19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 15:11 | Son Güncelleme: 27.02.2024 15:27

Wall Street Journal yazdı: Silikon Vadisi'nin devlerine meydan okuyan 9 aylık yapay zeka girişimi

Microsoft, 31 yaşındaki CEO Arthur Mensch tarafından yönetilen Paris merkezli Mistral ile ortaklığını duyurdu. 9 aylık yapay zeka şirketi, ABD'li teknoloji devlerinin aksine daha az maliyetle açık kaynak kodlu çalışmayı ilke ediniyor
Wall Street Journal yazdı: Silikon Vadisi'nin devlerine meydan okuyan 9 aylık yapay zeka girişimi

Geçen yıl bu zamanlar Arthur Mensch 30 yaşındaydı, bir Google biriminde çalışıyordu ve yapay zeka bilim kurgudan öte bir şey olarak kamu bilincinde yeni yeni yer etmeye başlamıştı. O zamandan bu yana, insanlar gibi konuşabilen ve muhtemelen akıl yürütebilen sözde üretken yapay zeka, en çok konuşulan teknoloji atılımı haline geldi. Mensch'in Google'dan ayrılarak kurduğu ve şu anda dokuz aylık olan girişimin değeri 2 milyar dolardan biraz daha fazla. Değişimin hızı, gelişmiş yapay zeka sistemlerini inşa etme ve ticarileştirme çabalarını çevreleyen çılgınlığı yansıtıyor.

Mensch'in Mistral AI adlı girişimi, yapay zeka yarışının kazananlarının ABD'li devleri arasından çıkacağı yönündeki geleneksel görüşe meydan okuyor. Şirketi iki okul arkadaşıyla birlikte kuran Mensch, muazzam ölçeğin gerekli olduğunu ya da ABD'nin mutlaka hakim olacağını düşünmüyor. Mistral AI'ın Paris'teki ofisinde konuşan 31 yaşındaki Mensch, "Avrupa'da teknoloji devi olmadığı için hep pişmanlık duymuşumdur. Bence bu bizim büyük teknoloji olma şansımız" dedi. 

Mensch'in aralarında Andreessen Horowitz'in de bulunduğu yatırımcılardan 500 milyon doların biraz üzerinde fon toplayan şirketi, sektörün devleriyle kıyaslandığında çok küçük kalıyor. Microsoft, OpenAI ve Alphabet'in Google'ı, en yeni yapay zeka sistemlerini eğitmek için milyarlarca dolar harcıyor ve bu sistemleri inşa etmek için gereken özel bilgisayar çiplerine ve bu çiplerin tükettiği elektriği ödemek için gereken büyük bilançolara erişimlerinden yararlanıyor. Adını Fransa'dan esen güçlü bir rüzgardan alan Mistral, kısmen bu paranın çoğunun boşa gittiği fikri üzerine kuruldu. 

Devlet alt edebileceklerini iddia ediyorlar

İşe akademide başlayan Mensch, hayatının büyük bir bölümünü yapay zeka ve makine öğrenimi sistemlerinin nasıl daha verimli hale getirilebileceğini bulmakla geçirdi. Geçen yılın başlarında, o zamanlar Meta Platforms'un Paris'teki yapay zeka laboratuvarında çalışan kurucu ortaklar 32 yaşındaki Timothée Lacroix ve 33 yaşındaki Guillaume Lample ile güçlerini birleştirdi.  Birlikte, küçük ekiplerinin yapay zeka sistemleri inşa etmek ve dağıtmak için daha verimli yollar bularak Silikon Vadisi devlerini alt edebileceğini iddia ediyorlar. Bunu da kısmen yapay zeka sistemlerinin çoğunu açık kaynaklı yazılım olarak dağıtarak yapmak istiyorlar.

Mensch, "Yapay zeka dünyasında sermaye açısından en verimli şirket olmak istiyoruz. Var olma sebebimiz bu" dedi. Pazartesi günü Mistral, Mensch'in bazı muhakeme görevlerini OpenAI'nin bugüne kadarki en gelişmiş dil modeli olan GPT-4 ve Google'ın yeni modeli Gemini Ultra ile karşılaştırılabilir şekilde yerine getirebildiğini söylediği Mistral Large adlı yeni bir yapay zeka modelini tanıttı.

Maliyeti daha düşük

Mensch yeni modelinin eğitiminin 20 milyon euro'dan, yani yaklaşık 22 milyon dolardan daha aza mal olduğunu söyledi. Buna karşılık OpenAI CEO'su Sam Altman geçen yıl GPT-4'ün piyasaya sürülmesinden sonra şirketinin en büyük modellerinin eğitiminin 50 milyon ila 100 milyon dolardan çok daha fazlasına mal olduğunu söyledi. Sektör bunu dikkate alıyor. Mistral, pazartesi günü Azure bulut hizmetinde geliştiriciler için bir seçenek olarak Mistral'in yeni modelini eklediğini açıklayan Microsoft da dahil olmak üzere kurumsal müşterilerin ve yatırımcıların ilgisini çekti. Çok yıllı anlaşmanın bir parçası olarak Microsoft şirketten küçük bir hisse alacak.

Brave'in kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu Brian Bondy, Brave Software'in web tarayıcısı sohbet robotunu güçlendirmek için Mistral'in ücretsiz, açık kaynaklı bir modelini varsayılan hale getirdiğini söyledi. Şirketin kaliteyi tescilli modellerle karşılaştırılabilir bulduğunu ve Mistral'in açık kaynak yaklaşımının Brave'in modeli yerel olarak kontrol etmesine de olanak tanıdığını söyledi. Microsoft'un yapay zeka platformunun kurumsal başkan yardımcısı Eric Boyd, Mistral'in akıllı mühendisliğin yapay zeka sistemlerini ne kadar ileri götürebileceğine dair ilgi çekici bir test sunduğunu söyledi. 

Uzun boylu, gür siyah saçlı Mensch, teknoloji meraklısı bir CEO gibi görünmüyor ya da davranmıyor. Arkadaşları ve meslektaşları onun bira içerken şakadan anlayan biri olduğunu söylüyor. Aynı zamanda bir atlet olan Mensch, 2018'de doktora tezini tamamlamadan aylar önce Paris maratonunu 3,5 saatten kısa bir sürede bitirdi. Mensch uzun süredir akademik uğraşlar ve girişimcilik arasında gidip geliyor. Fizik öğretmeni bir anne ve küçük bir teknoloji şirketi olan bir babanın oğlu olarak Paris'in batısındaki banliyölerde büyüdü.

Geleceğin CEO'su Fransa'nın en iyi matematik ve makine öğrenimi okullarından bazılarına gitti. Danışmanları Mensch'i projelere hevesle atlayan ve çok az geçmişi olsa bile bu projelerde ustalaşan bir öğrenci olarak tanımladılar. 

Mensch, 2020'nin sonlarında o zamanlar DeepMind olarak adlandırılan Google AI birimine katıldı ve burada daha sonra ChatGPT'ye güç verecek olan AI sistemi türü olan büyük dil modellerini oluşturan ekipte çalıştı. 2022 yılına gelindiğinde, Chinchilla adlı yeni bir YZ modeliyle ilgili bir makalenin baş yazarlarından biriydi ve bu makale, alanın YZ ölçeklendirme yasaları olarak bilinen, bir YZ modelinin boyutu, onu oluşturmak için ne kadar veri kullanıldığı ve ne kadar iyi performans gösterdiği arasındaki ilişki anlayışını değiştirdi.

2022'de YZ yarışı kızışırken Mensch, büyük, özel YZ laboratuvarlarının büyük dil modelleri hakkında daha az makale yayınlamaya ve daha geniş araştırma topluluğuyla daha az paylaşmaya başlamasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. ChatGPT piyasaya sürüldükten sonra, Google'da ona yetişmek için bir yarış başladı. Mensch, 10 kişilik bir ekiple çalışırken önce 30'a, sonra da 70'e çıktığını anlattı. Mensch, "Sanırım benim için fazla bürokratik hale gelmeden hemen önce ayrıldım" dedi. 

Mensch, Avrupa Birliği'nin yeni Yapay Zeka Yasası'nın şirketleri yavaşlatabileceği ve kendi görüşüne göre yapay zekayı daha güvenli hale getirmek için hiçbir şey yapmayacağı düşüncesine karşın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere Fransız yetkililer arasında lobi faaliyetlerinde bulundu. Mensch, Brüksel'de metinde yapılan değişikliklerden sonra, yasanın temel teknolojiyi düzenlemek yerine yapay zekanın nasıl kullanıldığına odaklanması gerektiğini düşünse bile, Mistral için yönetilebilir bir yük olacağını söylüyor. 

Mensch ve kurucu ortakları için, ilk yapay zeka sistemlerini herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği veya uyarlayabileceği açık kaynak olarak yayınlamak önemli bir ilkeydi. Bu aynı zamanda, kullandıkları yapay zeka üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen geliştiriciler ve potansiyel müşteriler tarafından fark edilmenin de bir yoluydu. Mistral'in pazartesi günü tanıtılan modeli de dahil olmak üzere en gelişmiş modelleri açık kaynak kodlu değil. Mensch, "Bir iş modeli oluşturmak ve açık kaynak değerlerimize bağlı kalmak arasında ince bir denge olduğu açık. Yeni şeyler, yeni mimariler icat etmek istiyoruz ve yine de müşterilerimize fazladan satacak bir şeyimiz olsun istiyoruz" dedi.