01 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2023 22:09 | Son Güncelleme: 07.05.2023 00:06

'Yapay zeka iklim değişikliğinden daha tehlikeli olabilir'

Yapay zeka öncüsü Geoffrey Hinton yaptığı son açıklamada yapay zekanın insanlık için iklim değişikliğinden "daha acil" bir tehdit oluşturabileceğini söyledi
'Yapay zeka iklim değişikliğinden daha tehlikeli olabilir'

Yapay zekanın fikir babalarından biri olarak bilinen Geoffrey Hinton, kısa bir süre önce Alphabet şirketinde geçirdiği on yıllık çalışma hayatının ardından Google'ı etkilemeden teknolojinin riskleri hakkında konuşmak istediğini söyleyerek şirketten ayrıldığını açıkladı.

Yapay zekanın yaratacağı olası tehdit

Reuters'ın haberine göre Hinton'un çalışmaları, çağdaş yapay zeka sistemlerinin gelişimi için temel olarak kabul ediliyor. Hinton 1986'da yapay zeka teknolojisinin temelini oluşturan sinir ağlarının geliştirilmesinde bir dönüm noktası olan "Hataları geri yayarak temsilleri öğrenme" adlı ufuk açıcı makalenin ortak yazarı. Hinton ayrıca 2018 yılında araştırma alanındaki atılımları nedeniyle Turing Ödülü'ne layık görüldü.

Ancak Hinton şimdi, makinelerin insanlardan daha fazla zekaya ulaşması ve gezegenin kontrolünü ele geçirmesi durumunda yapay zekanın yaratacağı olası tehditle ilgili endişelerini kamuoyuna açıklayan ve sayıları giderek artan teknoloji liderleri arasında yer alıyor.

Yapay zeka acil bir durum halini alabilir

"İklim değişikliğinin değerini düşürmek istemem. 'İklim değişikliği konusunda endişelenmemelisiniz' demek istemem. Ama yapay zeka da büyük bir risk" diyen Hinton "Ama bence bu daha acil bir durum haline gelebilir" şeklinde konuştu.

Hinton sözlerinin devamında "İklim değişikliği söz konusu olduğunda, ne yapmanız gerektiğini tavsiye etmek çok kolay: Karbon yakmayı durdurmanız yeterli. Eğer bunu yaparsanız, eninde sonunda her şey yoluna girecektir" dedi ve ekledi: "Oysa yapay zeka için ne yapmanız gerektiği hiç de net değil"

Microsoft destekli OpenAI, Kasım ayında yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'yi halka açarak teknolojik bir silahlanma yarışının fitilini ateşledi. Kısa sürede tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT, iki ay içinde aylık 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Yapay zekaya karşı imza toplandı

Nisan ayında Twitter CEO'su Elon Musk, OpenAI'nin kısa süre önce piyasaya sürdüğü GPT-4'ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan açık bir mektubu imzalayan binlerce kişiye katıldı. İmzacılar arasında Stability AI CEO'su Emad Mostaque, Alphabet'e ait DeepMind'daki araştırmacılar ve diğer yapay zeka öncüleri Yoshua Bengio ve Stuart Russell yer aldı.

Hinton, imzacıların yapay zekanın insanlık için varoluşsal bir tehdit olabileceği yönündeki endişelerini paylaşmakla birlikte, araştırmaların durdurulmasına katılmıyor.

"Bu tamamen gerçek dışı" diyen Hinton sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bunun varoluşsal bir risk olduğunu ve şu anda çok sıkı çalışmamız ve bu konuda ne yapabileceğimizi bulmak için çok fazla kaynak ayırmamız gerektiğini düşünen taraftayım"

Avrupa Birliği'nden yapay zeka zirvesi çağrısı

Avrupa Birliği'nde milletvekillerinden oluşan bir komite Musk destekli mektuba yanıt vererek ABD Başkanı Joe Biden'a Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte teknolojinin gelecekteki yönü konusunda küresel bir zirve düzenlemesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta komite, OpenAI gibi şirketleri modellerini eğitmek için kullanılan tüm telif hakkı materyallerini açıklamaya zorlayacak, üretken yapay zekayı hedefleyen bir dizi önemli öneriyi kabul etti.

Bu arada Biden, Alphabet CEO'su Sundar Pichai ve OpenAI CEO'su Sam Altman da dahil olmak üzere bir dizi yapay zeka şirketi lideriyle Beyaz Saray'da görüşmelerde bulundu ve şirketlerin sistemleri hakkında daha şeffaf olmaları gerektiği konusunda "samimi ve yapıcı bir tartışma" sözü verdi.

Hinton, "Teknoloji liderleri bu konuda en iyi anlayışa sahipler ve politikacıların da bu konuya dahil olması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Bu hepimizi etkiliyor, bu yüzden hepimiz bu konu hakkında düşünmeliyiz"