18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 08:25 | Son Güncelleme: 20.11.2023 08:28

Washington Post yazarı: Sam Altman işini kaybedebilir ama yapay zeka tarihindeki yerini kaybetmedi

Washington Post'ta yapay zeka üzerine köşe yazıları yazan Josh Tyrangiel, OpenAI CEO'su Sam Altman'ı kovulmasını yazdı. Tyrangiel, bundan sonra ne olursa olsun Altman'ın yapay zeka tarihindeki yerinin çok önemli olduğunu söylüyor
Washington Post yazarı: Sam Altman işini kaybedebilir ama yapay zeka tarihindeki yerini kaybetmedi

İnternette, OpenAI'ın Sam Altman'ı CEO'luktan alma kararı hakkında çılgınca spekülasyonlar yapılıyor. Silikon Vadisi dünyanın en iyi finanse edilen çemberi olduğu için, muhtemelen yakında ayrıntılar ortaya çıkacaktır. Altman ve şirket yönetim kurulunun OpenAI'ın kar sınırlaması olan bir şirket olarak varlığı ve Altman'ın tekliflerini çeşitlendirmeye başlama hızı konusunda önemli ölçüde farklı görüşlere sahip oldukları açık. Teknoloji tarihi bize egoların her iki tarafta da bir rol oynadığını söylüyor.

Cuma günkü beklenmedik duyurunun ardındaki pek çok şey bilinmese de bazı şeyler kesin: Altman, yapay zekanın kültürel atılımında kritik bir figürdü. Start-up kuluçka merkezi Y Combinator'ın CEO'su olarak, neredeyse her teknoloji start-up'ının ofisine kayabilirdi. O OpenAI'yi seçti. Güçlü yönleri (yönetim, misyona odaklanma) ve zayıf yönleri (sıradan insanların endişeleriyle tam olarak temas halinde değil) konusunda alışılmadık derecede samimiydi. Bu, yüksek profilli bir işi yapmanın hem çekici hem de kurnazca bir yoluydu.

Yapay zekanın yüzü oldu

Altman'ın CEO olarak yaptığı en görünür şey, görünür olmaktı. Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde dünya çapında tek kişilik bir seyahat gösterisi gerçekleştirdi, ancak Washington D.C. onun en önemli mekanıydı. Teknolojiyi anlamak, özellikle Kongre üyeleri için zor olabilir; Altman, Steve Jobs'ın bir zamanlar kişisel bilgisayarların yüzü olduğu gibi yapay zekanın yüzü oldu. Altman, milletvekillerinin önünde yeminli ifade verirken her zaman sabırlı ve kibardı ve perde arkasında 100'den fazla Kongre üyesine ulaşan bireyler ve gruplar için demolar düzenledi. Eğer Beyaz Saray onu törensel bir etkinlik için isterse, gelirdi. Senatör Charles E. Schumer yapay zeka çalışma gruplarının güvenilirliğini artırmak için Altman'a ihtiyaç duyduğunda iki kez sormasına gerek kalmadı. Teknoloji ve hükümet arasındaki bu düzeydeki işbirliğinin geçtiğimiz on yılda ne kadar sıra dışı olduğunu belirtmekte fayda var.

"Ben bir ürün adamı değilim"

Ancak Altman sadece AI'ın kaput süsü değildi. OpenAI'de iki kritik ürün kararı aldı. Bunlardan ilki, ChatGPT'nin tasarımını ve kullanıcı arayüzünü yönlendirmekti; bu zarif küçük duraklama, sadece ölçek hesaplamasına değil, isteğinize yanıt olarak sihir gerçekleşiyormuş gibi görünmesini sağlıyordu. Altman'ın yaz boyunca bana söylediği gibi: Ben bir ürün adamı değilim. Ben teknoloji adamıyım. Ancak bu özel durumda, bunun neye benzeyeceği ve bir kullanıcı için nasıl çalışması gerektiği konusunda bazı güçlü fikirlerim vardı. Bazen bir kişinin net bir vizyona sahip olması güzeldir. 

Ayrıca ChatGPT-3'ü, yeteneklerinin çoğu bilinmeden önce, 2022 sonbaharında halka sunmaya karar verdi. Bu riskliydi. GPT-3, insanların kapasitesinin ötesinde bir genişlik, derinlik ve hızla bilgi, kavram ve dilleri toplayıp sentezleyebiliyordu. Ayrıca bazen temel matematikte başarısız oluyordu. Altman'ın GPT'yi halka açma kararı, OpenAI'ın birçok rakibinin ahlaki üstünlüğe ulaşmasına ve asla bu kadar sorumsuzca bir şey yapmayacaklarını iddia etmelerine izin verdi. ChatGPT-3'ün gelişi gezegeni sarstı, gelecek hakkında daha önce birkaç teknoloji dışında hiç olmadığı kadar merak yarattı.

Sam Altman bunu yaptı. Yakında başka neler yapmış olabileceğini ve bundan sonra ne yapmak istediğini öğreneceğiz. Para kaynakları şimdiden kapısında sıraya girmiş durumda. Bundan sonra ne yaparsa yapsın, Altman'ın yapay zeka tarihindeki yeri anlamlı.