02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2024 19:54 | Son Güncelleme: 09.02.2024 20:07

Bitcoin son dört ayın en büyük haftalık yükselişini yaptı

Bitcoin haftanın son gününde yükselişini sürdürerek son dört ayın zirvesini gördü ve 47 bin 500 doları aştı. Bitcoin'in yükselişinde borsa yatırım fonlarından son çıkışların yavaşlaması ve Nisan ayındaki yarılanma (halving) etkinliği öncesinde başlayan yoğun alımlar etkili oldu
Bitcoin son dört ayın en büyük haftalık yükselişini yaptı

ABD'de listelenen ilk spot bitcoin borsa ürünlerinin düzenleyici onayı almasının ardından Bitcoin, Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olan 47 bin 705 dolara yükseldi.

Dünyanın en büyük kripto para birimi son olarak yüzde 3,5 artışla 46.946 dolara yükseldi ve Ekim ayından bu yana haftalık en yüksek artışla dikkat çekti, bu hafta yüzde 10'luk bir yükselişe hazırlanıyor. Ethereum yüzde 2,5 artışla 2 bin486 dolara yükseldi.

Onay geldi, satış dalgası başladı

Bitcoin Ocak ayında 49 bin doların hemen üzerinde iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı, ancak o zamandan beri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun ETF'leri onaylamasının ardından gelen satışlara teslim oldu. 

Küresel merkez bankalarının bahar aylarında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentisiyle hisse senetleri, tahviller ve altın yükselişe geçerken, Bitcoin'deki düşüş son haftalarda diğer finans piyasalarının aksine gerçekleşti.

Politika yapıcılar o zamandan beri buna karşı çıktılar ve ekonomik veriler oranların yakın zamanda düşmesi gerektiği görüşünü desteklemedi, ancak hisse senetleri gibi riskli varlıklar yükseldi ve bitcoin yürüyüşüne devam etti.

Analistler, Cuma günkü fiyat artışının, son ETF çıkışlarındaki yavaşlamanın ve Nisan ayındaki yarılanma öncesinde yaşanan alım patlamasının bir etkisinin olduğunu söyledi.

Scope Markets'in baş piyasa analisti Joshua Mahony, "Bitcoin'in bu sabah 46 bin dolara kadar yükselmesiyle, trader'lar açıkça yaklaşık iki ay sonra gerçekleşecek olan ve merakla beklenen yarılanma olayına hazırlanıyor" dedi.

Yarılanma (Halving) nedir?

Kripto para sistemi ilk kurulduğunda madenci olarak tabir edilen üreticilere blok başına 50 Bitcoin ödeniyordu. Bu ödül her 4 yılda 1 yarıya indiriliyor. Bu duruma da "yarılanma" (halving) adı veriliyor.