Teknoloji zamanın ve dikkatin çoğu kısmını ele geçiriyor. Birçok kişi hayatın önemli bir bölümünü ekranlara bakarak geçiriyor ve geçirmeye de devam edecek. Washington Post'a yazan psikolog Tracy Dennis-Tiwary, cihazlarına sağlıksız bir şekilde bağlanan ve bu durumla mücadele eden insanlar olduğunu söylüyor. Bu insanlar tatmin edici ilişkileri kaçırıyor ve daha fazla duygusal sıkıntı yaşıyorlar. Bazı insanlar sosyal medyanın olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız kalabiliyor.
Çoğu kişiye bu potansiyel zararın çözümünün bir tür dijital detoks olduğu öğretildi. Dijital hayatın dengesi bozulmuşsa, cihazlarla geçirilen zamanı azaltmak önemli bir ilk adım olabilir. Ancak kontrolü gerçekten ele geçirmenin tek yolu proaktif, iyimser adımlar atmak olur. Washington Post dijital yaşamda dengeyi sağlamak için uygulanabilecek dört adımı yazdı.
1- Sorunlu zamanlarınızı belirleyin
Ekran başında olmanın hayatı hangi yönde olumsuz etkilediğinin farkına varılmalı. Bunlar yatmadan hemen önce sosyal medyada sonu gelmeyen keşfette dolaşmak sonrasında depresif hissetmek ve saatlerce uyunamayan zamanlar olabilir. Ya da yemek masasında cihaza takılıp kalınabilir ve aile ile geçirilen zamandan uzaklaşmak olabilir. Başka bir örnek olarak iş yerinde online alışveriş sitelerinde gezinirken vakit kaybetmek de verilebilir. Sonuç olarak en çok hangi zamanlarda sosyal medyanın hayatınızı etkilediğine dair kendinize liste yapabilirsiniz.
2- Gerçek arzunuzu belirleyin
Sıkıntılı noktaları belirledikten sonra kendinize sorun: Ekran zamanı neyin yerini alıyor ve hangi hedeflere hizmet ediyor? Başka bir deyişle, aslında neye açsınız? Günün sonunda kendinizi iyi hissetmek ya da stresli bir durumu unutmak istediğiniz için durmaksızın story'leri kaydırıyor olabilirsiniz. Belki de başkalarıyla vakit geçirmeyi özlüyorsunuz ve sosyal medya bir sonraki en iyi seçenek gibi görünüyor.
3-Anlamlı ve anlaşılır noktaları yazın
Bu noktada ihtiyacı olunan şeylerin ekran zamanı dışında başka bir şeyle nasıl karşılanabileceği sorusu önemli. Sürekli olarak iyi hissettirecek bir şey seçmek çok önemli.
4- Ekran süresi alışkanlıklarını değiştirmenin diğer yolları
Ekran zamanını değiştirmek için hazırlıklı olmak: Tıpkı fast food yemek kolay olduğu gibi, sağlıklı bir yemek planlamak daha zor. Bu yüzden önceden plan yapılmalı. Başkalarıyla randevulaşmak başlangıç için mükemmel bir yol olabilir. Birine söz vermek alışkanlıkları değiştirmek adına kolaylık sağlayabilir.
Küçük başlamak ve çeşitliliği denemek: Sadece tek bir plan yapılmamalı. İki veya üç ilginç ama yapılabilir etkinlik planlanabilir.
Ekranın olmayacağı zamanları belirlemek: Ekransız zamanlara yemek saatleri, aile etkinliği zamanları, hafta sonu sabahları gibi vakitler dahildir ve bu sınırlara sadık kalınması önemli.
Geriye çeken ve ekrana yönelten noktaları tespit edin: Uyumadan önce e-postaları kontrol etmeye alışan insanlar çoğunlukta. Telefonun yatak odasında olması bile başarısızlığa mahkum edebilir. Bu yüzden cihazın uzakta kalması gerekli.
Bu dört adım, dijital detoksun tek başına asla yapamayacağı bir şey inşa edebilir. Dijital teknolojilerle proaktif bir ilişki kurarak bu teknolojilerin kişiye sunduğu en iyi olanaklar kullanılabilir. İyi yaşanmış bir hayatın önüne geçen duvarlar yıkabilir ve toplumumun güçlü, sağlıklı, bilge haline gelmesi sağlanabilir.