28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2023 18:19 | Son Güncelleme: 26.08.2023 18:26

Apple tedarik krizini aşamadı iPhone 15 üretimini 11 milyon adet kıstı

Gelecek ay iPhone 15 serisi yeni telefonlarını duyurmaya hazırlanan teknoloji devi Apple, tedarik tarafında yaşadığı sorunlar nedeniyle lansmana haftalar kala iPhone 15'lerin üretim adedini düşürmek zorunda kaldı
Apple tedarik krizini aşamadı iPhone 15 üretimini 11 milyon adet kıstı

Her yeni iPhone çıkışında yaşanan bir ritüel var. İlk olarak, analistler kaç milyon yeni iPhone modeli üretileceğini tahmin ediyor. Aradan biraz zaman geçtikten sonra son dakika üretim sorunları raporları ortaya çıkıyor. Daha sonra da yeni iPhone'lar duyurulmadan hemen önce, analistler tedarik kısıtlamaları nedeniyle iPhone üretim tahminlerini düşürmeye başlıyor. Bu ritüel bu yıl da bozulmadı.

Elbette Apple lansman sırasında asla istediği kadar iPhone üretemez ve süre daraldığından sadece ürettiği kadarını satabilecek. Bununla birlikte, analist Jeff Pu kısa bir süre önce iPhone 15 üretim tahminlerini 83 milyondan 77 milyon adede düşürdü. Pu, altı milyon birimlik düşüş tahmini için üretimi etkileyen arz kısıtlamaları ve "talep endişelerinin" bir karışımını gösteriyor.

11 milyon adet kesinti

Japon bankası Mizuho'dan gelen bir analist notu, üretim kesintisi gelişmelerine katkıda bulundu. Firma bu yıl için iPhone 15 üretim tahminini 84 milyondan 73 milyona düşürdü. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bunun sorumlusu tedarikteki aksaklıklar. Mizuho ayrıca 2023 yılı boyunca 217 milyon iPhone üretileceğini tahmin ediyor. Bu rakam daha önce 227 milyon adet olarak tahmin edilmişti.

Ayrı olarak, 9to5Mac bu haftanın başlarında büyük bir sermaye şirketinin başka bir analistinin Apple'ın iPhone 15 Pro Max sevkiyatlarını Ekim ayına kadar ertelemesini beklediğini kaydetti. Diğer modellerin de 22 Eylül'de müşterilere ulaşmaya başlaması bekleniyor.

iPhone 15 Pro Max gecikecek

Bunun nedeni iPhone 15 Pro Max'in daha fazla optik yakınlaştırma için periskop lens kullanan ilk ve tek model olacak olması. Sony'nin sağladığı kamera sistemi için sensörler vaktinde Apple'a yetiştirilemediği için üst seviye iPhone modellerinin çıkışında gecikme yaşanabilir.