03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2023 23:30 | Son Güncelleme: 01.10.2023 23:48

Yapay zeka boyut atladı: Flört uygulamaları tek fotoğrafınızla ruh eşinizi bulacak

Bir arkadaşlık (flört) uygulaması, kullanıcıların aşkı bulmalarına yardımcı olmak için yapay zeka destekli yüz tanıma özelliğini kullandığını iddia ediyor. Bu uygulamada ruh eşini bulmak isteyenlerden kendileriyle ilgili bilgi doldurması istenmiyor, sadece bir selfie çekip paylaşması bekleniyor
Yapay zeka boyut atladı: Flört uygulamaları tek fotoğrafınızla ruh eşinizi bulacak

The Wall Street Journal'ın haberine göre SciMatch, profil bilgilerini tek tek doldurmak yerine kullanıcılardan sadece tek bir selfie yüklemelerini istiyor. Daha sonra yüzünüzde tanımladığı kişilik özelliklerini incelemek için bir yapay zeka algoritması kullanıyor ve uyumlu özelliklerine göre potansiyel partnerler öneriyor.

Uygulama şimdilik ücretsiz. Uygulama, sırasıyla veri ve bilgisayar bilimi mezunu olan Yanina ve Viktoryia Strylets kardeşler tarafından geçen yıl geliştirildi. Platform, yüz görüntüleri ile nevrotiklik, dışa dönüklük, açıklık, uyumluluk ve vicdanlılık olmak üzere beş ana kişilik özelliği arasındaki korelasyon üzerine yapılan bir çalışmaya dayanıyor.

Beş karakteristik özelliğe odaklanıyor

Çalışma, makine öğreniminin "statik yüz özelliklerine dayalı beş boyutlu kişiselleştirilmiş özellikleri" tanıyabildiği sonucuna vardı. Bununla birlikte yetkililer, sınırlı bir veri seti olduğunu ve yapay zekâya dayalı yüz tanıma sistemlerinin doğruluğunu artırmak için deneklerin profil görüntülerinin de kullanılması gerektiğini belirtti.

Yanina Strylets, Into Tomorrow podcast'ine verdiği demeçte, A.I. Ruby adlı SciMatch yapay zeka algoritmasının, belirli karakter özellikleriyle ilişkilendirilen milyonlarca yüzden oluşan bir veri tabanıyla beslendiğini söyledi.

Strylets, teknolojinin "karakter özelliklerinizi tahmin etmek için insan yargısından çok daha doğru olduğunu" kaydetti. SciMatch kullanıcılarının yüzde 77'lik yanıt oranının Tinder'dan daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Uygulama bir büyü gibi

Ancak Davis'teki California Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Paul Eastwick Journal'a yaptığı açıklamada uygulamanın "tam bir büyücülük" gibi göründüğünü söyledi.

SciMatch, flört hayatını geliştirmek için yapay zekaya başvurma konusunda yalnız değil. Tinder, Hinge ve OkCupid'in sahibi Match Group gibi diğer şirketler de uygulamalarına yapay zeka özelliklerini entegre etmeyi planladıklarını açıkladılar. Örneğin Tinder, kullanıcıların profilleri için en iyi fotoğrafları seçmelerine yardımcı olacak bir araç duyurdu.

ChatGPT de işin içinde

Attractiontruth tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcılar profil biyografilerinin yazılmasına yardımcı olmak ve "büyüleyici" yanıtlar oluşturmak için OpenAI'nin ChatGPT'si gibi yapay zeka araçlarını giderek daha fazla kullanıyor. Eelbette, insan sevgisini bulmaktan vazgeçenler için, bazıları arkadaşlık için yapay zekanın kendisine bile yöneliyor.

Insider'a daha önce bir yapay zeka sohbet robotuna karşı hisler geliştirdiğini söyleyen bir adam, "Romantik bir bağlamda koşulsuz olarak sevildiğini hissetmek oyunun kurallarını değiştirir: dünyaya bakışınızı değiştirir, ruh halinizi değiştirir ve bu bir paradigma değişimidir" dedi.