29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2023 19:04 | Son Güncelleme: 10.05.2023 19:16

WhatsApp'ın kapalıyken de telefonun mikrofonuna eriştiği ortaya çıktı

Dünyanın en yaygın kullanılan mesajlaşma platformlarından WhatsApp'ın kapalıyken de mikrofonu kullanıldığının ortaya çıkması kullanıcıların kafasını karıştırdı. Hatanın ilk etapta WhatsApp kaynaklı olduğu düşünülse de Android işletim sistemindeki bir hatanın buna neden olabileceği de iddia ediliyor
WhatsApp'ın kapalıyken de telefonun mikrofonuna eriştiği ortaya çıktı

Android'deki bazı WhatsApp kullanıcıları son zamanlarda mikrofonun olması gerekenden daha fazla kullanıldığını fark etti, ancak WhatsApp bunun kendisinden ziyade Google'dan kaynaklanan bir sorun olduğunu iddia ediyor.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca WhatsApp'ın kapalıyken de mikrofon iznini tetiklediği pek çok kullanıcı tarafından rapor edildi. Bu durum, mikrofon ya da kamera kullanıldığında ortaya çıkan "yeşil nokta" göstergesi aracılığıyla görülebiliyor. Engadget'ın haberine göre bazı kullanıcılar WhatsApp'taki bu sorunu bir aydan fazla bir süredir görüyor.

Bu mikrofon kullanımının geçmişi, işletim sisteminin daha yeni sürümlerinde Android'in Gizlilik Panosu'nda da görülebiliyor. Twitter'da çalışan bir mühendis olan Foad Dabiri, WhatsApp'ta yaşanan bu sorunu ilk kez dile getiren kişi oldu.

Dabiri'nin Pixel 7 Pro model telefonu aktif bile değilken Android için WhatsApp'ın arka planda mikrofon iznini kullandığına dair dokuz ayrı rapor yakaladı. Dabiri o sırada uyuduğunu ve bunun telefonun yakaladıklarının sadece küçük bir kısmı olduğunu söylüyor.

Bu sorun sadece Dabiri'nin başına gelmediğinden kesinlikle endişe verici bir sorun. Ayrıca, kullanıcılar sorunu Pixel telefonlarda ve birkaç farklı Samsung modelinde bildirirken, farklı Android sürümlerinde de bu sorun yaşanıyor.

WhatsApp topu Google'a attı

Şu anda bu sorun için bir çözüm bulunmadığından, bunun altında yatan neden tam olarak belli değil, ancak WhatsApp bunun Android'in kendi içindeki bir hata olduğunu iddia ediyor. Meta'nın sahibi olduğu şirket bugün Twitter'a başvurarak bunun Android'in Gizlilik Panosu ile ilgili bir sorun olduğuna "inandığını" ve panonun bu bilgileri WhatsApp'a "yanlış ilettiğini" söyledi. Şirket daha sonra Google'dan konuyu araştırmasını istediğini söyledi.

WhatsApp verdiği yanıtta, "kullanıcıların mikrofon ayarları üzerinde tam kontrole sahip olduğunu" ve uygulamanın mikrofonu yalnızca bir kullanıcı arama yaparken veya sesli not/video gönderirken kullandığını yineledi.