08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2023 07:49 | Son Güncelleme: 19.11.2023 15:15

The New York Times yazdı: Apar topar kovulan OpenAI CEO'su Silikon Vadisi'ni ayağa kaldırdı

ChatGPT'nin yükselişiyle yapay zekanın görünen yüzü haline gelen Sam Altman'ın OpenAI'dan apar topar kovulması 'vadi'yi bir anda karıştırdı. The New York Times, Altman'ın gönderilmesinin OpenAI üzerinde baskıları artırdığını ve Altman'ın geri dönmesi için müzakere yürütüldüğünü yazdı
The New York Times yazdı: Apar topar kovulan OpenAI CEO'su Silikon Vadisi'ni ayağa kaldırdı

Cade Metz - Mike Isaac - Erin Griffith / The New York Times

The New York Times'ın konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişiye dayandırdığı haberine göre, Cuma günü dramatik bir yönetim kurulu toplantısının ardından şirketten ayrılan OpenAI'nin iki üst düzey yöneticisi Sam Altman ve Greg Brockman'ın yapay zeka girişimine geri dönme konusunda yönetim kurulu üyeleriyle tekrar görüşme halinde.

Yönetimin üzerindeki Altman baskısı artıyor

Tartışmalar, 38 yaşındaki Altman'ın OpenAI'nin CEO'luğu görevinden alınmasının ardından gelen tepkileri takip ediyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi altı kişi, o zamandan beri OpenAI'nin yatırımcılarının ve Altman'ın destekçilerinin, girişimin dört yönetim kurulu üyesine Altman'ı geri getirmeleri için baskı yaptıklarını söyledi. Bu kişiler, görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular.

Bu kişilerden biri, OpenAI'ye 13 milyar dolar yatırım yapmış olan Microsoft'un baskı kampanyasına öncülük ettiğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Altman'ın görevine iade edilmesi için desteklerini ifade eden OpenAI yatırımcılarının, Altman'ın yeni bir şirket kurması halinde yatırım yapmaya da istekli olduklarını ve Altman'ın görevden alındıktan hemen sonra bu konuyu tartışmaya başladığını söyledi.

Söz konusu kişiler, Altman ya da Brockman'ın OpenAI'deki görevlerine geri döneceklerine dair bir garanti olmadığını söyledi. OpenAI'nin benzersiz yapısı nedeniyle şirketin yatırımcıları, startup'a ne olacağı veya onu kimin yöneteceği konusunda resmi bir söz hakkına sahip değil.

OpenAI, kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından kontrol ediliyor ve yönetim kurulu, yapay zeka çalışmalarının yapıldığı yan kuruluşun faaliyetlerini yönetme yetkisine sahip.

OpenAI, Microsoft ve Thrive Capital yorum yapmayı reddederken, teknoloji haber sitesi The Verge daha önce OpenAI yönetim kurulunun Altman ile potansiyel olarak şirkete geri dönme konusunda görüştüğünü bildirmişti.

Altman, Brockman ve OpenAI yönetim kurulu arasındaki yeni tartışmalar, belki de dünyanın en yüksek profilli yapay zeka şirketindeki hızlı hareket eden dramanın son dönemeciydi.

Altman yapay zekanın yüzü haline geldi

San Francisco girişimi geçen yıl ChatGPT adlı sohbet robotunu piyasaya sürerek yapay zekanın gücünü göstermesiyle ün kazandı. OpenAI'nin kurucularından Altman, Google, Meta ve diğer devler teknolojide liderliği ele geçirmek için yarışırken hızla yapay zeka endüstrisinin yüzü haline geldi. Ancak Cuma günü OpenAI aniden, yönetim kurulunun "kendileriyle iletişiminde tutarlı olmadığını" söyleyerek Altman'ı CEO'luk görevinden aldığını duyurdu. Yönetim kurulu ayrıntılı bilgi vermedi.

Brockman, Altman'ın Cuma günü öğle saatlerinde OpenAI yönetim kurulu ile yapılan bir video toplantısına katılmasının istendiğini ve hemen kovulduğunu söyledi. Brockman, şirketin yönetim kurulu başkanı olmasına rağmen toplantının bir parçası olmadığını söyledi. Daha sonra da şirketten ayrıldığını söyledi.

Yönetim kurulunda kimler var?

Altman görevden alınmadan ve Brockman ayrılmadan önce OpenAI'nin altı yönetim kurulu üyesi vardı. Diğer dört üye ise OpenAI kurucularından Ilya Sutskever, soru-cevap sitesi Quora'nın CEO'su Adam D'Angelo, Georgetown Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nde strateji direktörü olan Helen Toner ve girişimci ve bilgisayar bilimcisi Tasha McCauley.

Altman'ın görevden alınmasından önce, şirketin profili yükseldikçe OpenAI'de gerilim artıyordu. Sutskever'in düşüncelerini bilen üç kişinin söylediğine göre, özellikle saygın bir yapay zeka araştırmacısı olan Sutskever, OpenAI'nin teknolojisinin tehlikeli olabileceği ve Altman'ın bu riske yeterince dikkat etmediği konusunda giderek daha fazla endişelenmeye başlamıştı. Sutskever ayrıca şirket içindeki rolünün azaldığını düşündüğü için de itiraz ediyordu.

Yönetimdeki çatlak

Altman'ın işten çıkarılması, yapay zeka topluluğunda yapay zekanın bir neslin en büyük iş fırsatı olduğuna inananlar ile çok hızlı hareket etmenin tehlikeli olabileceğinden endişe edenler arasında uzun zamandır var olan bölünmeye dikkat çekti.

Altman'ın ayrılışı teknoloji sektöründe de yankı uyandırdı; Altman sadece OpenAI'den değil, Silikon Vadisi'nde bir startup kuluçka merkezi olan Y Combinator'a liderlik ettiği yıllardan beri tanınıyor. Aralarında Microsoft, Thrive Capital ve Sequoia Capital'in de bulunduğu OpenAI yatırımcılarının birçoğu Altman'ın ayrılışını, duyurulmasından bir dakika öncesine kadar ya da haberin kamuoyuna yansımasından sonra öğrendi.

Peş peşe gelen istifalar

Konuya aşina üç kişinin söylediğine göre, Cuma akşamı Altman ve Brockman yeni bir yapay zeka şirketi kurmak için yarışıyorlardı. Ayrıca hangi OpenAI çalışanlarının kendilerine katılacağını da değerlendiriyorlardı. Son iki gün içinde en az üç OpenAI çalışanı daha istifa etti.

Teknoloji yatırımcıları Altman'a desteklerini göstermek için zaman kaybetmedi ve bir sonraki girişimini destekleyeceklerinin sinyalini verdi.

OpenAI ve Altman'ın ilk girişimi Loopt'a yatırım yapan risk sermayesi şirketi Sequoia Capital'in yatırımcılarından Alfred Lin, X'te Altman ve Brockman'ın kuracağı "dünyayı değiştirecek bir sonraki şirketi" dört gözle beklediğini yazdı. Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt ise "Bundan sonra ne yapacağını görmek için sabırsızlanıyorum" diye yazdı.

Nvidia ile rekabet planı

Altman, geçtiğimiz aylarda yatırımcılara yeni projeler için çeşitli fikirler sunmuştu. Geçtiğimiz ay Orta Doğu'da bir bağış toplama gezisi sırasında Altman, çip şirketi Nvidia ile rekabet edecek yapay zeka için özel çipler geliştirme planı da dahil olmak üzere yapay zeka ile ilgili projeler hakkında konuştu.

Altman ayrıca teknoloji holdingi SoftBank'ın CEO'su ve milyarder kurucusu Masayoshi Son ile Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive ile birlikte bir yapay zeka cihazı üretme çabasına yatırım yapma konusunda konuştu.

Ancak rüzgarın yönü değişti ve Cumartesi öğleden sonra Altman ve Brockman da OpenAI ile geri dönüş hakkında görüşmelere başladı.

© 2023 The New York Times Company