23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2022 11:27 | Son Güncelleme: 20.09.2022 11:59

Çinli bilim insanları Covid ve gribi tespit edebilen maske geliştirdi

Dünyada Covid-19 pandemisinin etkilerinin azaldığı ve salgının sona erdiğine dair tartışmalar konuşulurken, virüse karşı hala savaş veren ülkelerden biri olan Çin'de yeni bir maske geliştirildi. Çinli bilim insanları maskede özel bir sensör kullanarak virüslerin tespit edilmesini amaçladı
Çinli bilim insanları Covid ve gribi tespit edebilen maske geliştirdi

Çinli araştırmacılar, birçok ülkede maske kullanımı düşerken ve virüs kısıtlamaları hafifletilirken savunmasız nüfuslara yardımcı olması için kullananların Covid-19'a mı yoksa gribe mi maruz kaldıklarını bilmelerini sağlayan bir maske geliştirdiler. 

Şanghay'daki Tongji Üniversitesi ile çalışan altı bilim insanı tarafından yürütülen çalışmaya göre maske içine yerleştirilmiş bir sensör havadaki Covid-19, H5N1 ve H1N1 influenza virüslerini 10 dakika içinde tespit edip bir cihaza bildirim gönderebiliyor. Çalışmaya dair hakemler tarafından gözden geçirilen sonuçlar pazartesi günü Matter adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Patojenler püskürtülerek test edildi

Yeniden şarj edilebilir bir lityum pil ile maskenin dışına monte edilen yeni cihaz, kapalı bir ortamda üzerine patojen püskürtülerek test edildi. Testler sırasında birinin konuştuğu veya öksürdüğü olası bir senaryo değerlendirildi. Cihazda bulunan sensörler, sıvıya hapşırmada üretilen miktardan yaklaşık 70 ila 560 kat daha az tepki vererek telefon gibi kablosuz cihazlara uyarılar gönderiyor. 

Maliyeti bilinmiyor

Araştırmacılar cihazın, enfeksiyon riskinin yüksek olduğu kapalı alanlarda en iyi şekilde işe yaradığını belirtti. Ayrıca bilim insanları gerektiğinde farklı virüsler için yapılandırılabilen cihazın algılama süresini ve hassasiyetini azaltmak için üzerinde çalıştıklarını söyledi.  Yeni maskenin maliyetine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı. 

Maske kullanımı düştü

Pandemi, maskelerin yaygın şekilde takılmasına ve Razer Inc. tarafından geliştirilen mikrofonlu bir versiyon da dahil olmak üzere farklı tasarımların çoğalmasına neden olurken, çoğu büyük ekonomide Covid ile ilgili kısıtlamaların hafifletilmesi kullanımda düşüşe yol açtı. 

Yine de, katı bir sıfır Covid politikası uygulayan Çin gibi ülkelerde maske kullanımı yaygınlığını korurken, dünya çapında birçok insan hükümet kurallarına bakmaksızın kendilerini ve başkalarını virüsten korumak için maske takmaya devam ediyor. Eylül ayı başlarında yapılan bir Axios-Ipsos araştırması, Amerikalıların yüzde 37’sinin bazen ev dışında maske taktığını tespit etti. İki yıl önce bu rakam yüzde 89’du.