12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 10:11 | Son Güncelleme: 27.03.2024 08:59

Forbes yazdı: Bitcoin 70 bin doların üstüne çıktı ama bu yükseliş kalıcı mı?

Geçen hafta 61 bin dolara kadar gerileyen Bitcoin, rekorunu tazelemese de yeniden 70 bin doları gördü. Ancak analistler bu yükselişin kalıcı olacağını çok da güvenmiyor
Forbes yazdı: Bitcoin 70 bin doların üstüne çıktı ama bu yükseliş kalıcı mı?

Bitcoin pazartesi günü yeniden 70 bin doların üzerine çıktı ancak her zaman değişken olan Bitcoin'in yakında yükselişinin duracağını düşünenler var. Bitcoin dün borsalar kapanmadan yüzde 7 artışla neredeyse 71 bin dolara kadar yükseldi. Bu, en büyük dijital varlığı çarşamba günkü 61 bin doların altındaki düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 20 yükselmesine neden olsa da 14 Mart'taki 73 bin 768 dolarlık rekorundan hala yüzde 4 daha az.  Bitcoin'in kasırgalı Mart ayı, daha riskli bir piyasa ve ABD'li yetkililerin Ocak ayında spot bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF'ler) onaylaması sayesinde geçen yılın başından bu yana değeri üç kattan fazla artan token için dramatik bir sürecin ardından geldi ve bu da bitcoin'e milyarlarca dolarlık yeni sermaye çekti.

Yıl sonu tahmini 150 bin dolara kadar çıkıyor

Bazı analistler Bitcoin'in daha fazla koşacak yeri olduğuna inanıyor. Standard Chartered ve Bernstein'daki analistlerin yıl sonu fiyat hedefleri 150 bin dolar ve 90 bin dolar ancak fiyatındaki keskin bir yükselişten sonra halka açık bir varlık için tarihsel emsal, kısa vadeli bir miktar zarar olabileceğini gösteriyor.

"Hisse senetlerinden daha düzensiz"

Pazartesi günü müşterilerine gönderdiği bir notta Sevens Report teknik analisti Tyler Richey, teknik stratejistler tarafından keskin bir rallinin ya da satışların sürdürülebilirliğini ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir araç olan göreceli güç endeksinin Şubat başından bu yana en düşük seviyede yer alması ve bitcoin için potansiyel olarak aşırı genişletilmiş bir piyasaya işaret etmesi nedeniyle bitcoin için yaklaşan bir geri çekilme durumunu ortaya koydu.

Richey, kripto fiyatlarının hisse senetleri ve fiziksel emtialar gibi diğer varlık sınıflarından çok daha düzensiz davranabileceğini göz önünde bulundurarak, bu tür teknik analizlerin kripto varlıkları için vur-kaç fırsatı olabileceğini, ancak yüksek fiyatlarla birlikte azalan teknik desteğin sonsuza kadar sürdürülebilir olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Apple'dan daha değerli

Bitcoin açık ara en değerli dijital varlık ve 1,39 trilyon dolarlık toplam değeri 2,81 trilyon dolarlık kripto piyasasının neredeyse tam yüzde 50'sini oluşturuyor. Beş yıl önce sadece 69 milyar dolar değerinde olan Bitcoin, şu anda piyasa değerine göre dünyanın en büyük yedinci halka açık şirketi olan Apple'dan daha değerli. Bitcoin'in alım satım faaliyeti bir para biriminden çok bir hisse senedine benziyor ancak değeri, bir hissedarın bir şirketten temettü bekleyebileceği gibi sahibine değer getireceği beklentisinden ziyade, doğal değerine olan geniş bir inançtan kaynaklanıyor.

Bu nedenle ETF'lerin onaylanmasına rağmen, Bitcoin için çok daha az kurumsal kapsam ve çok daha az net düzenlemeler var. İlk kez 15 yıl önce icat edilen Bitcoin, tahmin edilebileceği gibi finans dünyasının en büyük isimleri arasında bile fanatiklere ya da karşıtlara sahip. Ark Invest'in kurucusu Cathie Wood Bitcoin'in yakında 1 milyon doları geçebileceğini öngörürken JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon Bitcoin'i değersiz olarak nitelendiriyor.