26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.05.2022 17:45 | Son Güncelleme: 12.05.2022 22:16

Biden: Covid-19 teknolojilerini dünyayla paylaşacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19 ile mücadeleye devam edilmesi vurgusu yaparak, salgının başından bu yana geliştirdikleri teknolojileri DSÖ üzerinden tüm dünya ile paylaşacaklarını bildirdi
Biden: Covid-19 teknolojilerini dünyayla paylaşacağız

ABD Başkanı Joe Biden, ABD, Endonezya, Almanya ve Belize'nin ev sahipliği yaptığı ve çevrim içi düzenlenen 2. Covid-19 Zirvesi'nde açılış konuşmasını yaptı. 2021 Eylül'de yapılan 1. Covid-19 Zirvesi'nden bu yana alınan yoldan son derece memnuniyet duyduğunu belirten Biden, o tarihten bu yana 213 ülkeye 500 milyon Covid-19 aşısı dağıttıklarını aktardı.

"Bu kayıpların hiçbirinin yeri doldurulamaz"

Biden, salgının henüz bitmediğinin ve hala mücadele edilecek birçok şey olduğunun altını çizerek, "Bugün ABD'de çok trajik bir kilometre taşına ulaştık. 1 milyon kişi Covid-19'dan öldü, ailelerin sofrasında 1 milyon sandalye boş kaldı. Bu kayıpların hiçbirinin yeri doldurulamaz" dedi.

"Sağlık teknolojilerini herkese açık hale getireceğiz"

Hem Covid-19'un yenilmesi hem de gelecekteki salgınların önlenmesi adına ABD'nin kendi üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Biden, "ABD'nin kritik Covid-19 sağlık teknolojilerini DSÖ Covid-19 Teknoloji Erişim havuzu üzerinden dünya ile paylaşacağını duyuruyorum. Birçok Covid-19 aşısında kullanılan protein teknolojisi de dahil ABD hükümetinin mülkiyetindeki sağlık teknolojilerini herkese açık hale getireceğiz." şeklinde konuştu.

Küresel sağlık güvenliği fonu kurulacak

Biden, hızlı testler ve antiviral tedavilere erişimin kolaylaştırılması için de yeni bir pilot program oluşturacaklarını belirterek, "Dünya Bankası bünyesinde 450 milyon dolar tohum yatırımla bu yaz bir küresel sağlık güvenliği fonu kuracağız. Bu fonun kurulmasındaki öncü rolleri için Endonezya ve İtalya'ya teşekkür etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA