Hastalığın semptomlarının üç aydan uzun sürdüğü durumlarda varlığı kabul edilen uzun Covid'in dünyada görülme oranı yüzde 10'larda olmasına rağmen, Afrika'daki yüksek oran bilim insanlarının kafasında soru işaretleri yarattı. Pandemi sonrası dönemin seyrine dair Afrika'da yapılan en kapsamlı çalışmaya, İtalya'nın Bari Üniversitesi'nden bilim insanları öncülük etti. Araştırma çerçevesinde sağlık sisteminde kayıtlı bulunan 29 bin 213 kişiye ait veriler analiz edildi. Gözden geçirilen kişilerin yaklaşık yüzde 50'sinin uzun Covid semptomları göstermeye devam ettiği belirlenirken, oranın yaşlılarda daha yüksek, kadınlar ile erkekler arasında ise eşit olduğu sonucuna ulaşıldı.
Semptomlar arasında en yaygın görüleni bilişsel bozukluk ve nörolojik semptomlar oldu. İkinci sırada solunum sıkıntıları yer alırken, uzun Covid geçirenlerin dörtte birinde travma sonrası stres bozukluğu tespit edildi. Semptomlar kişiye göre değişiklik gösterse de yorgunluk ve iştah kaybı da en çok rapor edilen belirtiler arasındaydı. Rapora göre, Covid geçirenlerin dörtte biri kötü bir yaşam kalitesine sahip olduklarını söyledi.
Kıta genelinde aşılama oranı düşük
Araştırmayı yapan bilim insanları, uzun Covid'in Afrika'da neden daha yaygın olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Kıta genelinde aşılama oranının yüzde 51.8 gibi düşük bir oranda kalmasının, bu tabloda payı olabileceği belirtiliyor. Ancak buna dair de yeterli veri bulunmadığını ifade eden araştırmacılar, sonuç bölümünde, kıta genelinde daha fazla veri toplanması gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.