Bilim dergilerinin kapaklarını son aylarda sürekli olarak korona haberleri kaplıyor. Üç saygın bilim dergisinin son sayılarından, Covid’le ilgili son araştırma sonuçlarını derledik
Science News
Neden bazı insanlar hiç hasta olduğunu bile hissetmeden hastalığı hafif atlatıyor? Bazı kişiler virüsü kaptıklarını bile bilmeden hastalığı atlatırken bazıları çok ağır semptomlar gösteriyor, solunum cihazına bile bağlanacak duruma geliyor. Aynı virüsün insanları nasıl bu kadar farklı etkilediği konusu çok zengin bir araştırma alanı. Bir teori şu: Eğer geçmişte çok sık ve ağır grip geçirdiyseniz koronavirüsü hafif atlatma şansı diğer insanlara göre daha yüksek. Çünkü yıllar önce atlattığınız soğuk algınlıklarının bir kısmı dünyada yaygın olarak görülen ancak bu seferki kadar tehlikeli olmayan geçmiş koronavirüslerden kaynaklanmış olabilir. Bu durumun koronavirüslere karşı sık grip olanlarda bağışıklık oluşturduğuna inanılıyor. Covid-19 şu an dünyada görülen tek koronavirüs değil. 4 farklı koronavirüs türü halen birçok soğuk algınlığı ve gribal hastalıklara yol açmaya devam ediyor. Herkes aşıyı konuşuyor peki tedavide bir gelişme yok mu?
Discover
Covid en çok hangi yöntemle bulaşıyor? Son araştırmalara göre bulaşmaların yüzde 63’ü virüsü kapan ancak henüz semptom göstermeyen kişilerin başkalarına bulaştırmasından kaynaklanıyor. Buna karşılık sadece yüzde 3.5’lik kısım asemptomatik yani belirti göstermeden hastalığı geçiren kişilerden. Covid doğa dostu bir hastalık mı?
New Scientist
İnsanlar neden aşı olmak istemiyor? Aşı konusundaki söylentilerin nasıl yayıldığına yönelik Stuck isimli kitabın yazarı olan ve Londra’da ‘Aşı Güven Projesi’ Kurucusu Heidi Larson, New Scienstist’e konuştu.