06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 11:28 | Son Güncelleme: 02.05.2023 11:53

Yapay zekanın babası Google'dan istifa etti

Google Brain araştırma departmanının başkanı olan Turing Ödüllü bilim insanı Geoffrey Hinton, istifa etti. Yapay zekanın vaftiz babası olarak anılan Hinton, korkusunu dile getirerek, "Kontrol edip edemeyeceklerini anlayana kadar daha fazla büyütmemeliler" dedi
Yapay zekanın babası Google'dan istifa etti

Yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen İngiliz bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın gelişmesinin insanlardan daha zeki katil robotlara yol açabileceğinden korktuğu için Google'dan ayrıldı. Geoffrey Hinton, hayatının bazı bölümlerinde yaptığı çalışmalardan pişmanlık duyduğunu ifade etti. 

"50 yıl uzakta olduğunu düşünüyordum"

Google Brain araştırma departmanının başkanı ve Turing Ödülü sahibi 75 yaşındaki Hinton, öncü çalışmalarının olası nihai sonuçlarından duyduğu endişeyi açıkladı. Hinton, "Kötü aktörlerin bunu kötü şeyler için kullanmasını nasıl engelleyebileceğinizi görmek zor. Bu şeyin insanlardan daha akıllı olabileceği fikrine bazıları inanıyor. Ama çoğu insan bunun çok uzak olduğunu düşünüyordu. Ben de çok uzak olduğunu düşünüyordum. Bunun 30 ila 50 yıl ya da daha uzun bir süre uzakta olduğunu düşünüyordum. Açıkçası artık böyle düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Yapay zekaya karşı uyarılar

Hinton'ın uyarıları yapay zekanın, insanlarını işlerini elinden alma ve ChatGPT gibi sohbet robotları tarafından yayılan dezenformasyon olasılığı hakkında bir dizi yüksek profilli uyarıların sonuncusu oldu. Geçtiğimiz ay, Birleşik Krallık'ın dinleme merkezi GCHQ'nun direktörü Jeremy Fleming, kabineyi chatbotların zarar verici potansiyeli konusunda özel olarak uyardı. Google'ın CEO'su Sundar Pichai kısa bir süre önce yapay zeka gelişiminin hızlı temposunun kendisini geceleri uykusuz bıraktığını itiraf etti ve yanlış kullanıldığında çok zararlı olabileceğini söyledi. 

Elon Musk ve diğer teknoloji liderleri Mart ayında yazdıkları açık bir mektupta yapay zeka araştırmalarına altı ay ara verilmesi çağrısında bulundu. Musk, yapay zekanın kontrolden çıkmaya başladığını belirterek, "Beni strese sokuyor" dedi.  Akademik bir topluluk olan Yapay Zekayı Geliştirme Derneği'nin mevcut ve eski 19 lideri de tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

"Neyin doğru olduğunu bilemeyecekler"

Cambridge King's College'da deneysel psikoloji eğitimi alan Hinton, 1978 yılında Edinburgh Üniversitesi'nden yapay zeka alanında doktora derecesi aldı ve Mart 2013'te Google'a katıldı. Kendisi ve iki meslektaşı, sinir ağları üzerine yaptıkları araştırmalar nedeniyle 2018 yılında bilgisayarın Nobel Ödülü olarak bilinen Turing Ödülü'nü aldı. ABD'li OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT ile ilgili son tartışmalar Microsoft, Google ve Baidu gibi diğer teknoloji devlerini de kendi versiyonlarını geliştirmeye teşvik etti. Hinton, internette sahte video ve fotoğraflarla dolup taşan insanların artık neyin doğru olduğunu bilemeyeceklerinden korktuğunu söyledi. Hinton ayrıca, angarya işlere yardımcı olması amaçlanan sohbet robotlarının tüm işleri ellerinden alabileceğini söyledi.

"Daha fazla büyütülmemeli"

Bilim insanı, robot askerlerin yaratılması da dahil olmak üzere, yapay zekanın askeri amaçlarla kullanılmasına uzun zamandır karşı çıkıyor. Turing New York Times'a, "Beş yıl önce nasıl olduğuna ve şimdi nasıl olduğuna bakın. Aradaki farkı alın ve ileriye doğru yayın. Bu korkutucu. Belki de bu sistemlerde olup bitenler aslında beyinde olup bitenlerden çok daha iyidir. Kontrol edip edemeyeceklerini anlayana kadar bunu daha fazla büyütmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Kendimi şu normal bahaneyle teselli ediyorum: Ben yapmasaydım, başkası yapardı" dedi.