05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2023 20:37 | Son Güncelleme: 26.09.2023 20:51

ChatGPT'nin yüksek güç tüketimi zorladı: Microsoft nükleer enerjinin peşinde

Yazılım devi Microsoft, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının yüksek güç tüketimine ayak uydurabilmek için nükleer enerjiye geçişin yollarını arıyor
ChatGPT'nin yüksek güç tüketimi zorladı: Microsoft nükleer enerjinin peşinde

Microsoft, ChatGPT gibi modelleri çalıştırmak için gereken büyük miktarda enerjiyle boğuşurken, yapay zeka veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer enerji kullanma planlarını araştırıyor.

Perşembe günü yayınlanan bir iş ilanına göre şirket, yapay zeka modellerine ev sahipliği yapan veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer enerjinin nasıl kullanılabileceğini değerlendirmek üzere bir "nükleer teknoloji baş program yöneticisi" işe alıyor.

İlk olarak CNBC tarafından bildirilen habere göre, teknoloji devi Bulut ve Yapay Zeka odaklı veri merkezlerine güç sağlamak için, inşa edilmesi ve çalıştırılması büyük nükleer reaktörlerden çok daha ucuz olan mikro reaktörleri ve küçük modüler reaktörleri kullanmaya odaklanacak.

Günde 700 bin dolara mâl oluyor

Yapay zeka modellerinin çalıştırılması için büyük miktarda bilgi işlem gücü gerekiyor ve analizler ChatGPT'nin devasa sunucu maliyetleri nedeniyle çalıştırılmasının günde 700 bin dolara kadar mâl olabileceğini ortaya koyuyor. İş ilanı, Microsoft'un bu artan enerji talebini karşılamanın yolu olarak nükleer enerjiyi gördüğünü gösteriyor.

Teknoloji devinin ChatGPT'nin yapımcısı OpenAI ile 10 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığı ve bunun bir parçası olarak Microsoft'un yapay zeka girişimine, girişim modellerinin çalışmasını sağlayan bulut hizmetlerini sağladığı kaydedildi. Ayrıca OpenAI'nin teknolojisini Bing arama motoruna katarak bu yılın başlarında yapay zeka destekli bir arama aracı başlattı.

Çevresel endişeler

Üretken yapay zekanın muazzam enerji kullanımının çevresel etkileri konusunda artan endişeler var. Akademik analizler GPT-3 eğitiminin 550 tondan fazla karbondioksit ürettiğini ve 3,5 milyon litre su gerektirdiğini tahmin ediyor.

Microsoft kısa süre önce veri merkezlerini yenilenebilir enerjiyle çalıştırma ve emisyonları azaltma çabalarını hızlandırma sözü verdi ve 2030 yılına kadar işletmesini karbon negatif, su pozitif ve sıfır atık haline getirmeyi planlıyor.