23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2023 12:40 | Son Güncelleme: 04.03.2023 12:47

DSÖ: Covid salgınının kökenine dair bilgisi olan bizimle paylaşsın

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, Covid-19 virüsünün Çin’deki bir laboratuvardan sızdığına dair yapılan açıklamalar ile ilgili konuştu
DSÖ: Covid salgınının kökenine dair bilgisi olan bizimle paylaşsın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde ABD tarafından gündeme getirilen Covid-19 salgının kökeninin Çin'deki bir laboratuvar olabileceği iddiaları ile alakalı yapılan açıklamalar hakkında konuştu. Ghebreyesus yaptığı açıklamada, "Köken hakkında bilgisi olan varsa bunu DSÖ ile paylaşmak zorunda" dedi.

Açıklamasına geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgınının kökenlerine ilişkin iddialar ile başlayan Ghebreyesus, “Daha önce de söylediğimiz gibi, herhangi bir ülkenin salgının kökenleri hakkında bilgisi varsa, bu bilginin DSÖ ve uluslararası bilim camiası ile paylaşılması çok önemlidir - suçu paylaştırmak için değil, bu salgının nasıl başladığına dair anlayışımızı ilerletmek için, böylece gelecekteki salgınları ve pandemileri önleyebilir, bunlara hazırlanabilir ve müdahale edebiliriz” ifadelerini kullandı.

'Süreç jeopolitik bir futbola dönüştü'

Genel Direktör Ghebreyesus, DSÖ’nün Çin’e veri paylaşımında şeffaf olmaları konusunda sürekli çağrı yaptıklarını hatta birkaç hafta öncesine kadar bu konuda Çin’in üst düzey yetkilileriyle birçok kez görüştüğünü ve yazıştığını vurguladı. Adnoham konuyla alakalı, “Aynı zamanda, köken araştırmalarının devam eden siyasallaşması, tamamen bilimsel olması gereken bir süreci jeopolitik bir futbola dönüştürdü ve bu da kökenleri belirleme görevini daha da zorlaştırıyor. Bu da dünyayı daha az güvenli hale getiriyor” diye konuştu.

Ghebreyesus, açıklamalarında Türkiye ve Suriye’nin kuzey batısını etkileyen deprem felaketine değinerek bölgedeki ziyaretleri hakkında “Gördüğüm ve duyduğum yıkım ve acılar karşısında derinden sarsıldım ve üzüldüm. Türkiye'nin Hatay ilinde neredeyse her bina ya çökmüş ya da tehlikeli bir şekilde duruyor” dedi.