22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Pandemi çocukların gözlerini bozdu

Pandemi sürecinde çocukların ekran başında geçirdiği süre, uzaktan eğitimle birlikte günde 10 saati buldu. Bu durum göz bozukluklarını tetikledi. Miyopi, hipermetropi, astigmat ve göz kuruluğu vakaları üçte bir oranında arttı
Pandemi çocukların gözlerini bozdu

Sokağa çıkma yasakları, uzaktan eğitim derken milyonlarca çocuk ekran başına kilitlendi. Yapılan araştırmalara göre ilkokul öğrencilerinin ekran kullanım süresi 1 saatten 4 saate, 4 ve 8’inci sınıfların 2 saatten 6 saate, lise öğrencilerinin ise 3 saatten 10 saate çıktı. Bu durum da onların göz sağlığını olumsuz yönde etkiledi.

Yüzde 30 artış var

Dünya Göz Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Şenay Yılmaz, pandemi döneminde miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve göz kuruluğu vakarlında artış olduğunu söylüyor. Yılmaz, “Çocuklarda özellikle miyopide artış yüzde 30’un üstünde diyebiliriz. Ekran süresinin artması sadece yeni vaka oluşumlarına değil var olan rahatsızlıklardan da daha hızlı ilerlemesine neden oluyor. Ekrana uzun süre bakan çocukların gözlerinde ağrı, yanma, batma, göz kırpma refleksinin azalmasına bağlı göz kuruluğu, kızarıklık, bulanık görme ve gözlerde kayma oluşabiliyor” diyor.

Suni göz damlası

“Normalde dakikada 10-12 kez gör kırpılır ve bu hem gözü dinlendirir hem de gözün nemlenmesini sağlar. Ancak ekrana bakılırken çok dikkatli olunduğundan ve odaklanıldığından göz kırpma sayısı dakikada 5’e iner. Bu da göz kuruluğuna neden olur. Bir çok çocuk hastamıza tedavi için suni göz yaşı damlası veriyoruz. Bu vakaların da sayısında artış oldu.”

Belirtilere dikkat

“Çocuğunuzda gözlerde kayma, aşırı göz kırpma, konsantrasyon azlığı, bir gözü kapatmaya eğilim, okumadan kaçma, televizyonu yakın seyretme, parmak ile satır takibi gibi davranışların görünmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gerek.”

Ekran göz hizasında olmalı

“Göz sağlığı açısından bilgisayar ekranının üst sınırı göz hizasında olmalı. Ekran mesafesi en az 60 santimetre bırakılmalı, ekranın parlaklığı da azaltılmalı. Her 20 dakikada 20 saniye süre ile 6 metreden uzak mesafede bulunan bir cisme bakılmalı.”

Çocuklarda tanı zor

“Yapılan çalışmalar okulda çocukların yüzde 25’inde tanısı konulmamış görme sorunlarının olduğunu gösteriyor. Çocuklar görme ile ilgili bozukluğunun farkında olmuyorlar. Özellikle 7 yaşın altındaki çocuklar kendilerini ifade etmede zorlanıyorlar. Bu yüzden iş anne babalara düşüyor.”