03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 20:46 | Son Güncelleme: 22.11.2023 20:58

CEO'su istifa eden Binance'ten yaklaşık 1 milyar dolarlık para kaçtı

Binance'in kurucusu Changpeng Zhao'nun istifa etmesinden ve ABD kara para aklama yasalarını ihlal etmekten suçlu bulunmasından bir gün sonra Binance'te varlıkları olanlar satışa geçti, 956 milyon dolarlık çıkış görüldü
CEO'su istifa eden Binance'ten yaklaşık 1 milyar dolarlık para kaçtı

Binance'in yıllardır süren yasadışı finans soruşturmasını çözmek için ABD makamlarına 4,3 milyar dolar ödemesini sağlayacak olan anlaşma, dünyanın en büyük kripto borsasının geleceğine ilişkin soruları gündeme getirdi ve skandallarla kuşatılmış bir sektör için bir başka darbeye işaret etti. Şirketten yapılan açıklamada, Zhao'nun yerine 2021 yılında Binance'e katılan üst düzey bir yönetici olan Richard Teng'in getirildiği belirtildi.

Nansen verileri bitcoin akışlarını içermiyor, ancak yine de Salı günkü haberlerin borsanın bazı müşterilerini sarstığına işaret ediyor. Yine de Nansen verilerine göre platformda 65 milyar doların üzerinde varlık bulunuyor. Ancak 24 saat içinde 965 milyon dolarlık bir çıkış da yaşandı.

Nansen analistleri, "Binance, duyurudan bu yana önemli döviz çıkışları gördü, ancak toplam varlıklarına göre bu oldukça küçük" dedi.

Yatırımcılar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun şirketlere dava açmasının ardından Haziran ayında kripto borsasından ve ABD'deki iştirakinden yaklaşık 1,43 milyar dolar çekti.

Yetkililer yıllardır Zhao ve Binance'i araştırırken, Zhao'nun istifası kripto endüstrisindeki en güçlü figürlerden biri için dramatik bir gelişmeye işaret ediyor. Dubai'de ikamet eden Zhao, Salı günü Seattle'daki bir mahkemede savunmasını yaptı.

En fazla 18 ay hapis cezası alabilir

Zhao 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti ve federal kurallar uyarınca en fazla 18 ay hapis cezasına çarptırılabilir. Adalet Bakanlığı'nın ne kadar hapis cezası istediği henüz netleşmedi, ancak Zhao'nun savunma anlaşması uyarınca bu süreye kadar herhangi bir cezayı temyiz etmemeyi kabul etti. 

Bir mahkeme dosyasına göre Zhao, 175 milyon dolarlık bir kefalet ile birlikte Seattle'da 23 Şubat'ta yapılacak bir ceza duruşmasına çıkmayı ve hüküm giymeden 14 gün önce ABD'ye dönmeyi kabul etti.