Tyrannosaurus rex, popüler kültürdeki “stomp” sahnelerinin aksine, aslında parmak uçlarıyla yürüyordu.
Yeni araştırmalar, T. rex’in hareket tarzının modern kuşlar ve insan atletlere benzediğini ortaya koydu. Önceki analizler, dinozorun topuklarını yere bastığını varsayıyordu, ancak yeni bulgular, T. rex’in kısa adımlar attığını, yüksek adım frekansına sahip olduğunu ve daha hızlı hareket ettiğini gösteriyor.
The Times tarafından haberleştirilen çalışmaya göre, küçük bir T. rex yaklaşık 1,4 ton ağırlığında olmasına rağmen saatte 11,4 m/s hızla koşabiliyor, bu da 100 metreyi 8,77 saniyede koşması anlamına geliyor. Bu, Usain Bolt’un dünya rekorunun 0,81 saniye önünde. Daha büyük bir T. rex ise 6,5 ton ağırlığında olmasına rağmen saatte 9,5 m/s hızla hareket ederek 100 metreyi 10,52 saniyede tamamlayabiliyor; bu, Florence Griffith Joyner’in kadınlar dünya rekoruna sadece 0,03 saniye farkla ulaşıyor.
Araştırma, ABD’de College of the Atlantic ile Oklahoma ve Colorado üniversitelerinden bilim insanları tarafından yapıldı.
Çalışma, T. rex’in ayak vuruşunun yürüme tarzına etkisini sayısal olarak inceleyen ilk biyomekanik analiz olarak kaydedildi. Araştırmacılar, modern kuşların, 66 milyon yıl önceki asteroid çarpmasıyla yok olmayan küçük kara dinozorlarından evrimleştiğini belirtiyor.
Kaynak: Gazete Oksijen