29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

1 Haziran’da Türkiye’nin Covid tablosu nasıl olacak?

1 Haziran’da Türkiye’nin Covid tablosu nasıl olacak?

ABD’de Washington Üniversitesi’ne bağlı “The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)” tarafından Türkiye için yayınlanan yeni projeksiyon umut verici. 3 ay sonra 1 Haziran’da Türkiye’de durum şöyle gözüküyor:

Günlük vefat

Aşılama bu hızla devam ederse günlük vefat sayısı 1 Haziran’da 22’ye kadar gerileyecek. Hatta sıcak havalarda maske kullanımında rehavete kapılmazsak bu sayısı 17’ye kadar gerileyebilir.

Günlük vaka

Türkiye’de 27 Kasım’da açıklanmaya başlanan günlük vaka sayısı o zaman 30 binli rakamlardaydı. Aşılama ve kısıtlamalar ile 1 Haziran’da günlük vaka sayısının şu anki trendin sürmesi durumunda 3 bin 406’ya gerileceği öngörülüyor. Eğer maske kullanımı da sıkı bir şekilde devam ederse 2 binli rakamlara ulaşmak mümkün olacak. Ancak varyantların etkisini değerlendiren kötü senaryoda vaka sayısının 1 Haziran’da bile 6 bin 680 olabileceği tahmin ediliyor.

Maske kullanımı

Alınan önlemlerin tam etkisini göstermesi için en önemli kriterlerden biri maske kullanımı. Bu konuda uluslararası standart nüfusun yüzde 95’inin maske kullanımı konusunda kararlı olması. Ancak Türkiye’de yüzde 87’lerde olduğu tahmin edilen maske kullanım oranının yaz rehavetiyle 1 Haziran’da yüzde 83’e kadar gerilemesi bekleniyor.

Hastane doluluk ve yoğun bakım

Türk sağlık sistemi Covid yoğunluğunu 1 Haziran’da tamamen geride bırakmış olacak. Yoğun bakım ve normal yatak kullanımı kapasitenin 10’da birine kadar gerileyecek.