28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2023 19:34 | Son Güncelleme: 14.07.2023 22:04

Ripple kararı sonrası Bitcoin 13 ayın zirvesini gördü

Kripto para birimi XRP'nin bir menkul kıymet olmadığına karar verilmesinin ardından kripto yatırımcılarının risk iştahı yükseldi, Bitcoin Cuma günü son 13 ayın zirvesini yakaladı
Ripple kararı sonrası Bitcoin 13 ayın zirvesini gördü

ABD'li bir yargıç Perşembe günü yaptığı açıklamada Ripple Labs'in XRP tokenini halka açık borsalarda satarak menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğini söyledi. Dava, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından açılan bir davada bir kripto para birimi şirketinin ilk galibiyetini işaret ediyor. Karar söz konusu davaya özgü olsa da, kripto yatırımcıları arasında daha fazla kripto para biriminin de menkul kıymet olarak kabul edilmeyebileceğine dair bir iyimserlik dalgası yarattı.

Bitcoin yeniden ateşlendi

Bitcoin, Cuma günü 31 bin 235 dolar civarında işlem görmeye başlamadan önce 31 bin 818 dolara dokunarak Haziran 2022'den bu yana en yüksek fiyatına ulaştı. İkinci en büyük token Ethereum Perşembe günü Mart ayından bu yana en iyi seansını geçirdi, XRP yüzde 73 yükselirken Cuma günü de bu kazançların çoğunu korudu.

Reuters'ın haberine göre Bitcoin en yüksek seviyelerden gerilerken, kripto ile ilgili hisse senetlerinin hisseleri Cuma günü piyasa öncesi düştükten sonra normal ticarette yükseldi.

Kripto varlık yöneticisi Astronaut Capital'in baş yatırım sorumlusu Matthew Dibb, "Düzenleyici ortam değişiyor ve son 24 saat içinde gördüklerimize göre bu daha iyisi için olabilir"

Hong Kong'da bir dijital varlık piyasası yapıcısı olan Keyrock'un Asya'daki iş geliştirme başkanı Justin d'Anethan, halka açık kripto borsalarında satılan XRP tokenlerinin yasalar kapsamında menkul kıymet olmadığının tespit edilmesinin muhtemelen bir emsal teşkil ettiğini söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"Ripple paydaşları düzenleyici bir netlik bekliyordu. Dün mahkeme tam da bunu sağlamış görünüyor"

FTX'in iflası sonrası kademeli toparlanma

Kripto para birimleri, geçen yıl fiyatların keskin bir şekilde düşmesi ve ABD borsası FTX de dahil olmak üzere büyük kripto firmalarındaki bir dizi iflasın yatırımcıları ağır kayıplara uğratmasının ardından, bu yıl şimdiye kadar kademeli bir toparlanma sergiledi.

FTX'in çöküşü, özellikle hızlı getirilerin cazibesine kapılan küçük yatırımcıları korumak için sektörü dizginlemeye yönelik küresel düzenleme çabalarına ivme kazandırdı. Çin kriptoyu neredeyse yasakladı. FTX'i didik didik eden ABD'li müfettişler, kurucu Sam Bankman-Fried'ı milyarlarca dolarlık dolandırıcılıkla suçladı ve kendisi de suçsuz olduğunu savundu.

Kripto para borsaları yakın takipte

Perşembe günü açıklanan bir ABD iddianamesine göre, iflas eden kripto borç veren Celsius'un kurucusu Alex Mashinsky, müşterileri yanıltmak ve şirketin token değerini yapay olarak şişirmekle suçlandı. Kendisi suçsuz olduğunu savundu.

Mashinsky, suçlanan bir dizi kripto patronunun en sonuncusu. Bu arada Coinbase ve daha büyük rakibi Binance de bir dizi davayla karşı karşıya. Üst düzey bir SEC yetkilisi geçen ay sektörün "uyumsuzluk üzerine inşa edilmiş bir ahlaka" sahip olduğunu söyledi.

Yine de kripto yatırımcıları, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın geçen ay bir bitcoin borsa yatırım fonu başlatmak için başvuruda bulunmasından cesaret aldı. Temmuz ayının başlarında borsa operatörü Cboe, varlık yöneticisi Fidelity tarafından yönetilecek benzer bir fon için başvurusunu yeniledi.

OIumlu haberler piyasalaraivme kazandırdı

Bir risk varlığı olarak kripto paralar da zayıf dolardan kazançlı çıkabilir. Melbourne'daki aracı kurum Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, "Uzun bir süre boyunca sürekli olumsuz haberlerle uğraştık ve bu da alanın oldukça kirli görünmesine neden oldu" dedi ve ekledi:

"Bir süredir ilk kez sürekli olarak olumlu haberler geliyor ve bu da bir ivme yakaladığınız anlamına geliyor."