29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Brezilya nasıl yeni Wuhan oldu?

Ülkedeki siyasi kavga ve bilime karşı düşmanca tutum yüzünden her saat 125 kişi hayatını kaybediyor. Hastaneler tamamen dolduğu için spor salonları ve askeri üsler Covid hastanesi oldu
Brezilya nasıl yeni Wuhan oldu?

Virüs Brezilya’da 300 binden fazla insanı öldürdü. Dünyayı saran en tehlikeli varyantlardan biri bu ülkede çıktı. Ama siyasi kavga ve bilime karşı düşmanca tutum nedeniyle Brezilya’da kabus her geçen gün büyüyor. Her saat 125 kişinin can verdiği Brezilya’da günlük ölümler 3 bini de geçti. Dünyadaki en yüksek günlük ölüm oranına sahip ülke olan Brezilya’da hastanelerin tamamen dolması nedeniyle askeri üsler, spor salonları hastaneye çevrildi. Ancak başta Devlet Başkanı Jair Bolsonaro olmak üzere birçok siyasi virüsü hafife almaya devam ediyor. Bolsonaro, “Virüsün ekonomiyi yok etmesine izin veremeyiz.  Bana koronavirüsle mücadelede başarılı olan bir tane ülke gösterin” diyerek son ölüm sayılarına rağmen salgınla mücadele stratejisinde değişiklik olmayacağını söyledi. Brezilya için kapanma kararı almak da çok zor. Nüfusun yüzde 40’ı kayıtsız çalışıyor. Milyonlar eve götürecekleri ekmeği günlük olarak çalışıp kazanmak zorunda. Bolsonaro, “Yoksulluk içinde yaşayan insanları evlerine nasıl kapatayım?” diyor. Aynı Başkan Pfizer’ın onlarca milyon doz öncelikli sevkiyat teklifini reddettikten sonra Çin aşısının ülkesinde yapılan klinik testlerinde yaşanan sıkıntıları da alay konusu yapmış ve “Bu aşı bizi timsaha dönüştürmezse iyi” demişti.  Hatta hükümetten bağımsız olarak aşı siparişi veren Sao Paolo Valisi en büyük eleştiri oklarının hedefi oldu.

Aşı karşıtlığı yüzde 46

Bolsonaro ve çevresi aşı konusundaki komplo teorilerini bastırmak bir yana dursun bunları teşvik eden açıklamalar yapmaya devam ediyor. IPEC tarafından yapılan son anket halkın yüzde 46’sının aşı konusundaki komplo teorilerine inandığını ortaya koydu. Durum böyle olunca Brezilya aşılamada hiç istenilen noktada değil. Tedavi için kullanılan ilaçlar ise salgının başlarında etkin olduğu sanılan ancak sonradan hiçbir iyileştiri etkisi olmadığı anlaşılan 3 ilaçtan oluşuyor. Bolsonaro hükümeti bunları stokladığı için halen etkin olduğunu savunuyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu hafta içinde Brezilya’nın ünlü Butantan Akademisi, iki yerli aşının artık son aşamaya geldiğini ve Temmuz ayından itibaren uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Butantan, Sinovac aşısını da Çinli üretici CoronaVac ile yaptığı anlaşma kapsamında Brezilya’da üretmeye devam ediyor. 100 milyon doz aşı için anlaşma yapıldı. Günde 270 bin kişi aşılanıyor ancak şimdiye dek nüfusun sadece 6.3’ü aşılanabilmiş durumda. 

Pfizer aşısı gençlerde yüzde 100 etkili

Pfizer BioNTech aşısının 12-15 yaş arası gençler arasında yapılan denemeleri sonuçlandı. 2260 genç iki gruba ayrıldı, bir gruba üç hafta arayla iki doz aşı yapıldı, diğerlerine ise plasebo verildi.  Plasebo grubundakilerden 18’i Covid olurken, aşının yapıldığı grupta hiç enfeksiyon görülmedi. Bu yaş grubu, 16-25 yaşa oranla iki kat daha fazla antikor üretti. ABD’de aşının yeni öğretim yılı başlamadan ilk ve ortaokul öğrencilerine yapılabileceği belirtiliyor. Pfizer BioNTech geçen hafta aşıyı 5-11 yaş arasında denemeye başladı, haftaya 2-5 yaş arası çocuklarda, sonra da  6 ay 2 yaş arasındaki bebeklerde deneyecek. 

Gelecek yıl yeni aşı gerekebilir

Oxfam, Aşı Birliği, UNAIDS gibi kurumların ortak çalışmasıyla 28 ülkede 77 bilim insanına aşıların etkinliği soruldu. Salgın hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve virologların çoğunluğu ortaya çıkan varyantların halen kullanılmaktaki olan aşıları etkisiz hale getireceğini, bu nedenle gelecek yıl aşıların “güncellenmesi gerekeceğini” belirtti. Uzmanların 3’te 1’i mevcut aşıların koruyuculuğunu da 9 ay olarak tahmin etti. Ayrıca doktorların yüzde 88’i, özellikle yoksul ülkelerde aşılamanın düşük seyretmesinin bu ülkelerde daha tehlikeli varyantlar ortaya çıkma olasılığını artıracağı söyledi.

İki farklı aşı, daha güçlü bağışıklık çıkar mı?

İngiltere’de Oxford Üniversitesi, bir aşının ikinci dozu mevcut değilse, insanlara farklı bir aşı yapılıp yapılamayacağını araştırıyor. Bilim adamları ilk olarak Pfizer BioNTech ile AstraZeneca aşılarını gönüllüler üzerinde denemeye başladı. Karıştır ve eşleştir yaklaşımı işe yararsa, tedarik darboğazının aşılmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda iki farklı aşının daha yüksek oranda koruma sağladığı iddiası da açıklığa kavuşacak. On yıllardır araştırmacılar grip, HIV ve Ebola gibi bir dizi virüse karşı güçlü aşı kombinasyonları deniyor. Halen 13 Covid aşısı kullanımda, 67’si ise klinik deney. aşamasında.

Covid-19 sinir hastası yapabilir

New York Times, ABD’de koronavirüse yakalandıktan sonra psikolojik rahatsızlık geçirmeye başlayan kişilerin hikayesini yazdı. Ivan Agerton isimli eski asker, hastalığı çok hafif atlatmasına rağmen sonrasında sürekli takip edildiği hissine kapıldığı, uyku bozuklukları yaşadığı gerekçesiyle iki kez tedavi görmek zorunda kaldı. Uzmanlar virüsün daha önce psikolojik rahatsızlıkları olmayan bazı kişilerde bu tür yan etkiler yarattığını tespit etti. .