanan bir kullanıcı yeni iPhone 15 Pro'sunun sık sık aşırı ısındığından şikayet etti. Normalde bir telefonun işlemcisine çok fazla yük bindirmeyen metin ve sesli mesajlar gönderirken cihazı şarj etmeye çalıştığını ancak telefon aşırı ısındığı için şarj beklemede uyarısı aldığını söyledi.

Ağırlık ve ısı dağılımı arasındaki denge uzun zamandır Apple için bir sorun teşkil ediyor. Apple'ın tedarik planları hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, şirket önümüzdeki yıl telefonun baskılı devre kartı için daha ince ve ısıyı dağıtmada daha iyi olan yeni bir malzeme kullanmayı düşünüyor. Çin de dahil olmak üzere bazı bölgelerde Apple, yasal gereklilikler ve kullanıcı alışkanlıkları nedeniyle iPhone'larında fiziksel bir SIM kart yuvasına yer veriyor. iPhone'un tasarımı hakkında bilgi sahibi olan kişiler, telefonun zaten sıkışık olan iç kısmına bir yuva eklemenin ısı dağılımı için ek zorluklar yarattığını söyledi. Bu tasarım yeni değil ve önceki yıllarda bir sorun teşkil etmedi, ancak titanyum kullanımı gibi diğer faktörlerle birlikte aşırı ısınma sorununa katkıda bulunabilir.

"Icarus teorisi"

Popüler bir iPhone onarım sitesi olan iFixit'in CEO'su Kyle Wiens, sıcak iPhone'ların olası bir nedeninin de yeni titanyum kasa tasarımının ısıyı emecek daha az kütleye sahip olması olduğunu söyledi. Wiens, "Bu Icarus teorisi. Apple güneşe çok yakın uçtu ve kanatları erimeye başladı" dedi. 

Eylül ayı genellikle kullanıcıların yeni iPhone'larla ya da onları çalıştıran yazılımlarla ilgili sorunları keşfettikleri bir dönem. Örneğin geçen yıl bazı iPhone 14 sahipleri hız trenine bindiklerinde Apple'ın araba kazası algılama özelliğini devre dışı bırakmışlardı. Şirket daha sonra bu özelliği iyileştirmek için yazılım güncellemeleri yayınladı. Apple'ın yavaşlayan bir akıllı telefon pazarıyla karşı karşıya olması, en son modelleriyle ilgili herhangi bir sorunu şirket için bir sorun haline getiriyor. Counterpoint Research'e göre, küresel akıllı telefon sevkiyatlarının bu yılın sonunda yıllık yüzde 6 düşüşle 1,15 milyar cihaza gerilemesi bekleniyor ki bu son on yılın en düşük akıllı telefon sevkiyat rakamı.

Şirketin 1 Temmuz'da sona eren çeyreğe ilişkin en son kazanç raporunda iPhone satışları yüzde 2,4 azalarak 39,7 milyar dolara geriledi ve analistlerin beklentilerini karşılayamadı. iPhone hala Apple'ın toplam satışlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Sosyal medya paylaşımlarının çoğu, sorunların çoğunlukla en son iPhone'un Pro sürümlerinde olduğunu gösteriyor. Daha pahalı Pro modelleri Apple için özellikle önemli, çünkü şirket daha az sayıda telefon sevk etse bile satışların artmasını sağlıyor. Kuo, Apple'ın bu ısı sorununu yazılım güncellemeleriyle çözebileceğini, ancak Apple çipin performansını düşürmezse iyileştirmelerin sınırlı kalabileceğini söyledi. Kuo, "Apple bu sorunu düzgün bir şekilde ele almazsa, iPhone 15 Pro serisinin sevkiyatları olumsuz etkileyebilir" dedi.