21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2024 07:06 | Son Güncelleme: 30.04.2024 07:10

WSJ: Yapay zekaya milyonlarca yatırım var, ortada ürün yok

Yatırımcılar karşılarına yapay zeka fikriyle gelen girişimcilere milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Üstelik bu girişimlerden bazılarının ne bir ürünü ne de geliri var. WSJ, bu durumun yapay zeka sektörü için 'balon' endişesini artırdığını yazdı
WSJ: Yapay zekaya milyonlarca yatırım var, ortada ürün yok

Yapay zeka girişimi Imbue'nun San Francisco'nun kalbinde bir ofisi ve şirkete 210 milyon dolardan fazla para kazandıran önemli yatırımcıları var. Şirketin birkaç düzinelik çalışanı için iş ve yaşam birbirine karışıyor. Kuruluşunun üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hâlâ sahip olamadığı şey ise bir ürün. Startup sektöründeki geniş çaplı gerilemeye rağmen, Nvidia ve Microsoft'un borsa başarılarını kovalayan yatırımcılar, yapay zeka girişimlerine rekor düzeyde fon sağlayarak geçtiğimiz yıl milyar dolar değerinde düzinelerce şirket kurdular. Bu yatırım çılgınlığı gelire dönüşmedikçe yapay zekanın "balon" endişesini körüklüyor.

Girişim şirketi Meritech'in genel ortaklarından Alex Clayton, "Herkes yapay zekânın geleceğin ta kendisi olduğuna inanıyor, dolayısıyla aksi kanıtlanana kadar olağanüstü miktarda yatırım göreceğiz. Sorun şu ki, bu iş modellerinin ölçek olarak neye benzeyeceğini bilmiyoruz. Bu konuda teorileriniz olabilir ama gerçekten bilmiyorsunuz" dedi.

Yatırımlar milyonları buluyor

Silikon Vadisi'nde startup değerlerinin yükselmesi yeni bir endişe değil. Ancak yatırımcılar YZ şirketlerini hayata geçirmek için bazen yüz milyonlarca doları bulan paralar harcıyor. Startup patlamasının zirvesindeyken bile, bu tür büyük finansmanlar agresif büyümeye hazırlanan sonraki aşama özel şirketler için ayrılmıştı.

Imbue, geçen yıl Nvidia ve eski Google CEO'su Eric Schmidt gibi destekçilerin kalbini çalarak 1 milyar doların üzerinde değere ulaştı. İcra Kurulu Başkanı Kanjun Qiu, insanlara "sevdiğimiz şeyleri yapma özgürlüğü, onuru ve yetkisi" verebilecek akıllı bilgisayarlar inşa etme vizyonuyla yatırımcıların gözlerini kamaştırdı. Geçtiğimiz kasım ayında çalışanlarını Japonya'ya bir şirket gezisiyle ödüllendirdi.

Otonom YZ ajanları geliştiriyor

Imbue, parasını bir gün otonom yapay zeka ajanları yaratacağını umduğu yapay zeka modelleri geliştirmeye harcıyor. Bir şirket sözcüsü, araştırmaya odaklanmak için ticarileştirmeme yönünde "kasıtlı bir stratejik karar" aldıklarını ve yatırımcıların da bu yaklaşımı desteklediklerini söyledi.

Geleneksel yazılım şirketlerinin aksine, sohbet robotları gibi üretici yapay zeka uygulamalarının temelini oluşturan dil modellerini oluşturmak pahalıdır. Bunları eğitmek için o kadar yoğun elektrik ihtiyacı olan veri merkezleri gerekiyor ki sektör liderleri elektrik şebekelerinin talebi karşılayamayacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Araştırma şirketi CB Insights'a göre geçen yıl yatırımcılar, bir önceki yıla göre beş kat artışla 21,8 milyar doları üretken yapay zeka anlaşmalarına aktardı. Bu anlaşmalar için ortalama tur büyüklüğü, sektör ortalaması olan 8 milyon dolara kıyasla 51 milyon dolardı. Microsoft ve Amazon gibi teknoloji devleri, yatırımlarının bulut bilişim sözleşmeleri yoluyla kendilerine geri döndüğünü görmenin ek faydasıyla finansmandaki artışa katkıda bulundu.

İnterneti bile gölgede bırakabileceğine inanılıyor

Risk sermayedarları bu girişimlerden bazılarının internetin doğuşunu bile gölgede bırakabilecek bir teknoloji devriminin öncüleri olacağına inanıyor. Ayrıca ChatGPT adlı sohbet robotu internet tarihinin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline gelen OpenAI'nin meteorik yükselişini örnek gösteriyorlar. OpenAI geçen yıl sıfırdan 1 milyar doların üzerinde bir gelire ulaştı ki bu Silikon Vadisi'nin baş döndürücü standartlarına göre bile hızlı bir büyüme oranı. Şimdiye kadar, benzer şekilde büyük hedefleri olan diğer birkaç girişim bu başarıyı tekrarlayabildi.

Finansman turlarını 100 milyon doların üzerinde artıran diğer girişimler çok az gelir elde ediyor ya da hiç gelir elde etmiyor. Bunlar arasında geçen yıl Andreessen Horowitz girişim şirketinin de aralarında bulunduğu yatırımcılardan 150 milyon dolar toplayan dijital avatar yaratıcısı Character AI ve Şubat ayında 117 milyon dolar toplayan bir kodlama asistanı girişimi olan Magic AI yer alıyor.

"Geliriniz varsa bu bir lanettir"

Jasper ve Tome gibi risk sermayedarlarından erken fon alan bazı üretken yapay zeka girişimleri de beklenenden daha yavaş gelir artışı gördükten sonra personel çıkarmak zorunda kaldı. Meritech Capital'den Clayton, "Erken bir YZ şirketiyseniz ve geliriniz varsa bu neredeyse bir lanettir, çünkü o zaman sadece hikayenizle değil, rakamlarınızla da değerlenirsiniz" dedi.

Mart ayındaki yıllık yapay zeka zirvesinde, girişim şirketi Sequoia Capital, sektörün dil modellerini eğitmek için gereken son teknoloji Nvidia çiplerine yaklaşık 50 milyar dolar harcadığını tahmin etti. Buna karşılık, üretken yapay zeka girişimleri 3 milyar dolar gelir elde etti. Sequoia ortaklarından Sonya Huang "Herkes şunu varsayıyor: Eğer inşa ederseniz, gelecekler. Yapay zeka bir hayal alanı. Bu şeyleri inşa etmek için gereken para miktarı, şimdiye kadar ortaya çıkan para miktarını çok aştı. Bu yüzden düzeltmemiz gereken bazı gerçek sorunlarımız var" dedi. Huang'ın da aralarında bulunduğu risk sermayedarları, teknoloji daha ucuz ve daha güvenilir hale geldikçe gelirin de artacağını öngörüyor.

Geçtiğimiz sonbaharda, New York'taki bir apartman dairesinde çalışan genç startup araştırmacılarından oluşan bir ekip, yazılım mühendislerinin zor kodlama görevlerini tamamlamalarına yardımcı olan bir yapay zeka aracı geliştirmeye başladı. Cognition AI adlı işletmeyi resmen kurduktan sadece birkaç hafta sonra, mart ayında aralarında girişim şirketi Founders Fund'ın da bulunduğu yatırımcılardan 21 milyon dolar topladılar. Girişimin araştırma maliyetleri diğerlerine göre daha düşük çünkü kendi dil modellerini oluşturmuyor, bunun yerine OpenAI tarafından sağlananlara güveniyor. Ancak henüz halka açık bir ürün piyasaya sürmedi.