01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 23:35 | Son Güncelleme: 04.04.2023 23:50

Yapay zekayı durdurmak artık imkansız

Yapay zeka ChatGPT ile birlikte yeni bir boyut kazandı ve bu teknolojinin mimarları dahi bu hızlı değişimden korkmaya başladı. Yapay zekayı yavaşlatma çağrısında bulunan yüzlerce iş dünyası lideri ise önemli bir noktayı atlıyor: Halka inen bir teknolojiyi durdurmak artık imkansız...
Yapay zekayı durdurmak artık imkansız

Binden fazla iş dünyası lideri, ChatGPT gibi yeni ve daha güçlü büyük dil modellerinin geliştirilmesinde yavaşlama çağrısında bulunan bir mektup imzaladı. Mektup, imzacıların samimiyeti, ikiyüzlülüğü ve birçoğunun açık mektupta dile getirilen ilkelere inanıp inanmadığı sorularını gündeme getirdi.

Business Insider'ın haberine göre sektördeki pek çok kişi ChatGPT gibi güçlü bir yapay zekanın topluma bir miktar zarar verebileceği konusunda hemfikirdi, ancak altı aylık bir moratoryum, gerçekte çok az dayanağı olan asil bir peri masalı gibi geliyordu.

Halka açılan yapay zeka durdurulamaz

Kasım ayında OpenAI'nin GPT-3'ünün halk tarafından test edilmesine izin verildiği andan itibaren, üretken yapay zeka gelişiminin hızlı trenini durdurmak mümkün değildi. OpenAI, ChatGPT'yi yayınlayarak ve yapay zeka yarışını başlatarak bir Pandora'nın Kutusu'nu açtı. Sonuç olarak gelinen noktada OpenAI gibi şirketler istese bile yapay zeka gelişiminin hızını durduramayacağının farkına varıyor.

İnsanlar (ve işverenleri) tüm sorularını ChatGPT, Google'ın Bard'ı ve Microsoft'un geliştirilmiş yapay zeka destekli Bing'ine sormaya alıştıkça, talebin gücü teknoloji devlerini bu inanılmaz derecede gelecek vaat eden pazara hakim olma yarışına zorlayacak.

Toggle AI adlı startup'ın başkanı Giuseppe Sette, "Üretken yapay zeka ile -şimdilik ve belki de sonsuza dek- kavrayışımızdan kaçan bir şey yarattık, bu nedenle bu sistemleri anlamak için biraz zaman ayırmak iyi bir fikir olacak" dedi ve ekledi: "Ama biz bunu yapmayacağız. Bu alan şu anda çok sıcak ve rekabet Çin'e kadar uzanıyor."

Tren istasyondan ayrıldı ve geri dönüşü yok

Kasım ayından bu yana ve hatta belki de daha önce, üretken yapay zeka herkesin dilinde olan bir teknolojiydi. OpenAI hızlı hareket ederek Ocak ayında ChatGPT'yi Bing arama motoruna getirmek için Microsoft ile ortaklığını genişletti ve o zamandan bu yana geçen aylarda ChatGPT'nin daha yeni, daha da güçlü bir sürümü olan GPT-4 modelini yayınladı ve ayrıca platformunu Slack, Instacart ve Klarna gibi çeşitli şirketlerin eklentilerine açtı.

Google, rekabet edebilmek için Bard adlı büyük dil modelini hızla piyasaya sürdü. Ardından, Çinli teknoloji devleri Alibaba ve Baidu, ChatGPT'ye rakiplerini piyasaya sürmeyi planladıklarını duyurdu.

Bazıları OpenAI tarafından oluşturulan görüntü oluşturma programlarının yanı sıra Stable Diffusion ve DALL-E gibi programların sanat ve moda dünyasında fırtınalar estirdiğinden bahsetmeye bile gerek yok.

İş dünyası yapay zekanın 'mola' vermesi istiyor

İş dünyası liderlerinden gelen mektupta yeni yapay zeka modellerinin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunulurken, GPT-4 gibi mevcut modellerle ne yapılacağı konusuna değinilmedi.

Diğer geliştiriciler bunun adil olmadığına inanıyor; altı aylık bir moratoryum sadece yeni başlayanları etkilerken OpenAI gibi güçlü şirketlere yapay zeka savaşlarındaki devasa liderliklerini büyütmeye devam etmeleri için alan sağlıyor. Diğer girişimler ise, mektubu imzalayan iş dünyası liderlerinin çoğunun, üretken yapay zeka sistemlerinin daha iyi anlaşılmasını teşvik etme konusunda doğru bir fikre sahip olduklarını, ancak ivmelerini yavaşlatmak istemediklerini düşünüyor.

Teknolojinin tutması ve hype treninin ilerlemesi böyle bir şey. Üretken yapay zeka artık tüm dünyada kullanılıyor. İnsanlar büyük dil modellerini kullanıyor ve ölen diğer abartılı teknoloji yeniliklerinin aksine, kullanımı için yaygara koparan pazarlar buldular.

Yapay zeka gelişimini durdurmak istesek bile, bunu uygulamanın net bir yolu yok. Bir de yaptırım sorunu var.

Cin kutudan çıktı

Büyüme aşamasındaki VC Sapphire Ventures'ın başkanı ve kurucu ortağı Jai Das, "Serbest piyasa toplumunda herkes daha fazla pazar payı kapmak için koşarken, herhangi birinin duraklama yapması için ne gibi bir teşvik var?" dedi ve şöyle devam etti: "Cin kutudan çıktı ve insanların onu yavaşlatmak için yapabileceği hiçbir şey yok."

Das, şirketlerin gizlice büyük dil modelleri üzerinde çalışmasını ya da yapay zeka konusunda araştırma ve geliştirme için Big Tech ile ortaklık kurmasını engelleyen bir durum olmadığını söyledi. Das, bu altı ay içinde algoritmalarla ilgili kod üzerinde çalışıp çalışmadıklarını görmek için her bir geliştiriciyi ziyaret edebilecek bir kuruluş olmadığını söyledi.

Teknoloji şirketlerinin oturup yapay zeka kullanımına ilişkin standartları belirleyip belirlemeyeceğini zaman gösterecek, ancak kesin olan bir şey var. Yapay zekanın yavaşlamasını isteyebiliriz, böylece ona yetişebiliriz, ancak o zaten önümüzde yarışıyor. Onu durdurup durduramayacağımız da belli değil.