Tüm dünya salgının etkilerini yaşarken bunu en hafif atlatan ülke, virüsün çıkış noktası Çin oldu. Çin yönetimi tam 20 aydır salgını kontrol altında tutmayı başardı. 1.4 milyar nüfusu olan ülkede vaka sayısı birkaç yüzle sınırlı kalıyor. Çin’in sınır komşusu Hindistan’da ortaya çıkıp tüm dünyayı kasıp kavuran Delta varyantının etkisi bile Çin’de çok sınırlı oldu. Vaka sayıları günlük en yüksek 533 seviyesine çıktı. Çinli yetkililer uyguladıkları “sıfır vaka” stratejisinin Delta ile 10 kat daha zorlaştığını itiraf ediyor. Bu strateji çok yüksek günlük test oranı, agresif filyasyon ve koronavirüs görülen bölgelerin tam karantinaya alınması gibi önlemler içeriyor. Bu o kadar sıkı ki Çin yönetimi, sadece bir çalışanı pozitif çıktı diye dünyanın en işlek üçüncü havalimanı olan Meidong’u kapatmakta hiçbir sakınca görmedi. Bu strateji sayesinde Çin 6 aydır koronadan tek bir ölüm bile rapor etmedi.
Strateji nasıl işliyor?
Delta kapan birinin yüksek bulaştırıcı olduğu bilindiği için 30 milyon kişinin yaşadığı Guangdong’da 100 kişinin pozitif çıkmasının ardından sadece pozitiflerin temas haline olduğu kişiler değil, o kişilerin temaslıları ve onların temaslıları da hemen teste alındı. 11.3 milyon kişinin yaşadığı virüsün çıkış noktası olan Wuhan’da yaşayanların tamamına test yapıldı dokuz pozitif vaka tespit edildi. Wuhan’ın yanı sıra Nanjing, Zhangjiajie, Zhengzhou ve Yangzhou gibi bazı şehirlerde yaşayanların tamamına test yapıldı. Bu sırada bu şehirlere tüm giriş çıkışlar durduruldu, uçuşlar iptal edildi. Ülkeyle tüm bağlantıları kesildi. Hatta bazı şehirlerde emin olmak için testler tekrarlandı.Sorumlular cezalandırılıyor

Test, test, test...
Bir testin maliyeti 1.5 dolar civarında olsa da Çin yönetimi daha büyük ekonomik sıkıntılarla karşılaşmamak için çok yoğun test yapmakta hiçbir ekonomik zarar görmüyor. Çin’de şimdiye kadar yapılan aşı dozu sayısı 2 milyara yaklaştı. Aşılama tehlikeli eyaletlerde yüzde 90’ların üzerine çıkınca Çinli uzmanlar artık salgın riskinin çok düşük olduğunu açıkladı. Ancak Sinovac benzeri aşıların iki doz sonrası antikor seviyesinin düşmesi nedeniyle şimdi bir üçüncü doz planı hazırlanıyor. Çin Sağlık Bakanlığı “Biz virüsle yaşamaya ve vaka tespit ettiğimiz anda çok sert önlemler almaya alıştık. Delta kaynaklı yeni yükselişi de 2-3 hafta içinde kontrol altına alırız” diyor.“Emniyet kemeri takmamakla aşı olmamak aynı şey”
Harvard Üniversitesi kökenli Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, aşı konusunda istatistik verileri çalışan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Zeki Berk ve radyoloji uzmanı Prof. Güner Sönmez sosyal medya hesaplarından aşılamanın ne kadar etkili olduğunu gösteren güncel verileri paylaştı. Yılancıoğlu’nun mesajları şöyle: Hep söyledim, söylüyorum, aşı bulaşmayı engellemeyecek, salgın aşı ile bitmeyecek fakat toplum en az zarar ile sürü bağışıklığı kazanacak ve hayat normal seyrine dönecek. Son zamanlarda “aşılılar da hastalanıyor, hani aşı işe yarıyordu” gibi serzenişler geliyor anlıyorum fakat baştan beri aşı yüzde 100 etkilidir, bulaşmayı engelleyecek diyen oldu mu? Aşı ağır hastalığı iyi engelliyor ama hala yüzde 100 değil, hiç olmadı.