29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2023 11:23 | Son Güncelleme: 01.03.2023 15:15

FBI Direktörü: Covid-19'un Wuhan laboratuvarından yayıldığına inanıyorum

FBI Direktörü Christopher Wray, Covid-19'un Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuar sızıntısının sonucu ortaya çıktığına inandığını söyledi. Wray açıklamasında "Çin'in kontrolündeki laboratuvardan milyonlarca kişinin ölümüne yol açabilecek potansiyel bir sızıntıdan bahsediyoruz" dedi
FBI Direktörü: Covid-19'un Wuhan laboratuvarından yayıldığına inanıyorum

Salgının ilk zamanları Covid-19'un laboratuardan sızdığına yönelik iddialar dolaşıyordu. FBI ve ABD Enerji Bakanlığı kesin dille reddedilen iddialara artık inandığına dair son raporları destekleyecek açıklamalarda bulundu. FBI Direktörü Christopher Wray, Fox News'ten Bret Baier'e verdiği demeçte FBI'ın uzunca bir süredir Covid-19'un bir laboratuar sızıntısından kaynaklandığını değerlendirdiğini söyledi.

Wray değerlendirmenin nasıl yapıldığına ilişkin ayrıntılara girmedi ve açıklamasında "Paylaşabileceğim gizli olmayan çok fazla ayrıntı yok" dedi. Wray bu sonuca nasıl vardığı konusunda "Çalışmaları engellemek ve karartmak için elinden geleni yapan Çin hükümetinin işbirliği olmadan bu sonuçlara ulaşıldı" diye yanıt verdi. Wray Fox News'e verdiği demeçte, "Çin hükümetinin kontrolündeki bir laboratuvardan milyonlarca Amerikalı'nın ölümüne yol açabilecek potansiyel bir sızıntıdan bahsediyorsunuz" diye konuştu.

Wall Street Journal FBI ve Enerji Bakanlığı'nın virüsün yayılmasıyla ilgili en olası kaynağın bir laboratuvar sızıntısı olduğunu ancak FBI'ın bulgusunun orta derecede güvenilir ve Enerji Bakanlığı'nın güvenilirliğinin ise düşük olduğunu yazdı. Journal'ın haberine göre FBI bu tespite 2021 yılında ulaştı. Diğer en az dört kurumun Covid-19'un hayvanlardan insanlara doğal yollarla yayıldığına inandığı ancak onların bulgularının da düşük güvene sahip olduğu, CIA ve adı açıklanmayan bir başka kurumun ise henüz bir karara varmadığı bildirildi.

WSJ'ye göre şu ana kadar elde edilen bulguların hiçbiri Covid-19'un herhangi bir biyolojik silah programının parçası olarak kasıtlı bir şekilde sızdırıldığını göstermiyor. Bu teori 2021 Ulusal İstihbarat Konseyi raporunda reddedildi. Bilim camiası Covid-19'un muhtemelen bir hayvandan insanlara yayıldığı fikri etrafında birleşmişti ve birçok bilim insanı hala doğal bir kökenin en olası senaryo olduğuna inanıyor, ancak Çin'in uluslararası araştırmacılarla çalışmaya direnmesi nedeniyle olayın temeli uzun süredir belirsizliğini koruyor.